Tuesday, May 31, 2016

Λουκρέτσια Ρέιχλιν: Ανεπαρκής η συμφωνία των Βρυξελλών για την Ελλάδα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ



Η Λουκρέτσια Ρέιχλιν, καθηγήτρια Οικονομικών του London Business School που θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 8 Ιουνίου για το συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού το Stanford Club of Greece και το πανεπιστήμιό της, χαρακτηρίζει στην «Κ» «σημαντικό» ότι επιτεύχθηκε συμφωνία χωρίς να επαναληφθούν τα περυσινά γεγονότα.

''Ανεπαρκή θεωρεί τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα η Λουκρέτσια Ρέιχλιν, καθηγήτρια Οικονομικών του London Business School. Η κ. Ρέιχλιν, που θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 8 Ιουνίου για το συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού το Stanford Club of Greece και το πανεπιστήμιό της, χαρακτηρίζει στην «Κ» «σημαντικό» ότι επιτεύχθηκε συμφωνία χωρίς να επαναληφθούν τα περυσινά έκτροπα. Κατά την εκτίμηση της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –όπου ήταν επικεφαλής έρευνας από το 2005-2008– «θα μπορέσει τώρα να δεχθεί ξανά ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο και αυτό θα βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας»..''

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

(Αλυσωτοί δείκτες όγκου έτους αναφοράς 2010)
2014 Q4-2016 Q1
2013 Q3-2014 Q4
Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
-1.3%
0.5%
Τελική καταναλωτική δαπάνη


              Νοικοκυριών και ΜΚΙΕΝ
-1.4%
1.2%
              Γενικής Κυβέρνησης
4.4%
-7.8%
  Ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου
-1.8%
3.2%
+ Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών
-12.3%
6.7%
- Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών
-12.7%
7.9%

Let's Dance Tutorial: Waydi, in Paris

Monday, May 30, 2016

MEGA : Η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου

Η  λογική ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να κερδίζει κομματικό χρόνο επειδή κρατά συμπαγή την πλειοψηφία των 153 Βουλευτών και έχει επιβάλει τις παραιτήσεις των διαφωνούντων Βουλευτών –όπως έγινε με την κυρία Κατριβάνου– δε σημαίνει τίποτα από πλευράς οικονομίας και έθνους.  Ναι, να δεχθώ ότι ο κ. Τσίπρας κέρδισε κομματικό χρόνο, το θέμα είναι κερδίσαμε εθνικό χρόνο ή χάνουμε πολύτιμο εθνικό χρόνο;  Δυστυχώς, χάνουμε εθνικό χρόνο και εθνικό κεφάλαιο, διότι η παρουσία της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου παρεμποδίζει την εφαρμογή μίας πολιτικής η οποία θα οδηγήσει στην ανάκαμψη.

Μπορεί «να βγει» αυτό το Πρόγραμμα; ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ



Μπορεί «να βγει» το Πρόγραμμα ή είναι μία σισύφεια προσπάθεια, με προδικασμένη αποτυχία; Καταγράφω τέσσερις εκτιμήσεις.
Πρώτη: Δεν λύθηκε το πρόβλημα του χρέους. Θα αντιμετωπιστεί στα τέλη του έτους, εφόσον εφαρμόσουμε όσα συμφωνήσαμε με τους δανειστές μας.
Υπάρχουν, ωστόσο, δύο καινούργια, θετικά στοιχεία: (α) Πετύχαμε (ακριβέστερα, το ΔΝΤ πέτυχε..) να τεθεί βιώσιμο πλαφόν στην εξυπηρέτησή του. Να μην πληρώνουμε πάνω από το 15% του ΑΕΠ έως το 2038 – λιγότερα από όσα πληρώνουν για το χρέος τους οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (β) Τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται δεκτά ως ενέχυρο από τον κ. Ντράγκι και θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το όφελος δεν είναι στενά οικονομικό (οι τράπεζες θα γλιτώσουν 150 εκατ. ευρώ κόστος δανεισμού, ενώ ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να αγοράσει άνω του 33% των ελληνικών ομολόγων, διότι ήδη έχει το 25%, από το 2010-12). Το μεγάλο όφελος είναι ότι η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τα ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώνει την αβεβαιότητα γύρω από το χρέος μας.

