Wednesday, May 8, 2019

''Τα χαρακτηριστικά του καλού ευρωβουλευτή'' Ο Π.Αλεβαντής στον 984

Τις παραμονές των ευρωπαϊκών εκλογών του 2009 η υπηρεσία τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρώτησε μερικούς ευρωβουλευτές ποια κατά τη γνώμη τους ήταν τα χαρακτηριστικά του καλού ευρωβουλευτή.
  • Daniel Bautista, (Ισπανός - ΕΛΚ). Ο καλός ευρωβουλευτής «θα πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση τόσο της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων όσο και της πολιτικής και πολιτιστικής κατάστασης της Ευρώπης». Σημαντικό είναι επίσης «να έχει ο ευρωβουλευτής ανοιχτό χαρακτήρα, να είναι σε θέση να διαπραγματεύεται με ευρωβουλευτές από άλλες χώρες και πολιτικές ομάδες», αλλά και «να μιλά τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα».
  • Arlene McCarthy, (Βρετανίδα – Σοσιαλιστική Ομάδα) πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς. Ο καλός ευρωβουλευτής θα πρέπει «να μπορεί να εντοπίζει πού η Ευρώπη μπορεί να είναι μέρος της λύσης, να μειώνει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και να αφήνει στην άκρη εθνικά και κομματικά εμπόδια, ώστε η πολιτική του να έχει αποτελέσματα». Είναι αυτός που συμβάλει ώστε «η εξουσία να πηγαίνει στο λαό».
  • Jan Andersson (Σουηδός - Σοσιαλιστική Ομάδα) πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο καλός ευρωβουλευτής θα πρέπει «να είναι ενθουσιώδης και καλά ενημερωμένος σχετικά με σημαντικά θέματα, να ξέρει να αφουγκράζεται τις απόψεις άλλων ατόμων, να έχει σαφείς αξίες, να ξέρει τι θέλει και να μη φοβάται να υποστηρίξει την άποψή του, αλλά και να έχει καλές σχέσεις με άλλους ευρωβουλευτές, έτσι ώστε να βρίσκονται συμβιβαστικές λύσεις».
  • Romana Jordan Cizelj, (Σλοβένα - ΕΛΚ), θεωρεί σημαντική τη «γνώση ενός συγκεκριμένου θεματικού τομέα», αλλά και την επιμονή στην επίτευξη των στόχων. Να είναι δημιουργικός, να επικοινωνεί ικανοποιητικά με τους πολίτες και να χαρακτηρίζεται από «θετική προσέγγιση» στο έργο του.
  • Paul Rübig, (Αυστριακός - ΕΛΚ), εισηγητής έκθεσης για τη μείωση των τελών περιαγωγής των κινητών, πιστεύει ότι κάθε καλός ευρωβουλευτής θα πρέπει να ξέρει να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα και να είναι ιδεαλιστής, ώστε να μπορεί να οικοδομήσει την Ευρώπη.
  • Andres Tarand (Εσθονός - Σοσιαλιστική Ομάδα) πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας : «το αξίωμα του ευρωβουλευτή είναι διαφορετικό μεταξύ των αποκαλούμενων "νέων" και "παλαιών" κρατών μελών της ΕΕ. Είναι συχνά προτιμότερο να έχουμε νεότερα άτομα, καθώς γνωρίζουν καλά τις ξένες γλώσσες και είναι μερικές φορές πιο ευέλικτα». Πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών μπορούν να προσφέρουν την εμπειρογνωμοσύνη τους ιδίως σε τομείς, όπως είναι οι εξωτερικές υποθέσεις. Οι ευρωβουλευτές «πρέπει να είναι ενεργοί». 
  •  Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής με τις
    τη Δομίνα Διαμαντοπούλου και τη Μυρσίνη Λιοναράκη.

No comments:

Post a Comment