Wednesday, November 30, 2016

FT.COM του Wolfgang Münchau Δημοσιεύθηκε: 29 Νοεμβρίου 2016 - 08:11 Η Ευρώπη γέμισε... Μαρίες Αντουανέτες


Το πολιτικό τοπίο αλλάζει, αλλά... το κατεστημένο δεν αλλάζει μυαλά. Εκτός πραγματικότητας οι ηγέτες, κοιτάνε να παγιώσουν την εξουσία τους αντί να λύσουν τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού τομέα, των ροών ανθρώπων και της άνισης κατανομής του εισοδήματος.
Κάποιες επαναστάσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η παλαιά φρουρά είχε αποφύγει τις προκλήσεις. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για το περιστατικό του «ας φάνε παντεσπάνι». Αλλά ήταν κάτι που η Μαρία Αντουανέτα πράγματι θα μπορούσε να είχε πει. Ακούγεται αληθές. Η δυναστεία των Βουρβόνων ήταν το αποκορύφωμα του εκτός πραγματικότητας κατεστημένου.
Τώρα έχει ανταγωνισμό..
Διαβάστε περισσότερα..

'' Is this how democracy ends?'' David Runciman

''On election night, almost as soon as it was clear that the unthinkable had become a cold reality, Paul Krugman asked in the New York Times whether the US was now a failed state. Political scientists who normally study American democracy in splendid isolation are starting to turn their attention to Africa and Latin America. They want to know what happens when authoritarians win elections and democracy morphs into something else. The demagogue who promised to kill terrorists along with their families is moving his own family into the presidential palace. Even before he has taken up occupation his children are being seeded into positions of power. There he is on television, shiny and golden, his wife beside him and three of his children lined up behind, ready to take up what daddy has to offer. Here he is back on Twitter, unshackled by victory, rounding on his opponents in the free press. His ten-year-old son is still too young to join in, but he was by his father’s side on election night, looking hardly less bemused than the rest of us, as Trump delivered his notably conciliatory victory speech. Words of conciliation followed by the ruthless personal appropriation of the machinery of government, children in tow. Isn’t this how democracy ends?..''
READ MORE..




Tax havens are the dark side of globalisation, says Nobel Prize-winning economist Joseph Stiglitz

''Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ'' e-kyklos


Tuesday, November 29, 2016

''Hasta la Vitoria siempre!'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ'' 28/11/16



‘'Αντίο Κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών’’.
Tweet του Πρωθυπουργού
Το διάσημο και πολυσυζητημένο την εποχή του σύνθημα της Επανάστασης στην Κούβα, ήταν ένα σύνθημα που ενεργοποιούσε πολλά συναισθήματα. Ελπίδα, χαρά, θρίαμβο, αλλά και μελαγχολία, αποφασιστικότητα και απειλή.  Και τελικά εκπέμπει το μήνυμα, ότι τίποτε δεν τέλειωσε και  δεν υπάρχει ήττα. Μέχρι να υπάρξει η τελική νίκη. Όλα τα ενδιάμεσα στάδια έχουν δευτερεύουσα σημασία. Κι έτσι η προοπτική μπορεί να εμψυχώνει τον λαό στις δύσκολες στιγμές. Μοιάζει με την θρησκευτική αισιοδοξία, ότι θα υπάρχουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, στην μετά θάνατο ζωή.. Το δόγμα πάντοτε επουλώνει τις πληγές της επαφής ρομαντικών επαναστατών με την πραγματικότητα. Και δυστυχώς είναι για όλους η πραγματικότητα ηλίθια, που τελικά εκφράζεται με όρους Οικονομίας.
Στο ‘’ΒΗΜΑ’’ ο  Σάκης Μαλαβάκης κατέγραψε με συνοπτικό κείμενο τις φάσεις της Επανάστασης. Κι αυτές ήταν, με δικά μου λόγια :..

Homeopathy 'treatments' must be labelled to say they do not work, US government orders

There is a huge market in the US for homeopathic remedies. In 2007 alone, it was estimated Americans spent more than $3bn on a controversial system of alternative medicine created in 1796 by Samuel Hahnemann, and which has long been dismissed by mainstream science.
Now, the US government is requiring that producers of such items ensure that if they want to claim they are effective treatments, then they need to make available the proof. Otherwise, they will need to point out that there is “no scientific evidence that the product works”...