Mapping the World Mauritius ARTE

Small island in the Indian Ocean, Mauritius is known for its tourism and its sandy beaches. Mapping the World is interested in this multi-ethnic country that has managed to diversify its economy after independence, despite its lack of natural resources.


Sunday, May 29, 2016

Κύθηρα τώρα! Στη Μικρή Τοσκάνη των Επτανήσων

Μια ανοιξιάτικη εξόρμηση, ή καλύτερα μια πρόβα καλοκαιριού, στα Κύθηρα επιχείρησε η Μαρία Κρύου αμέσως μετά το Πάσχα κι έμεινε έκθαμβη από την ομορφιά και την απλότητα αυτού του ευλογημένου τόπου, ενώ η ήπια τουριστική ανάπτυξη σε κάνει να θέλεις να έρθεις και να ξανάρθεις στο Τσιρίγο
 Αν η Άνδρος είναι η «Μικρά Αγγλία» των Κυκλάδων, τα Κύθηρα είναι η «Μικρή Τοσκάνη» των Επτανήσων. Όχι μόνο λόγω της ποικιλίας στη μορφολογία του εδάφους, που συνεπάγεται ανάλογη ποικιλία στα είδη βλάστησης τα οποία ευδοκιμούν στο νησί, αλλά κυρίως λόγω της ηρεμίας που αποπνέει το τοπίο σε συνδυασμό με το φως και την ωραία αρχιτεκτονική της ενετικής περιόδου. Τους Κυθήριους δεν τους έπιασε η λυσσαλέα μανία εκμοντερνισμού, κι έτσι πολλά σπίτια-σωστά κομψοτεχνήματα, με καμάρες, σκάλες και εντυπωσιακές καμινάδες σπιτιών, έχουν αναπαλαιωθεί σε περιοχές όπως τα Tριφυλλιάνικα, τα Αρωνιάδικα, τα Καστρισιάνικα, τα Δόκανα, το Κεραμωτό, τα Αλοϊζιάνικα, οι Πιτσινάδες, τα Βιαράδικα.

Η δε φύση του νησιού, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, είναι χάρμα οφθαλμών και αισθήσεων. Ανασαίνεις με ανακούφιση και..
Διαβάστε περισσότερα..

Saturday, May 28, 2016

Crime Novels and Nazi Germany

Available from March 24, 2016 at 12:00 am to June 21, 2016 at 11:59 pm
A source of inspiration for many writers and directors, the Third Reich has also sparked the imaginations of an unexpected group: crime writers. Three writers talk about how Nazi Germany has shaped their crime writing: Frenchwoman Dominique Manotti, Englishman Philip Kerr and Volker Kutscher, a German.


''Πώς Έφτασε Η Ελλάδα Στην Κρίση - Μερικά Σχόλια'' Αντώνης Τριφύλλης

Χωρίς αμφιβολία η μελέτη της διαΝΕΟσις για το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι από τις πιο ολοκληρωμένες και σημαντικές αναλύσεις που έχουν γίνει ως τώρα για τις αιτίες της κρίσης. Και λέω «μέχρις στιγμής», γιατί δίνει την βάση όχι μόνο για αναστοχασμό σχετικά με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αλλά και για την ίδια την ταυτότητα της Ελλάδας των πέντε πτωχεύσεων. Της Ελλάδας που τα μισά περίπου χρόνια από το 1821 βρίσκεται σε επιτήρηση από τους εκάστοτε δανειστές. Αν δεν προσεγγίσουμε τους λόγους αυτής της κακοδαιμονίας, οι λύσεις που θα δίνουμε θα είναι αποσπασματικές.
Δεν είναι πρωτότυπη αυτή η ανάγκη για αναστοχασμό. Και άλλες χώρες της Ευρώπης το έπραξαν στο παρελθόν για να φωτίσουν τις εθνικές τους ήττες. Για παράδειγμα η Γερμανία, η χώρα που προκάλεσε δυο παγκόσμιους πολέμους. Προκάλεσε εκατομμύρια θύματα στους γείτονές της και στην ίδια την Γερμανία. Και οικονομικές καταστροφές και πτωχεύσεις και πόνο και αίμα για τους ίδιους τους Γερμανούς. Μετά τον πόλεμο η Γερμανική διανόηση, οι τεχνοκράτες, τα δημοκρατικά κόμματα και τα ΜΜΕ αφιέρωσαν ατελείωτο χρόνο στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τα ακατανόητα...
Διαβάστε περισσότερα..

