Friday, November 27, 2009

AΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ- ΥΠΟ ΕΓΚΡΙΣΙΝ ΤΟΥ Ε.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ-ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ


Θαλάσσια πολιτική-maritime policies and fisheries-. Mια κρητικιά στην φουσκοθαλασσιά της αλιείας..Ότι πρέπει. Ένα σκληρό καρύδι σε μια από τις πέντε κοινές πολιτικές. Μια πολιτικός που πρέπει να μοιράζει τεράστια ποσά στους Ευρωπαίους ενδιαφερόμενους, να τρέχει από κράτος μέλος σε κράτος μέλος και σε Καναδά, Νορβηγία, Ισλανδία κλπ να συμβιβάζει σημαντικές για αυτές τις χώρες αντιθέσεις. Και να συντονίζει τις υπόλοιπες ναυτικές πολιτικές.
''Η conservation of marine biological resources under the common fisheries policy ειναι μια απο τις 5 ,και μονο 5, πολιτικες για τις οποιες η ΕΕ εχει αποκλειστικη αρμοδιοτητα.
Αρθρο 3 της συνθηκης της Λισαβωνας.
Η αλιευτικη πολιτικη έχει εναν μεγαλο προυπολογισμο, τυπου Γεωργιας, ,για διαρθρωτικες αλλαγες στους αλιευτικους στολους, εχει πολλες διαπραγματευσεις για διεθνεις συμβασεις με τριτες χωρες ωστε να μπορουν οι στολοι της ΕΕ να ψαρευουν στα χωρικα υδατα των χωρων αυτων , εχει μοιρασμα καθε Δεκεμβρη στο συμβουλιο Αλιειας των ποσοστωσεων των εισαγωγων απο τριτες χωρες ανα ψαρι, γαριδες κλπ και των δασμων που ακολουθουν τις ποσοστωσεις αυτες .Οι αποφασεις αυτες ειναι εξαιρετικα δυσκολες γιατι πρεπει να εξασφαλιζεται επαρκεια πρωτης υλης για την μεταποιητικη βιομηχανια της ΕΕ χωρις να θιγωνται τα συμφεροντα των ευρωπαιων αλιεων.
Η αλλη δυσκολη αποφαση ειναι η ποσοστωση ανα ειδος ψαριου και Κρατος μελος των δικαιωματων για ψαρεμα στα χωρικα υδατα της ΕΕ ωστε να μην καταστρεφονται οι γονοι και τα στοκ των ψαριων. Για χωρες οπως η Ισπανια, Πορτογαλλια, Αγγλια, Ιρλανδια Ιταλια ,και οι βορειες της Βαλτικης υπαρχουν τεραστια ζωτικα συμφεροντα
Η πολιτικη της θαλασσας που ειναι επισης στο πορτοφολιο δινει δικαιωμα στον συντονισμο ολων των αλλων υπηρεσιων που εμπλεκονται σε θεματα θαλασσια, δηλ μεταφορες, ερευνα,τηλεκοντρολ μεσω δορυφορων , περιβαλλον.'' Ζ.Λ.
Κάποτε ρώτησαν τον αείμνηστο καθηγητή Γιάγκο Πεσματζόγλου γιατί οι νορβηγοί καταψήφισαν στο δημοψήφισμα την ένταξή τους στην τότε ΕΟΚ.
Και απήντησε με τον αμίμητο τρόπο του..''Μα νομίζω το ψάρι, εεεε ο μπακαλιάρος..''. Ένα γερό πορτοφίλιο για γερά νεύρα και για σιδηρά αποφασιστικότητα και συμβιβαστικό οπλοστάσιο. ¨Ολα αυτά μαζί με το εβδομαδιαίο άγχος στις συνεδριάσεις της Επιτροπές για τα ελληνικά οικονομικά και τις κοινοτικές παρεμβάσεις με τις εφαρμογές των παραγράφων 8-11 του άρθρου 104 του συμφώνου σταθερότητας. Καλή επιτυχία.
Αν την πιέσουν και πολύ, μπορεί να αρχίζει να μιλάει..''Εδώ Ευρωπαική Επιτροπή, σας μιλά ο διαδκτυακός σταθμός των ανεξάρτητων Επιτρόπων..''

No comments:

Post a Comment