Saturday, September 9, 2017

''Γιατί το Brexit θα πονέσει πιο πολύ τους Βρετανούς από την Ευρώπη ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ 08/09/2017 FORTUNE


'' γιατί το Brexit είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε τα πλεονεκτήματα της Ενιαίας Αγοράς σε όλες τις χώρες περιλαμβανομένης και της δικής μας και όχι να «δώσουμε μαθήματα» ή «να εκπαιδεύσουμε».
Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε.


''Το πιο σημαντικό από τα επτά έγγραφα που έχει καταθέσει, αφορά το καθεστώς που θα διαδεχτεί την Εσωτερική Αγορά στις εμπορικές θέσεις των δυο μερών. Οι περισσότερες Επιχειρήσεις ζητούν το αδύνατον από την Κυβέρνηση του δόγματος  ’Brexit means Brexit ‘’. Δηλαδή μια σχέση παρόμοια με αυτήν που έχουν και πορεύονται εδώ και 40 χρόνια.
Ας θυμηθούμε λοιπόν τι είναι αυτό από το οποίο θέλουν να απαλλαγούν διατηρώντας το και που πονάει περισσότερο. Την Ενιαία ή Κοινή αγορά.
Η δημιουργία της «Ενιαίας ή Εσωτερικής Αγοράς» προέκυψε όταν η Ε.Ε., τότε ΕΟΚ- διαπίστωσε ότι ήταν αδύνατον να ανταγωνιστεί τους τότε ισχυρούς εμπορικούς ανταγωνιστές της δεκαετίας του 80 , την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ γιατί με τον μεγάλο τους πληθυσμό, την εσωτερική τους αγορά,  στήριζαν το εξωτερικό τους εμπόριο. Οι Ευρωπαϊκές χώρες λοιπόν κάθε μια ξεχωριστά δεν άντεχε τον ανταγωνισμό. Στρατηγικός στόχος ήταν η παραγωγή προϊόντων κάθε χώρας να μπορεί να διακινείται χωρίς τεχνικά και φορολογικά εμπόδια  σε όλη την Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό, προχώρησαν στην εφαρμογή της «αμοιβαίας αναγνώρισης».
Τα πρότυπα κάθε προϊόντος έγιναν κοινά για κάθε τομέα, αλλά και ο έλεγχος συμμόρφωσης-πιστοποίησης επίσης. Στην μεταβατική περίοδο, εκατοντάδες προδιαγραφές εναρμονίστηκαν με βάση τα πρότυπα της CEN/CENELEC- τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης-, και ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο. Τα οφέλη για τον καταναλωτή ήσαν ότι μπορούσε να επιλέξει το προϊόν της αρεσκείας του χωρίς δασμούς. Από την άλλη..''

No comments:

Post a Comment