Economic damages of a Brexit underestimated

"The economic damage for the UK could be significantly higher than many people assume," says IW economist Jürgen Matthes. The IW Köln argues that the pertinent forward-looking theoretical models are unable to capture many important advantages of economic integration between the UK and the EU. Overall a net economic damage in the order of 10 percent of economic output and more cannot be precluded in a more pessimistic scenario in the longer run..

Friday, May 27, 2016

''Ο Τσακαλώτος και ο θείος Θρασύβουλος'' ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ ''FORTUNE''


« Ουδείς Τσακαλώτος υπηρέτησε μειωμένη θητεία».
Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Στρατηγός

Πρέπει να ομολογήσω, ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών μου προκαλεί έντονα «μητρικά» αισθήματα. Είναι ένας από «εμάς», για αρχή… Δηλαδή έζησε στα ξένα και κράτησε την γνωστή προφορά, αλλά και την χαριτωμένη προσωπική του μνήμη σε σχέση με την γλώσσα. Παρά τα γλωσσικά λάθη, θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος ομιλητής στην Βουλή. Μετά τον Βενιζέλο.
Κατ’ αρχάς γιατί η γλώσσα του δημιουργεί στην φαντασία μου την «περσόνα» ενός κατοίκου των Συρακουσών δεύτερης γενιάς. Ακόμη περισσότερο, γιατί πολλοί από τους Έλληνες της Αυστραλίας τρίτης γενιάς που κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια το νησί με έντονη επιθυμία να βρουν τις ρίζες τους, μιλάνε την ίδια γλώσσα. Κι αυτή η γενιά είναι μορφωμένη, πολλοί ακολουθούν την ακαδημαϊκή καριέρα και μάλιστα με μεγάλη και διεθνή απήχηση. Η ποίηση της γλώσσας Τσακαλώτου είναι αυταπόδεικτη...

Ιλία Πριγκοζίν 03 02 1998 Συνέντευξη

'' Zero K'' by Don DeLillo. When High Technology Meets Immortality

In Zero K Don DeLillo has found the perfect physical repository for his oracular visions, his end-time reveries, his balladry of dread. The place is called the Convergence. It is a sealed, self-sufficient, subterranean cryogenic facility, funded by wealthy patrons and secret government agencies. Within are chambers in which the bodies of hundreds of wealthy patrons are frozen in gleaming pods. The essential organs are stored within smaller pods. The bodies and organs are to rest in a state of suspended animation until our inevitable, impending apocalypse has run its course. One character calls this “faith-based technology.” It requires several forms of faith: that the pods will remain frozen indefinitely; that future civilizations will be able to reanimate the bodies and grant them immortality; that life in the distant future will be preferable to death.

Thursday, May 26, 2016

Προβόπουλος: «Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο»

