Saturday, December 31, 2016

Ελισάβετ Κοτζιά – Ιδέες και αισθητική. Μεσοπολεμικοί και μεταπολεμικοί πεζογράφοι 1930 – 1974

''Πλούσια και χορταστική μελέτη που βουτάει στον ωκεανό των ιδεών και της αισθητικής και στο βυθό μιας μεγάλης ιστορικής περιόδου για να συλλέξει κάθε στοιχείο που μπορεί να εξαχθεί από το μελετητικό, δοκιμιακό, κριτικό και επιφυλλιδογραφικό έργο των πεζογράφων του μεσοπολέμου και του μεταπολέμου. Οι λογοτεχνικές, ιδεολογικές, αισθητικές και άλλες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δύο κόσμους αλλά και στους εντός αυτών πρεσβύτερους και νεότερους συχνά ήταν έντονες..''

ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2016 ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΤΟΣ ''ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ'' ΤΗΣ UNESCO.


 Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟY ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗ 
ΓΙΩΤΑ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ
''Πόσο επηρέασε και γιατί εξακολουθεί να τροφοδοτεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το έργο του Ελληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη; Πόσο επίκαιρη είναι η αριστοτελική σκέψη στην πολιτική, στην ηθική, στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία; Γιατί στις μέρες μας, οι επιστήμονες, ειδικά οι νέοι που παίζουν την τεχνολογία στα δάχτυλα, σκύβουν με ευλάβεια και αναζητούν σε βάθος το διεπιστημονικό αριστοτελικό σύμπαν προκειμένου να κατανοήσουν το «όντως ον», τις εξελίξεις, τις ιδέες, τα προβλήματα, τα αίτια και τα αιτιατά της σημερινής ανθρωπότητας;..''
 2400th anniversary of the birth of Aristotle, philosopher and scientist (384 BCE -322 BCE) (with the support of Cyprus, Poland and Serbia) (2016)
Aristotle was one of the most emblematic and influential philosophers of humanity. He helped shape the intellectual life of Europe and laid the theoretical foundations for the idea of Democracy and the establishment of the Constitutions in Europe and in the United States; he continues to be present in the intellectual evolution of Western civilization, as an essential part of its cultural heritage. He is a figure of unquestionable universal significance with the anniversary of which UNESCO should be associated


 ΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ Β.ΚΑΛΦΑ ΣΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ MATHESIS. gr
Η βδομάδα των μαθημάτων λογικά είναι αφιερωμένη στον Αριστοτέλη, που θα ‘ναι κι ηκατάληξη αυτής της πορείας, που διαγράψαμε.
Θα προσπαθήσω να χωρίσωκαι προσφέρεται το έργο του Αριστοτέλη γι’ αυτό στα τρία τοσύνολο των διαλέξεων: σ’ ένα πρώτο στάδιο θα δούμε τα γενικά χαρακτηριστικά του έργου του Αριστοτέλη και στοιχεία από τη ζωή του και τα γραπτά του· σ’ ένα δεύτερο μέρος θα ενοποιήσουμε θα προσπαθήσουμε να δούμε μαζί Λογική, Φυσική και Μεταφυσική τοYy Αριστοτέλη· και τέλος,στο τελευταίο μέρος, θα δούμε την πρακτική φιλοσοφία του Αριστοτέλητην Πολιτική και την Ηθική κι ένα θέμα που ειδικά για τον Αριστοτέλη, έχει πολύ μεγάλη σημασία: την επιβίωση τηςσκέψης του στους επόμενους αιώνες.


ΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

''Οι προβλέψεις των Financial Times για την επόμενη χρονιά'' EURO2DAY

''Oι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα. Τι αναμένουν για τις μετοχές και το πετρέλαιο. Ποιες είναι οι προγνώσεις για τις εξελίξεις στο Brexit, τις πρώτες 100 ημέρες του Τραμπ, τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές..''

