Thursday, September 1, 2011

''ΟΙ ΝΕΚΡΕΣ ΛΕΞΕΙΣ'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''


''Παίρνεις την αλήθεια μου και μου
την κάνεις λιώμα...
Διονύσης Σαββόπουλος, «Ο πολιτευτής»
(από τη συλλογή «Ρεζέρβα»)

Οι Γερμανοί είναι μεθοδικός λαός. Αν τους κολλήσει μια ιδέα, την πάνε μέχρι την άκρη της. Στις πολυάριθμες ενδοσκοπικές τους αναζητήσεις σχετικά με τον ναζισμό και τις συνέπειές του δεν μπορούσε να λείπει η γλωσσολογική. Κάποιος λοιπόν κάθησε και μέτρησε τις «νεκρές λέξεις» της γλώσσας του Γκαίτε και του Χέλντερλιν από τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου. Μέτρησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 36.000 λέξεις! Ακόμη και η λέξη «λαός» (das Volk) είχε προσωρινά απαξιωθεί μετά τον πόλεμο.
Στο νησί - που ποτέ δεν θα το βρούμε - μου έδωσαν ένα συμπαθητικό φυλλάδιο ομάδας νέων και δυναμικών κατοίκων, πολλοί από τους οποίους, αφού κατέστησαν διπλωματούχοι του Cambridge ή του Αθήνησι κ.ά., επέστρεψαν και εντάχθηκαν στον επαγγελματικό ιστό των προγόνων, φέρνοντας νέο αέρα στην πολιτική και κοινωνική ζωή μιας κοινωνίας μεταναστών. Οι κάτοικοι αυτοί θέτουν θέματα σύγχρονου προβληματισμού που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους προβληματισμούς των συναδέλφων τους στην Αθήνα ή στο Λονδίνο. Κάτι όμως με ξένισε δυσάρεστα.''

4 comments:

  1. Γρηγόρης Μ.August 17, 2011 at 2:01 PM

    Συμφωνώ απολύτως. Η χρήση κλινικά νεκρών λέξεων δείχνει αδυναμία στο σκέπτεσθαι και καταφυγή σε εκτονωτικές λογικές. Νομίζω ότι και η συναίνεση είναι μια λέξη ιδιαίτερα σημαντική, σημαίνει σύνδεση και δημιουργία, στον αντίποδα αν θες της εκκενωτικής διάστασης του ξεπουλήματος. Ωστόσο θα πρέπει να προσδιοριστεί σε τι συναινούμε, τι αναζητούμε, τι λείπει, αλλιώς και η συναίνεση θα κινδυνέψει να συρρικνωθεί σε λεζάντα σε φωτογραφίες χαμογέλων, χειραψιών και άλλων. συναφών κοινών τόπων.

    ReplyDelete
  2. Αντώνη , θα συμφωνήσω μαζί σου και για τη φθορά ή τη μετάλλαξη των λέξεων γενικότερα, αλλά και για την αναφορά σου στην έννοια της συναίνεσης. Εξαιρετικό κειμενο από αυτά που μου αρέσει να διαβάζω και θάθελα πολύ να μπορώ να γράφω. Λυπάμαι που δεν εννοούμε να κατανοήσουμε τα αυτονότητα και παλεύουμε ακόμη με πολύ παλιές και ξεπερασμένες πολιτικά μεθόδους να επιβιώσουμε. Θα επιβιώσουμε τελικά αλλά λάθρα. Δυστυχώς. Καλημέρα.

    ReplyDelete
  3. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Αλλά στου κουφού την πόρτα..

    ReplyDelete
  4. Τρελαίνομαι ν'ακούω τον "εκσυγχρονιστή" Πρετεντέρη στο ΜΕΓΚΑ να υψώνει τη φωνή του και να κουνάει απειλητικά το δάχτυλο προς την τρόικα κάθε φορά (κάθε μέρα) που το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει χειροτέρευση των οικονομικών δεικτών και απόκλιση από τους στόχους.

    Με δυσκολία κρύβει τη χαρά του που τα πράγματα πάνε κατά διαβόλου και άρα επιβεβαιώνεται η άποψή του ότι το μνημόνιο δεν τσουλάει. Φαίνεται να πιστεύει ότι η πλήρης αποτυχία του Μνημονίου θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ΔΝΤ και της ΕΕ ώστε να μπορέσει επι τέλους η Ελλάδα να ανθήσει.
    dk

    ReplyDelete