«Η χώρα δεν είχε και δεν έχει business plan (επιχειρηματικό σχέδιο)» είπε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος σχολιάζοντας την ελληνική κρίση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του οικονομολόγου κ.Δημήτρη Ιωάννου, «Ανατέμνοντας την κρίση», που παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα.
Ο κ. Προβόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να έχει ξεπεραστεί το πολύ σε τρία χρόνια με 10% - 15% (αντί σχεδόν 30%) μείωση του ΑΕΠ και γρήγορη ανάπτυξη που με τη σειρά της θα άμβλυνε αυτές τις απώλειες εάν είχαν γίνει διαρθρωτικές στη χώρα, αλλά αντ’ αυτού, εισέρχεται στον όγδοο χρόνο. «Κι ακόμη δεν φαίνεται φως στο τούνελ» συνέχισε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.
«Οι πολιτικοί πάντα αντιμετώπιζαν το θέμα με αμηχανία και άγνοια κινδύνου και προχωρούσαν παρακάτω» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν ήξερε, καθώς η τράπεζα της Ελλάδος από το 2009 και μάλιστα προεκλογικά είχε προειδοποιήσει για το 8% της μείωσης του ΑΕΠ που γρήγορα μέσα σε λίγους μήνες σκαρφάλωσε στο 12%. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, για το θέμα αυτό είχε ενημερώσει προσωπικά τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

''ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ''


''GAME OVER'' ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Tuesday, May 24, 2016

''Ο Πειραιάς του Αντώνη Ζέρβα'' Ἀποσπάσματα ἀπὸ τὸ ποιητικὸ ἔργο τοῦ Ἀντώνη Ζέρβα ''Ἡ Ἀνάσταση τῆς κυρὰ Τσίνης''

''Ἀπὸ μικρὸς εἶχα τη φιλοδοξία νὰ γρἀψω την ἐσωτερικὴ ἱστορία τῆς Ἑλλάδος. Ὄχι τα ἱστορικὰ γεγονότα καὶ τὴν ἐξήγηση τῶν αἰτίων τους, ἀλλὰ αὐτὸ ποὺ κἀνει τὸν ἄνθρωπο μπροστὰ και μέσα στὰ γεγονότα. Τὴν ἱστορία τῆς ψυχῆς του. Στὴν Κυρὰ Τσίνη λοιπὸν ἔπαιρνα μιὰ μικρὴ κοινότητα τὴς Ἀττικῆς ,ὅπου εἶχε στήσει τὰ ταμπούρια του ὁ Καραϊσκάκης καὶ ὅπου γεννήθηκαν οἱ φουστανελλάδες πρόγονοι τῆς μητέρας μου και προσπαθοῦσα να καταλάβω πῶς μεταμορφώθηκε σε Δῆμο Κερατσινίου.
Κλασσικό ἀττικὸ τοπίο στὰ μέσα τοῦ περασμένου αἰῶνος.Ἐξοχές, εἰδυλλιακοὶ λόφοι, ἕνα ἐκκλησάκι, βοσκότοποι και χωράφια, θάλασσα καὶ λίγοι αὐτόχθονες στὴν ἀρχή. Ὕστερα ἡ συρροὴ σιγὰ σιγὰ μεταναστῶν ἀπὸ ὅλες τὶς μεριὲς τῆς Ἑλλάδος καί, μετὰ τὸ ΄22, ἡ ἔντονη παρουσία τοῦ προσφυγικοῦ κόσμου. Καθένας ἔφερνε μαζί του τὶς οἰκεῖες παραδόσεις, τοὺς οἰκείους μύθους, τὰ οἰκεῖα ἤθη, τὸ χαρακτηριστικό του γλωσσικὸ ἰδίωμα. Μὲς ἀπὸ τὴ σύγκρουση ἤ ἀντιπαράθεση ὅλων αὐτῶν τῶν στοιχείων, μὲς ἀπὸ ὅλη τούτη την ποικιλία, βγῆκε μιὰ γλώσσα, ἡ γλώσσα τῆς μεταπολεμικῆς Ἑλλάδος.

ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ''ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ''

 ''Τη δεκαετία του 80,με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία,η Αριστερά αισθάνθηκε στριμωγμένη στον τοίχο.Και δικαίως.Το ΠΑΣΟΚ ερχόταν ως ένας αντιδεξιός καταρχήν φορέας (Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά),αλλά και ως ένας αριστερός φορέας αλλαγής,με συνθήματα όπως «Ο λαός στην εξουσία» και με πρακτικές που ήθελαν να σηματοδοτήσουν το τέλος του εμφυλίου.Οι αριστεροί,40 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου,είχαν επιτέλους πρόσβαση στην εξουσία.Ωστόσο το στρίμωγμα ήταν ιδεολογικό-πολιτικό.Αν ένα καινούριο κόμμα πολεμούσε τη δεξιά και τους έδινε πρόσβαση στην εξουσία,ποιός ήταν πλέον ο ρόλος τους;Μήπως θα έπρεπε να γίνουν όλοι ΠΑΣΟΚ λοιπόν και να τελειώνουμε;..''
Διαβάστε περισσότερα..