Friday, December 30, 2016

''The Coming Brexit Tragedy'' Mark Leonard PROJECT SYNDICATE


''This past year changed everything, except how governments think. Nowhere is that more apparent than in the pre-negotiations for Brexit. With both sides ignoring the far-reaching implications of Donald Trump’s election as US president – namely, the decline of the liberal world order – the process seems set to produce a tragedy for the United Kingdom and the European Union alike.
Judging by the behavior of British Prime Minister Theresa May’s diplomats, one might believe that Brexit is the only real uncertainty nowadays. Indeed, they seem convinced that their only imperative – beyond protecting the unity of the Conservative Party, of course – is to secure as many benefits for the UK as possible..''

''Οι Γεωπολιτικές Διαστάσεις Του Ελληνικού "Δημογραφικού Χειμώνα" Γιώργος Πρεβελάκης

Σύμφωνα με την έρευνα για το δημογραφικό της διαΝΕΟσις, ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει αρχίσει να μειώνεται. Η Ελλάδα του μέλλοντος προβλέπεται να έχει πληθυσμό μικρότερο και γηραιότερο από τον σημερινό. Ποιες επιπτώσεις συνεπάγονται για τη χώρα οι προοπτικές αυτές ως προς την ισχύ της, τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, τη θέση της στη διεθνή κοινότητα και τις εσωτερικές της ισορροπίες; Δηλαδή, ποιες γεωπολιτικές συνέπειες θα έχουν οι προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις;

''From enmity to amity at a turning point in the Syrian crisis'' HÜSAMETTIN İNAÇ SABAH

''On Dec. 19, a police officer identified as Mevlüt Mert Altıntaş killed Russia's Ambassador to Turkey Andrei Karlov, who had made many personal contributions to the development of ties with Turkey and done a lot to overcome the jet crisis in bilateral relations, during the opening ceremony of an embassy-sponsored exhibition. According to popular wisdom and some evidence, the attacker had strong relations with the Gülenist Terror Group (FETÖ) and consequently was supported by the CIA and the U.S. administration. The possible reason for this terrorist attack was to hinder and disrupt newly re-established Turkey-Russian relations and inhibit a meeting of Russian, Turkish, and Iranian foreign and defense ministers in Moscow to discuss Syria..''

Thursday, December 29, 2016

ΝΕΟ BLOG



Από σήμερα διακόπτουμε την λειτουργία του BLOG που επί επτά χρόνια δουλεύαμε. Συνεχίζουμε με το ΝΈΟ. Θα έχει μικρότερη θεματολογία, λιγότερες αναρτήσεις και δεν θα μεταδίδεται μέσω e-mails.
Το παλαιό παραμένει ως έχει για όσους ενδιαφέρονται για τις αναρτήσεις του. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες και να το αφιερώσω στους δυο από τους πρωτεργάτες τους που έφυγαν. Στον Γιώργο Γλυνό και τον Αντώνη Χατζηγιακουμή (Antonix). Αλλά και όλους τους αναγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Καλή χρονιά.

ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ BLOG. ΕΝΑ ΝΕΟ BLOG ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ



Από σήμερα διακόπτουμε την λειτουργία του BLOG που επί επτά χρόνια δουλεύαμε. Συνεχίζουμε με το ΝΈΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ. Θα έχει μικρότερη θεματολογία, λιγότερες αναρτήσεις και δεν  θα μεταδίδεται μέσω e-mails.
Το παλαιό παραμένει ως έχει για όσους ενδιαφέρονται για τις αναρτήσεις του. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες και να το αφιερώσω στους δυο από τους πρωτεργάτες  που έφυγαν. Στον ΓΙΩΡΓΟ ΓΛΥΝΟ  και τον ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ (Antonix). Αλλά και σε όλους τους αναγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Καλή χρονιά.

