Ξεροτήγανα
υλικά
3 αβγά
2 φλ.τσ.αλεύρι περίπου (κατά προτίμηση σκληρό σε ανάμειξη με αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις)
1/2 κ.γ.μπάικιν πάουντερ
1 σφηνάκι τσίπουρο
1/2 φλ.τσ. μέλι θυμαρίσιο
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αμύγδαλο χοντροκομμένο, σουσάμι
κανέλα, φύλλα αρμπαρόριζας
παρασκευή
Κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτοντας το μπέικιν.
Σε βαθύ δοχείο χτυπάμε τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε σταδιακά όσο αλεύρι θα χρειαστεί, καθώς και το τσίπουρο, για να πάρουμε μια ζύμη σχεδόν σφιχτή, που να μπορεί να ανοιχτεί σε φύλλο. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο (στο χέρι ή στη μηχανή των ζυμαρικών) και χωρίζουμε λωρίδες 2-3 εκ. με οδοντωτό εργαλείο, σε όποιο μήκος θέλουμε -όσο μακρύτερη λωρίδα, τόσο μεγαλύτερο το ξεροτήγανο-. Πιάνουμε κάθε λωρίδα φύλλου "τσιμπητά" με τα δύο δάχτυλα πού και πού, ώστε να κολλήσει εκεί το φύλλο (σαν σφηκοφωλιά) και κατόπιν την τυλίγουμε σαν φωλιά, στερεώνοντας το τελείωμα.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα αφήνουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα 1-2 μαζί, γυρίζοντας τα και από την άλλη. Τα ακουμπάμε σε πιατέλα σε μία-δύο στρώσεις. Ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι μαζί με την αρμπαρόριζα, να ρευστοποιηθεί και το περιχύνουμε χλιαρό στα κρύα. Τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο, σουσάμι και κανέλα.
No comments:
Post a Comment