Αποψη: Πώς κερδίσαμε τον αγωγό TAP ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ*

''Τα εγκαίνια της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP αποτελούν ασφαλώς θετική είδηση. Η σημασία της επένδυσης αυτής είχε επί μακρόν υποτιμηθεί, κυρίως λόγω της μικροψυχίας και του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, όταν δόθηκε και κερδήθηκε η μεγάλη αυτή διπλωματική μάχη, την περίοδο 2012-2014.
Είχα την τύχη, ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις οικονομικές σχέσεις, να συμμετέχω στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να επιλεγεί η οδός της Ελλάδας - Αλβανίας αντί της Βουλγαρίας - Ρουμανίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη. Χάρις στους επιτυχείς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, το Γραφείο Πρωθυπουργού και άλλα συναρμόδια υπουργεία, η χώρα μας επέτυχε να ληφθεί μια ευνοϊκή για την Ελλάδα επενδυτική απόφαση, που θα έχει μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιπτώσεις σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο..''

Monday, May 23, 2016

Τριφύλλης Αντώνης '' Το βέλος του χρόνου και το χρέος'' ''ΤΟ ΒΗΜΑ''

''Είναι γνωστό ότι το βέλος του χρόνου σε ό,τι αφορά την εντροπία ενός συστήματος κινείται προς μια κατεύθυνση. Και όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική απόσταση που κοιτάμε το παρελθόν τόσο αποκαλύπτεται η πολυπλοκότητα που διέπει τα συστήματα. Και τόσο πλησιάζουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζαμε και λύναμε τη δεδομένη στιγμή τα οποία ίσως δεν έχουν λύση! Ή ότι δώσαμε λάθος λύσεις.

Οσο απομακρυνόμαστε από την ημέρα του Καστελόριζου τόσο το γεγονός αποκτά ιστορική αξία. Και κατά συνέπεια οι μελέτες και οι αναλύσεις γίνονται πιο ακριβείς και ο ορίζοντας καθαρίζει από πολιτικές ή προπαγανδιστικές ομίχλες. Οι πιο πρόσφατες εργασίες και παρεμβάσεις πιστεύω ότι είναι σημαντικές στο να καταλάβουμε την εξέλιξη του φαινομένου της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η αντικειμενική κατανόηση των αιτιών και η αντιμετώπιση της κρίσης από την Ενωση και το ΔΝΤ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να προβλέψουμε και να καθορίσουμε το μέλλον.
;..''

''Το τέλος της ευημερίας όπως τη γνωρίσαμε'' Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος

''Ο Ρότζερ Κίντελμπεργκ είναι ένας μεσοαστός Γερμανός μισθωτός, με 25 χρόνια εργασίας πίσω του στις οικονομικές υπηρεσίες δύο μεγάλων γερμανικών εταιρειών με πολυεθνικό χαρακτήρα.
Έχει το σπίτι του, το αυτοκίνητό του, τα κομπιούτερ του, τα κινητά του και τον... κήπο του, με τον οποίο ασχολείται καθημερινά. Κερδίζει περί τις 4.600 ευρώ καθαρά τον μήνα, πηγαίνει τρεις εβδομάδες διακοπές και έχει μαζί με τη γυναίκα του 160.000 ευρώ στην άκρη. Λογικά, ο άνθρωπός μας θα έπρεπε να είναι ευτυχής. Σε πέντε χρόνια μπαίνει στη σύνταξη και, με βάση το γερμανικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, θα εισπράττει περίπου 3.950 ευρώ τον μήνα -συν κάποια έξτρα από ένα δικό του συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, ο Ρ. Κίντελμπεργκ είναι ανήσυχος. Καταρχήν, τον απασχολεί η διεθνής κατάσταση. Δεν βλέπει με καλό μάτι τις εξελίξεις στο Ιράκ, στη Συρία και στη Μέση Ανατολή. Δεν του αρέσει η είσοδος της Κίνας στις αγορές -και μάλιστα στη γερμανική. Από την άλλη πλευρά, τον απασχολεί πολύ σοβαρά και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του. «Αν, ως συνταξιούχος, ζήσω άλλα 25 χρόνια, τι θα κάνω;», μονολογεί. Έτσι, δίνει μεγάλη σημασία σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής του και πολύ λιγότερο με την κατανάλωσή του..''