''Use Brexit to steal UK trade, says Trump aide'' THE TIMES

''Donald Trump’s trade chief has urged Britain’s rivals to exploit the “God-given opportunity” of Brexit to steal business from the UK.
Wilbur Ross, the billionaire incoming commerce secretary, has the task of striking a free trade deal with Britain. His comments will increase fears that the US will seek to take advantage of British isolation after its departure from the European Union.
Brexiteers such as Iain Duncan Smith and Jacob Rees-Mogg have asserted that Britain is well placed to secure a free trade agreement with the US, our largest single trading partner...''

''Κρίση πανικού και μετεμψύχωση '' ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ FORTUNE

''..Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και το γεγονός ότι το 2017 θα είναι η χρονιά μεγάλων πολιτικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων, τότε η μόνη ελπίδα βρίσκεται στον κόσμο των Πυθαγόρειων. Τη χρονιά που έρχεται η Ελλάδα μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του τέλους. Αλλά το τέλος είναι μια αρχή δια της μετεμψυχώσεως. Ας ελπίσουμε, ότι η μετεμψύχωση αυτή θα διατηρήσει στην νέα Ελλάδα το πολίτευμα της Δημοκρατίας. Διαφορετικά η θέση της νέας Ελλάδας θα είναι στην κατηγορία των «αποτυχημένων» κρατών της υποσαχάριας Αφρικής..''

Wednesday, December 28, 2016

Wolf: Ο γόρδιος δεσμός πολιτικής-οικονομίας το 2017


Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2017 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές του 2016, δηλώνει στους Financial Times ο Martin Wolf, εκφράζοντας επιφυλακτική αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά.

Κατά τον ίδιο, το 2016 μπορεί να ήταν γεμάτο εκπλήξεις σε πολιτικό επίπεδο (Brexit, εκλογή Trump), ωστόσο η οικονομία έχει πάει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο Wolf αποδίδει τις εκπλήξεις στην ήδη υπάρχουσα δυσαρέσκεια των πολιτών, η οποία οξύνθηκε από την οικονομική κρίση.

Wolf: Ο γόρδιος δεσμός πολιτικής-οικονομίας το 2017

Αλλαγή σελίδας για Deutsche Bank και Credit Suisse

Αυτή την εβδομάδα, στελέχη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε όλο το δυτικό κόσμο έκλειναν μανιωδώς τις υποθέσεις τους πριν αρχίσουν οι γιορτές –και πριν κλείσει το έτος.
Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποτελεί εξαίρεση. Την Παρασκευή το πρωί, το Υπουργείο ανακοίνωσε πως συμφώνησε σε διακανονισμό με την Deutsche Bank και την Credit Suisse, ώστε να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 7,2 και 5,28 δισ. δολάρια αντίστοιχα, για την παράτυπη πώληση ενυπόθηκων χρεογράφων στη διάρκεια της φούσκας στην πίστωση την προηγούμενη δεκαετία.

Tuesday, December 27, 2016

''Εγεννήθη ημίν πεζογράφος;'' ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ Με μια χιλιάρα Καβασάκι'' εκδ. Πόλις