Η επιστήμη της πληροφορίας: τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;

Hub Science

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έκτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, στις 20:00 σας προσκαλούμε στη δεύτερη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή πληροφορικής Γιάννη Κοντογιάννη με θέμα «Η επιστήμη της πληροφορίας: τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;».

Η επιστήμη της πληροφορίας
Τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;

Τα τελευταία 50 χρόνια, η έννοια της πληροφορίας έχει διεισδύσει σε όλες τις πτυχές τις καθημερινότητάς μας: Ανταλλάζουμε sms, μιλάμε στο Skype, βλέπουμε βίντεο στο YouTube, «γκουγκλάρουμε» ανελλιπώς, «ζιπάρουμε» αρχεία, μαθαίνουμε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, ενημερωνόμαστε για το χρηματιστήριο και μεταφέρουμε φήμες. Σήμερα, οι επιστήμονες προσπαθούν να διορθώσουν τις «λαθεμένες» πληροφορίες των γονιδίων που προκαλούν ασθένειες, και ταυτόχρονα μελετούν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται και αποθηκεύει τις πληροφορίες που λαμβάνει.

Η εκρηκτικά ενεργή επιστημονική περιοχή της θεωρίας της πληροφορίας αποτελεί τη μαθηματική θεμελίωση της έννοιας της πληροφορίας σε όλες τις μορφές της. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του θεμελιωτή της, του Αμερικανού μαθηματικού και μηχανικού Claude Shannon. Με αφορμή αυτή την επέτειο, θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να περιγράψουμε την πληροφορία αλλά και να την μετρήσουμε ως φυσικό μέγεθος. Έτσι, θα δούμε τον τρόπο κατά τον οποίο η αυστηρή επιστημονική προσέγγιση μάς βοηθά να κατανοήσουμε τη θεμελιώδη φύση της πληροφορίας και να αναπτύξουμε νέες, εντυπωσιακές εφαρμογές.
Γιάννης Κοντογιάννης

Ο Γιάννης Κοντογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Μαθηματικά στο Imperial College στο Λονδίνο και έλαβε, με έπαινο, τον μεταπτυχιακό τίτλο Μαθηματικών «Part III» από το πανεπιστήμιο του Cambridge. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον κλάδο της Στατιστικής και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Stanford. Από το 1995 και για 10 χρόνια εργάστηκε στη Νέα Υόρκη ως ερευνητής στην IBM Research, στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου από τη NASA ερευνητικού προγράμματος, με αντικείμενο τη συμπίεση και ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Παράλληλα, από το 1998 έως το 2001 διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Στατιστικής του πανεπιστημίου Purdue, όπου ταυτόχρονα διατηρούσε θέσεις καθηγητή «by courtesy» στο τμήμα Μαθηματικών και στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το διάστημα 2000-2005 διετέλεσε αρχικά Επίκουρος και κατόπιν Αναπληρωτής Καθηγητής (με μονιμότητα) στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου Brown. Τέλος, από το 2005 βρίσκεται στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 2010 είναι Καθηγητής.

Μεταξύ των διεθνών του διακρίσεων περιλαμβάνονται: η επίτιμη έδρα Manning Endowed Assistant Professorship (2002), το Sloan Foundation Research Fellowship (2004) και ο επίτιμος τίτλος Honorary Master of Arts Degree "Ad Eundem" από το πανεπιστήμιο Brown (2005). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 35 εργασίες σε κορυφαία διεθνή περιοδικά και περισσότερες από 80 εργασίες στα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια των ερευνητικών περιοχών του. Είναι επίσης κάτοχος δύο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α. Έχει διατελέσει plenary speaker σε συνέδρια και έχει δώσει ομιλίες, κατόπιν πρόσκλησης, σε πολλά από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των M.I.T., Berkeley, Stanford, Columbia και Cambridge. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Θεωρία Πιθανοτήτων, τη Στατιστική, τη Θεωρία Πληροφορίας, τη Συμπίεση Σήματος και την Μαθηματική και Υπολογιστική Βιολογία.

