Saturday, February 13, 2010

ΖΑΝ ΚΛΩΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ''ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ, ΑΛΛΑ..''


Με τη συνέντευξη του Προέδρου της Ευρωζώνης στον δημοσιογράφο της Liberation γίνεται πιο κατανοητή η οργισμένη ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, μία ημέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου κορυφής για πολιτική κάλυψη της Ελλάδας .. Δυστυχώς είναι μόνο στα γαλλικά. Είναι προφανές ότι οι αρχηγοί κρατών εφάρμοσαν μια σκληρή πολιτική απέναντι στην Ελλάδα προκειμένου να δεχτούν να εγγυηθούν το ελληνικό χρέος. Και είναι πρωτοφανής ο τρόπος που επιβάλουν στην Ελλάδα τις εγγυήσεις που πρέπει να δώσει, ώστε να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα για διάσωση, αν χρειαστεί. Αλλά και πρωτοφανής είναι η κρίση. Έτσι εξηγούνται οι εκφράσεις του Γ.Παπανδρέου περί εθνικής κυριαρχίας, πειραματόζωου Ελλάς για την Ευρωζώνη και η μετωπική επίθεση κατά του Μπαρόζο και της Επιτροπής, αλλά και της διακυβέρνησης της Ν.Δ. που δυναμιτίζει την επιδειχθείσα συναίνεση. Ζητάνε εδώ και τώρα μέτρα σκληρής λιτότητας και τα ζητάνε συγκεκριμένα-αύξηση ΦΠΑ, κόψιμο μισθών και θέσεων εργασίας στο δημόσιο, αύξηση συντάξιμων ετών κλπ. Στην επίσπευση της εφαρμογής του πλάνου ''Β'' συνηγορούν και τα νέα για την ύφεση. Ξέρει ο Παπανδρέου ότι ακόμη και αν ξεπεράσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας, ελλοχεύει κίνδυνος ύφεσης αδιανόητων διαστάσεων( γι' αυτό μάλλον η ανάθεση του συντονισμού του ΕΣΠΑ στον κ. Πάγκαλο, ως τελευταίου εργαλείου ανάπτυξης). Η σπείρα της καθόδου μπορεί να είναι οδυνηρή. Τέλος ,πρέπει να προσθέσω ότι η συγκυρία είναι κακή, γιατί η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει πρόβλημα διακυβέρνησης στην συνεργασία της με του φιλελεύθερους, αναζωπύρωση της αντιπάθειας της κοινής γνώμης για το ΕΥΡΩ, αλλά και απρόσμενη στασιμότητα. Τι θα γίνει? Σε ότι αφορά το ΕΥΡΩ θεωρείται ότι τελικά θα επιβληθεί μια και το δολάριο και η λίρα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων. Αλλά αν η ελληνική δημοσιονομική κρίση και η επίθεση των κερδοσκόπων συνεχιστεί στην Ιβηρική και την Ιταλία, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.
Για την Ελλάδα πάλι υπάρχει πλέον μονόδρομος. Πικρός, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Τι είχε πει ο Ανδρέας? ''Το χρέος ή θα το αφανίσουμε ή θα μας αφανίσει''. Πάντως πρέπει να πω ότι κανείς δεν είχε επεξεργαστεί τον τρόπο εφαρμογής της παραγράφου 10 του συμφώνου σταθερότητος, διότι περί αυτού πρόκειται. Εξ ού και οι άκομψοι χειρισμοί της Ε.Ε. και η οργή του κ. Παπανδρέου.(Φαντάζομαι τη σκηνή που του λένε άλλοι ηγέτες ότι δεν μας εμπιστεύονται λόγω παραποιημένων στοιχείων, να λέει μα αυτά έγιναν πριν από εμένα, εκείνη την ώρα να μπαίνει ο Μπαρόζο και..τα υπόλοιπα τα ξέρουμε.)
''..Comme dernier rédacteur du traité de Maastricht encore en fonction, je peux vous dire que nous avons toujours estimé que si un Etat divergeait en dépit de toutes les mises en garde, il y aurait une sanction des marchés financiers. Nous ne sommes pas dans un monde où la sanction n’existe plus sous prétexte qu’on est membre de la zone euro. Mais je pense que les marchés exagèrent et spéculent désormais sur la probabilité d’une absence de réaction de la zone euro. Ils ont tort : on ne laissera pas tomber la Grèce..''
Διαβάστε περισσότερα..

1 comment:

  1. Ο λόγος σου μας χόρτασε και το ψωμί σου φάτο!!

    ReplyDelete