''Κ​​άποτε το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η διάθεση να γράψει κανείς λογοτεχνία, να συνθέσει μυθιστορήματα, να γράψει διηγήματα, αποτελεί πόθο πολλών. Οσο όμως περνούν τα χρόνια τόσο οι πιθανότητες μειώνονται, τόσο καταλαβαίνει κανείς πως αγαπημένα του σχέδια δεν θα πραγματωθούν, κι ο πόθος εντάσσεται στη χορεία των επιθυμιών που μένουν ανεκπλήρωτες – και που δεν είναι λίγες. Είτε γιατί ποτέ δεν γράφει είτε γιατί το κάνει αλλά το αποτέλεσμα –βιβλίο ή ανέκδοτο– είναι φτωχό. Πλην μικρών εξαιρέσεων.
Στα 64 χρόνια του ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Σιαφάκας δημοσιεύει τη συλλογή διηγημάτων «Με μια χιλιάρα Καβασάκι». Η δημοσιογραφική εξοικείωση με το γράψιμο δεν εγγυάται λογοτεχνικό αποτέλεσμα, καθώς η γραφή των εφημερίδων απέχει από τη λογοτεχνική όσο και οποιαδήποτε άλλη γραφή – επιστημονική, διαφημιστική, επιστολογραφική κ.ά. Μπορεί μάλιστα και η συγκεκριμένη εξοικείωση να δυσκολεύει τα πράγματα, καθώς συχνότατα επίδοξοι λογοτέχνες συγχέουν είδη και γραφές. Αποτελεί έτσι έκπληξη όταν προκύπτει πως ένας ηλικιακά όχι νέος, αλλά νεοφερμένος στη λογοτεχνία, γνωρίζει να χειρίζεται ρυθμούς και τόνους, υπαινιγμούς και συγκινησιακή υποβολή – μερικά από τα κατ’ εξοχήν εργαλεία της λογοτεχνίας..''

Η τεράστια άυλη υπεραξία του «Βήματος» του Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

''Εμαθα ανάγνωση - κατά κυριολεξία - με τις επιφυλλίδες του Παύλου Παλαιολόγου στο «Βήμα». Θυμάμαι ακόμη πολλές από αυτές, γραμμένες με το μοναδικό κοφτό και λιτό ύφος του, με τις σύντομες κύριες προτάσεις.

Ημουν συνεπώς πολύ υπερήφανος που ο Λ. Καραπαναγιώτης δημοσίευσε για πρώτη φορά άρθρο μου στο «Βήμα», όταν ήμουν ακόμη φοιτητής, πριν ακριβώς σαράντα χρόνια.

Για τη γενιά μου, η σχέση με «Το Βήμα» - το ίδιο ισχύει και για «Τα Νέα» - είναι σχέση ζωής. Είναι στοιχείο της προσωπικής μας υπόστασης. Είναι μια σχέση μαθητείας στην Ιστορία, τον πολιτισμό, τα διεθνή ρεύματα των ιδεών. Είναι ο τόπος στον οποίο ζήσαμε επί δεκαετίες όλες τις μεγάλες μάχες για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, το Σύνταγμα. Είναι η σκηνή πάνω στην οποία εξελίχθηκαν οι πιο γόνιμες ιστοριογραφικές, φιλολογικές, γλωσσολογικές, λογοτεχνικές, θεατρολογικές, μουσικολογικές και άλλες παρόμοιες έριδες. Και είναι φυσικά το σώμα πάνω στο οποίο αποτυπώνονται οι πολιτικές εξελίξεις ενός ολόκληρου αιώνα, ο μισός και παραπάνω από τον οποίο είναι τμήμα και της ατομικής μας μνήμης..''

Στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώνουν... τα robots ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΥΜΙΩΤΗΣ*

''Σ​​τις 17 Φεβρουαρίου 2013, σε τούτη εδώ τη στήλη έγραψα ένα κείμενο με τίτλο: «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τη... λογική». Εγραφα, λοιπόν, τότε: «...Στον Δήμο Τρικκαίων, ο δήμαρχος Κ. Χρήστος Λάππας (τον οποίον δεν γνωρίζω, αλλά τον συγχαίρω) αποφάσισε να ζητήσει από τους εργαζομένους στον Δήμο του, να καταγράφουν (από την 1/2/2013) το αντικείμενο με το οποίο απασχολούνται ανά δίωρο, προκειμένου να διαπιστώσει πώς και με τι απασχολούνται οι εργαζόμενοι και να βελτιώσει τις υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες του... Και έγινε το “έλα να δεις”. Ξεσηκώθηκαν οι συνδικαλιστές ενάντια στο μέτρο το οποίο είναι αιτία πόλεμου!...».