Είσοδος ελεύθερη

Monday, November 28, 2016

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ ''ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΛΑΙΩ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΣΧΕΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ'' (ΠΟΛΙΣ) της ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

''Κ​​αι ξαφνικά μέσα απ’ τις γραμμές του εφήμερου φύλλου, του εβδομαδιαίου περιοδικού ή πιο πρόσφατα του ανηρτημένου στο Διαδίκτυο κειμένου, γεννιέται ένα πρόσωπο. Φωνή, λόγια και ρυθμός, τόνος, ύφος κι απόψεις, όλα μαζί συνεργάζονται και εναρμονίζονται έτσι ώστε να αναδυθεί μια μορφή, μια φυσιογνωμία, ένας τύπος – μια περσόνα ζωηρή, δροσερή, δηκτική, αντισυμβατική, πρωτότυπη. Ετσι ακριβώς γεννιέται το πρόσωπο της Ξένιας Κουναλάκη μέσα από τα επιφυλλιδογραφικά της κείμενα που άρχισε να αναρτά πέρυσι στο ηλεκτρονικό περιοδικό Amagi και που σήμερα συγκεντρώνονται μαζί με πολλά αδημοσίευτα στον τόμο που έχουμε στα χέρια μας..''

Η ανεξέλεγκτη επέκταση των αγορών ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

''Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι η εταιρεία στην οποία εργάζεστε μόλις εισέπραξε ένα μεγάλο ποσό γιατί είχε κάνει συμβόλαιο ασφάλειας ζωής σε έναν συνάδελφό σας που μόλις απεβίωσε; Ή ότι μια ΜΚΟ πληρώνει τοξικομανείς για να στειρώνονται;
Τι θα λέγατε αν μια μεγάλη εταιρεία, στις μέρες δημοσιονομικής στενότητας που διανύουμε, προσφερόταν να αναλάβει το κόστος περιβαλλοντικής προστασίας στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, υπό τον όρο να μετονομαστεί και να πάρει το όνομα της εταιρείας;    
Δημόσιος διανοούμενος..''

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΝΕΥΡΑ ΕΜΕΙΣ?




''ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΘΕΟΙ'' ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΡΙΖΟΣ


''Προστατεύοντας τους ηλικιωμένους'' του Π.ΑΛΕΒΑΝΤΗ

''Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κι αυτοί μιαν ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Κατέχουν μάλιστα την πρώτη θέση σε ατυχήματα από πτώσεις και φυσικά είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία είναι συχνά θανατηφόρα ή προκαλούν μόνιμη αναπηρία.

Το σημαντικότερο στοιχείο της επιτυχημένης προστασίας των ηλικιωμένων είναι πάνω απ’ όλα να έχουν συνείδηση της αδυναμίας τους. Όσο κι αν νοιώθουν υγιείς και παντοδύναμοι, οι ικανότητες των ηλικιωμένων δεν είναι πια οι ίδιες με εκείνες που είχε όταν ήταν κοπέλι ή κοπελιά. Η όραση και η ακοή μειώνονται. Η δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης σε κάποιο επικίνδυνο γεγονός περιορίζεται. Οι αντοχές στην κούραση, στις βαριές δουλειές, στην αϋπνία δεν είναι πια οι ίδιες.''

Saturday, November 26, 2016

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ της P&CLIFE στην μνημη ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΙΔΑΣ ΣΠΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΒΑΡΔΑΚΑ


''Οράματα και κίνδυνοι για την ειρήνη '' Γιώργος Κακλίκης

''Οσοι αμφισβητούν τα περί αναθεωρητικών διαθέσεων του Ερντογάν επισημαίνουν ότι οι εκάστοτε ηγεσίες είχαν κοινό παρονομαστή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Θέτοντας, κατά καιρούς, ποικίλες διεκδικήσεις, μετρώντας αντιδράσεις και εγγράφοντας υποθήκες. Στο ξεκίνημά του ο κ. Ερντογάν επαγγέλθηκε τα καλύτερα για τις διμερείς μας σχέσεις. Ομως γρήγορα μπήκε στις γραμμές της σταθερής πολιτικής τροχιάς της χώρας του. Υπήρξε συχνά καθησυχαστικός απέναντι στην Ελλάδα. Τόσο για την ίδια όσο και για τους τρίτους που έπρεπε να «κατακτήσει» ως ο σώφρων ηγέτης μιας χώρας που φιλοδοξούσε να γίνει υπόδειγμα δημοκρατικού μουσουλμανικού κράτους μέσα στον ευρύτερο χώρο του Ισλάμ..''