''Ταξιδεύοντας με την Μάγια Τσόκλη'' Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

Sunday, May 22, 2016

Antonio Vivaldi sonata for Oboe and Continuo in c minor, RV53

ARCTIC

The stunning, icy landscapes and charismatic wildlife of the Arctic region have captured the imaginations of humans for centuries. The word ‘Arctic’ comes from the Greek word for bear, ‘arctos’, and it is named after the Great Bear (Ursa Major) and Little Bear (Ursa Minor) constellations that appear in the Arctic sky all year round. (1).
The Arctic is not a country or continent, but rather a region at the extreme north of the planet. Roughly, it includes the Arctic Ocean (the world’s smallest ocean) and the surrounding seas, as well as the world’s... 

Paphos European Capital of Culture 2017 from April 30, 2016 at 01:00 am to July 16, 2016

Saturday, May 21, 2016

''Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

Μελέτες, συνεντεύξεις, βιβλία και κάθε είδους παρεμβάσεις έχουν δημοσιευτεί για την ελληνική κρίση. Είναι λογικό, μια και η διάσωση της χώρας μας ήταν η πρώτη στην ευρωζώνη και η μεγαλύτερη διαχρονικά στην πλούσια ιστορία διασώσεων παγκοσμίως.
Τα δύο γεγονότα συνδέονται άρρηκτα. Γιατί η ευρωζώνη είναι ένα υβριδικό σύστημα νομισματικής ένωσης κρατών που έχουν εκχωρήσει εθνική κυριαρχία σε υπερεθνικό όργανο στη νομισματική πολιτική, ενώ έχουν διατηρήσει την οικονομική πολιτική (φορολογία, προϋπολογισμό κ.λπ.) .  
Ολη αυτήν την περίοδο, περισσότερο επικοινωνιακό θόρυβο προκάλεσαν ορισμένοι αριθμοί. Και αυτό είναι φαινόμενο ενδιαφέρον για τους επικοινωνιολόγους, τους πολιτικούς, τους οικονομολόγους και το ευρύ κοινό.
Διαβάστε περισσότερα..

Two British leaders present cases for and against Britain leaving the European Union (Brexit)

On June 23, voters in the United Kingdom will vote in a referendum on their country’s membership in the European Union. A British exit—or “Brexit”—from the EU would have significant political, economic, and institutional implications both within and outside Britain. In an event Friday hosted by the Center on the United States and Europe (CUSE) at Brookings, in cooperation with the Heinrich Böll Stiftung North America, the UK in a Changing Europe Initiative based at King's College London, and Wilton Park USA, former officials and academics assessed the range of issues that could result from the outcome of the referendum.