Monday, December 26, 2016

''Μια Ευρώπη πιο ενωμένη και πιο κοντά στους πολίτες'' του Πάνου Καρβούνη*


''Μια αναμφίβολα περιπετειώδης χρονιά φτάνει στο τέλος της. Και αν αυτό μοιάζει να είναι ο κανόνας τα τελευταία χρόνια, σας καλώ να αναλογιστείτε πώς αυτή ειδικά η χρονιά μας ανάγκασε να βγούμε από το μικρόκοσμό μας και να συνειδητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο πως η ζωή μας επηρεάζεται άμεσα από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις.
Πολλά από όσα συνέβησαν το 2016 -από την τρομοκρατία έως το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου και την προσφυγική κρίση- επηρέασαν βαθιά τον καθένα από εμάς με τρόπο που, ενώ από την μια μεριά κλόνισε ίσως την πίστη μας σε ένα καλύτερο αύριο, παράλληλα δυνάμωσε την πεποίθηση ότι μόνο η Ένωση συνεπάγεται δύναμη και αντοχή και ότι τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν..''
Διαβάστε περισσότερα..


''ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ή Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ του Α.Τ. 2008



Το κείμενο γράφτηκε τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του blog , που ετοιμάζεται να περάσει στην προσωρινή αθανασία του ΊΝΤΕΡΝΕΤ. Ήρθε η ώρα ενός νέου ''ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ'' που θα προσαρμοστεί στις δυνατότητες του χρόνου και της ηλικίας. Σας ευχαριστώ όλες και όλους που το συνοδεύσαττε , ως συνεργάτες και χρήστες..
Ένα κείμενό μου που δημοσιεύτηκε πολύ πριν την κρίση του 2010. Ίσως προφητικό. Ίσως βεβιασμένο μια και τότε δεν υπήρχε στον ορίζοντα ζήτημα κρίσης ομολόγων στην Ευρωζώνη. Αλλά δεν υπήρχε και σύστημα διάσωσης από την Ε.Ε. κι έτσι η τρίτη πρόβλεψη για έξοδο από το Ευρώ ήταν υπεραπαισιόδοξη. Φυσικά βρισκόμαστε στα όρια να πραγματοποιηθεί η πρόβλεψη ή όχι. Σε συνθήκες δυσμενείς.. Ο νέος χρόνος θα δείξει τι θα γίνει.. 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ  ΑΤΥΧΗΜΑ 


''Κάθε ατύχημα, όπως γνωρίζουν οι ειδικοί, είναι αποτέλεσμα πολλών αστοχιών. Σπάνια ένα ατύχημα συμβαίνει από μία μόνο αιτία. ΄Έτσι και στην οικονομία. Ελπίζω και εύχομαι να διαψευστώ. ΄Όμως θα τα πω: Ο συνδυασμός της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα συνυπάρξει με την ύφεση, συμπίπτει με την ελληνικού ενδιαφέροντος κρίση, η οποία έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος, την χαμηλή ανταγωνιστικότητα και την κρατική διάλυση και διαφθορά. Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που μας οδηγούν στο μεγάλο ατύχημα. Και το μεγάλο ατύχημα έχει τρία στάδια να διανύσει. Διαχρονικά η πολιτική, δημοσιογραφική και επιχειρηματική ελίτ απέδειξε την ανεπάρκειά της, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στο να χαράσσει στρατηγική και να μετασχηματίζει τη στρατηγική της σε δράσεις. Έτσι τα μαθήματα από τις δυο προηγούμενες κρίσεις το 1985 επί Παπανδρέου και το 1993 επί Μητσοτάκη, τότε που επενδυτές θεσμικοί και μη έστειλαν μήνυμα σαφές ότι θα πάψουν να μας δανείζουν..''

Sunday, December 25, 2016

The Forgotten Treasures of the Mediterranean: Thessaloniki


Discover the underappreciated museums guarding some of the most priceless artefacts of Mediterranean culture. Today, the reconstruction of a founding chapter of our history through the objects of the archaeological museum of Thessaloniki.