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΙΤΑΛΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ (1943 – 1944) του ΑΓΓΕΛΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ



''Το Σεπτέμβριο του 1943, η τότε σύμμαχος της Γερμανίας Ιταλία συνθηκολόγησε με τους Αγγλοαμερικάνους.  Στη Θεσσαλία είχαμε ως στρατό κατοχής, μόνο Ιταλούς : μία μεραρχία και ένα σύνταγμα ιππικού. Ολόκληρη αυτή η δύναμη, ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη συμμαχική αποστολή και τη διοίκηση των ανταρτών που δρούσαν στην ορεινή περιοχή των Αγράφων, προσχώρησε με πλήρη οπλισμό στις συμμαχικές δυνάμεις τις οποίες, στην περιοχή μας, εκπροσωπούσε ο ΕΛΑΣ. Τον χειμώνα του 1943 – 1944, οι Γερμανοί έκαναν ευρείας εκτάσεως εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Αγράφων για να χτυπήσουν τους αντάρτες και να τιμωρήσουν τους αποστάτες Ιταλούς. Οι χιλιάδες των Ιταλών, διωκόμενοι από τους Γερμανούς, βρέθηκαν έκθετοι και ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις σκληρές συνθήκες του αγραφιώτικου χειμώνα. Πάνω από χίλιοι πέθαναν..''
Διαβάστε περισσότερα..

ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Friday, November 25, 2016

Eleni Harou · Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΟ ΣΠΑΡΑΓΑΡΙΟ

 Δύο από τους ναούς της αγίας Αικατερίνης στα Κύθηρα είναι σπηλαιώδεις. Η αγία Αικατερίνη στου Κοντού το Λαγκάδι, στο Μυλοπόταμο και η αγία Αικατερίνη στο Σπαραγαρίο, στο Καψάλι. Μαρτυρούνται το 17ο αι. και ο ναός του Σπαραγαρίου έχει τοιχογραφίες. Το σπήλαιο, το οποίο εξερευνήθηκε από τον Κυθήριο σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο, βρίσκεται υπό την σκιάν του Φρουρίου και δίπλα στο γραφικό φαράγγι που καταλήγει στην πανέμορφη παραλία του Σπαραγαρίου.
 Δείτε τις φωτογραφίες..

Φάκελος Ελληνικό: Αλλάζοντας την Ελλάδα ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: FORTUNEGREECE Του Νίκου Χ. Ρουσάνογλου

''Είναι αρχές καλοκαιριού και οι πρώτες ζέστες έχουν αρχίσει να κάνουν την εµφάνισή τους. Κατηφορίζω µε το αυτοκίνητο προς τη θάλασσα διασχίζοντας την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Κατεβάζω το παράθυρο για να µπει ο απογευµατινός αέρας, που όµως παραµένει ζεστός. Ξαφνικά, στο ύψος του παλιού αεροδροµίου, µε χτυπά ένα κρύο ρεύµα, σαν να λειτουργούν δεκάδες κλιµατιστικά µηχανήµατα ταυτόχρονα. Αυτό εννοούσαν όταν έλεγαν ότι το νέο µητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεµµάτων θα δηµιουργήσει ένα νέο µικροκλίµα στην περιοχή, σκέφτηκα από µέσα µου. Η δροσιά είναι τόσο έντονη, που ασυναίσθητα ανεβάζω λίγο το παράθυρο. Λίγο παρακάτω αντικρίζω τον πύργο των διαµερισµάτων που ατενίζουν τον Αργοσαρωνικό. Ζηλεύω αυτόν που κάθεται να απολαύσει το δείπνο του µ’ αυτή τη θέα..''
'

Thursday, November 24, 2016

''ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ'' ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΥ

 Η ιστορία της αρχαίας Σπάρτης. Η μετάλλαξή της από αριστοκρατία σε ολιγαρχία. Τα πολιτικά όργανα, οι θεσμοί και το κοινωνικό καθεστώς που αντανακλούσαν. Η σπαρτιατική κοινωνία, οι αξίες της, η δημόσια εκπαίδευση. Επιστημονική επιμέλεια εκπομπής, κ. Ιωάννης Ξυδόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Συμμετέχουν, η κα. Όλγα Παλαγγιά, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και η κα. Μαρία Αναγνώστου, Διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Την Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί.
Ακούστε όλες τις εκπομπες (4) για την Σπάρτη

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΒΑΦΗ . ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ




Oι οπτικές και ιστορικές πληροφορίες που κατακλύζουν τον επισκέπτη της Αμαλίας 56  στην Πλάκα είναι τόσο πολλές και διαφορετικών αποχρώσεων που είναι δύσκολο να τις διαχειριστείς την πρώτη φορά καθώς έκθαμβος παρατηρείς τον χώρο που στεγάζει το Ιδρυμα Ωνάση. Ένα κτίριο που οικοδομήθηκε στο γύρισμα του 19ου αιώνα προς τον 20ο σε σχέδια του Αναστάσιου Μεταξά, με τζάκια φιλοτεχνημένα από τον Χαλεπά, ανάμεσα σε έργα ζωγραφικής του Παρθένη, του Γύζη, του Κεσσανλή, του Αντωνάκος και ναι, στη σκιά της «Στέψης της Παναγίας» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, από την τελευταία δημιουργική περίοδο του παγκόσμιου Κρητικού (1603-1605).
 Ο «πλούτος» του Ιδρύματος Ωνάση κοινωνικοποιείται

PM warned transition Brexit deal 'fiendishly difficult' to achieve

Theresa May has been warned that seeking a transitional Brexit deal with the EU would be “fiendishly difficult”, after she hinted the UK could seek an interim arrangement to smooth the process for businesses.
The prime minister told business leaders that she understood concerns about a “cliff edge” for companies when Britain’s two-year negotiating period for leaving the bloc comes to an end.
“Obviously, as we look at the negotiation we want to get the arrangement that is going to work best for the UK and the arrangement that is going to work best for business in the UK. And I’m conscious that there will be issues that will need to be looked at,” she told delegates at the CBI event on Monday. “People don’t want a cliff edge, they want to know with some certainty how things are going to go forward''

Wednesday, November 23, 2016

ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ ''Ο ΘΕΙΟΣ ΑΒΡΑΑΜ ΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ''

''Τρεις φωτογραφίες κι ένα χειρόγραφο µε τις χρονολογίες 1931, 1939, 1941-1944 που κληρονοµεί από τη Θεσσαλονικιά γιαγιά της Λούνα ωθούν την εγγονή Αλίζα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέµβριο του 2012. Επίσηµη αιτιολογία για το ταξίδι της εικοσιεπτάχρονης µεταπτυχιακής φοιτήτριας ιστορίας στο Πανεπιστήµιο του Τελ Αβίβ η έρευνα για το µεταπτυχιακό της µε θέµα Ο βίος και το έργο του Αβραάµ Μπεναρόγια. Η αλήθεια όµως είναι η επιθυµία της να ανακαλύψει τι κρύβουν τόσο οι τρεις φωτογραφίες όσο και οι χρονολογίες που έχει καταγράψει η Λούνα. Και πραγµατικά κρύβονται πολλά και επώδυνα, τα οποία η Αλίζα ανακαλύπτει σταδιακά και µε δυσκολία. Στο επίκεντρο των ανακαλύψεών της ο µοιραίος έρωτας της Λούνα µε τον αντάρτη Παύλο, ο αιρετικός τρόπος διάσωσής της από το Ολοκαύτωµα, η περιπέτειά της µέχρι να φτάσει στην Παλαιστίνη το 1946. Καθώς η Αλίζα ψάχνει, οι αινιγµατικές χρονολογίες της γιαγιάς της πλαισιώνονται από εικόνες µιας πάλαι ποτέ ευτυχισµένης ζωής στη Salonico έως την ηµέρα που οι Γερµανοί µπαίνουν στην πόλη. Σ’ αυτές τις εικόνες θέση κατέχει και ο Αβραάµ Μπεναρόγια, καθώς και οι σοσιαλιστικοί εργατικοί αγώνες της Φεντερασιόν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη.
Ένα πολυφωνικό, πολυεπίπεδο διαχρονικό µυθιστόρηµα για τα πολλαπλά πρόσωπα των συλλογικών ταυτοτήτων, για τη Μνήµη και προπαντός για τη συµφιλίωση και την παραδοχή των όσων κληρονοµούµε από το παρελθόν και καθορίζουν το παρόν µας. Ένα µυθιστόρηµα για το Ολοκαύτωµα της Θεσσαλονίκης και τα φαντάσµατα των χαµένων σεφαραδιτών Εβραίων που κυκλοφορούν έως σήµερα, αδικαίωτα, στους δρόµους της..''