''The Birth of Charlie'' Available from May 13, 2016 at 05:00 pm to June 3,

Friday, May 20, 2016

JAMES ELLROY ''PERFIDIA Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ'' (ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)

Ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα από τον μετρ του είδους.
6 Δεκεμβρίου 1941. Ο B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη και οι τελευταίες ελπίδες των Αμερικανών για ειρήνη εξανεμίζονται –οι Ιάπωνες μόλις βομβάρδισαν το Περλ Χάρμπορ. Το Λος Άντζελες, παράδεισος έως τώρα για τους Αμερικανοϊάπωνες, ξαφνικά κυριεύεται από πολεμικό πυρετό και ρατσιστικό μίσος.
Η σατανική δολοφονία μιας οικογένειας Ιαπώνων φέρνει κοντά τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους. Ο αστυνόμος Γουίλιαμ Πάρκερ είναι χαρισματικός αλλά διαποτισμένος από αμφίβολες ιδεολογίες. Συγκρούεται με τον διεφθαρμένο αρχιφύλακα Ντάντλεϊ Σμιθ, Ιρλανδό μετανάστη και πρώην δολοφόνο του IRA. Ο Χιντέο Ασίντα είναι ο μόνος Ιάπωνας στο Εγκληματολογικό της Αστυνομίας του Λος Άντζελες. Η Κέι Λέικ είναι μια νέα διανοούμενη που αναζητά την περιπέτεια.
Θα εμπλακούν και οι τέσσερις στην έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης και θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός πολιτικού κυκλώνα –σύντροφοι, αντίπαλοι, εραστές, πιόνια της Ιστορίας.
Με το Perfidia, ο Ellroy εγκαινιάζει τη δεύτερη Τετραλογία του Λος Άντζελες και αποτυπώνει μια στιγμή της Ιστορίας με συγκλονιστικό τρόπο. Μας καλεί να εξιχνιάσουμε ένα μεγάλο έγκλημα που, με τη σειρά του, εξηγεί το έγκλημα του ίδιου του πολέμου.

Ο James Ellroy γεννήθηκε το 1948 στο Λος Άντζελες, όπου και ζει. Είναι ο συγγραφέας μεταξύ άλλων της Τετραλογίας του Λος Άντζελες –Η Μαύρη Ντάλια, Το Μεγάλο Πουθενά, Λος  Άντζελες εμπιστευτικό και Λευκή τζαζ. Τα έργα του έγιναν διεθνή μπεστ σέλερ ενώ δύο από αυτά μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες (Μαύρη Ντάλια και Λος Άντζελες εμπιστευτικό), και έχουν αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις από το περιοδικό TIME (Καλύτερο Μυθιστόρημα της Χρονιάς για το Αμερικανικό ταμπλόιντ και Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς για Τα σκοτάδια μου). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.jamesellroy.net
The Guardian..
read first chapter..

70 Χρόνια Λύσεις στο “Οικονομικό Πρόβλημα της Ελλάδος” Hλίας Νικολαΐδης

''Η Ιστορία της Ελλάδας περιλαμβάνει ασυνήθιστα πολλές οικονομικές κρίσεις που, αργά ή γρήγορα, εύκολα ή δύσκολα, ξεπερνιούνται. Ωστόσο, ήδη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναζητείται ένα βιώσιμο, μακρόπνοο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα. Αν και ποτέ έως και σήμερα δεν έχει θεσπιστεί ένα τέτοιο αναπτυξιακό πλαίσιο, δεν έλειψαν οι μελέτες που σκιαγραφούσαν το πρόβλημα και πρότειναν λύσεις. Διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της εποχής της και αντανακλώντας τις αντιλήψεις των συγγραφέων της, η κάθε έρευνα αναδείκνυε ταυτόχρονα  και κάποια διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η υπερβολική έκταση της δημόσιας διοίκησης και η έλλειψη υγιών ξένων επενδύσεων είχαν διαπιστωθεί ήδη από τη δεκαετία του '40 ως θεμελιώδη προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.'' 

Thursday, May 19, 2016

''ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ'' MARIANA MAZZUCATO'' (ΚΡΙΤΙΚΗ) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48(ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ)

Κεντρική ομιλήτρια η Mariana Mazzucato,
με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά

Προσφώνηση: Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός έρευνας και καινοτομίας

Ομιλητές: Εύη Σαχίνη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Κωστής Βαΐτσος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης Καλογήρου, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 Το επιχειρηματικό κράτος
Ανατρέποντας μύθους

 

GUILLAUME MUSSO ''ΣΕΝΤΡΑΛ ΠΑΡΚ'' (ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ) ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Γ.ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ


O Γκιγιόμ Μισό γεννήθηκε το 1974, στην Αντίμπ. Σε ηλικία δέκα χρονών, ήρθε σε επαφή με την λογοτεχνία, καθώς περνούσε το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών του στην Δημοτική βιβλιοθήκη, που διηύθυνε η μητέρα του. Στα δεκαεννιά του, γοητευμένος από τις ΗΠΑ, αποφασίζει να μείνει για αρκετό καιρό στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϋ. Όταν επέστρεψε στην Γαλλία, εργάστηκε ως καθηγητής οικονομικών. Αφοσιώθηκε στη συγγραφή, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

   Ο Μισό, λάτρης του Χίτσκοκ και του σασπένς, αποτελεί πλέον εκδοτικό φαινόμενο, σε σαράντα και πλέον χώρες, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα δεκαεννιά εκατομμύρια αντίτυπα. Αυτή την εποχή, συγκαταλέγεται στους εφτά πιό πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς, σε μία λίστα που απουσιάζουν ο Μανσέτ κι ο Ιζό (…η φθίνουσα κουλτούρα των νεότερων;…).
  Διαβάστε περισσότερα..

Σκανδιναβική Αστυνομική Λογοτεχνία - Κείμενο Ελένης Παπαγεωργίου

Από το 1993, τη χρονιά που το μυθιστόρημα του Δανού Πίτερ Χόε Η δεσποινίς Σμίλα διαβάζει το χιόνι μεταφράστηκε στο αγγλικά κερδίζοντας το ενδιαφέρον των βρετανών αναγνωστών, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Το αγγλόφωνο κοινό πρώτα, και όλοι οι υπόλοιποι στη συνέχεια, ανακάλυψαν έναν ολόκληρο κόσμο που αγνοούσαν, τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία και τους συγγραφείς της. Σήμερα, κάτι παραπάνω από είκοσι χρόνια μετά, οι Σκανδιναβοί συγγραφείς και τα βιβλία τους βρίσκονται παντού. Με την κυκλοφορία στα ελληνικά αυτή την άνοιξη της Αστυνομίας, του τελευταίου βιβλίου του Τζο Νέσμπο με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι αιμοσταγείς Βόρειοι έχουν βρει το κοινό τους- ένα κοινό εντυπωσιακά μεγάλo..

HERMITAGE


The Slides..

Wednesday, May 18, 2016

Πώς Μπορούν Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια Να Απευθυνθούν Σε Ξένους Φοιτητές; Δύο ιδέες από τον Καθηγητή του Ο.Π.Α. Χρήστο Ταραντίλη


ι ξένες επενδύσεις θα έπρεπε να είναι εδώ και πολλά χρόνια η προτεραιότητα της Ελλάδας. Ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση για να βγούμε από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.
Μία ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση, πώς δηλαδή θα τραβήξουμε «ξένο» χρήμα στη χώρα μας, είναι η ίδρυση προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τα λεγόμενα και "bachelors", από ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά στους αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων.
Το Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α), στα πλαίσια των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών, έχει αναπτύξει 90 μαθήματα στην αγγλική γλώσσα τα οποία προσφέρονται σε περίπου 300 φοιτητές. Αυτά τα 90 μαθήματα μπορούν κάλλιστα να συγκροτήσουν τρία προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα βασικά αντικείμενα που θεραπεύει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ένα bachelor στο Management, ένα bachelor στην Οικονομική Επιστήμη και ένα bachelor στην Πληροφορική...''

O Στέλιος Ράμφος στο Evening Report 12-5-2016 ''Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ''


O Στέλιος Ράμφος στο Evening Report 12-5-2016 από action24_tv

''Το «κινέζικο όνειρο»: Μάο, Κομφούκιος και καπιταλισμός'' Ψυχάρη Ειρήνη

''Δεκάδες κινέζοι δικηγόροι συνελήφθησαν ή ανακρίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα, σε μια συντονισμένη, όπως φαίνεται, επιχείρηση των Αρχών με στόχο εκείνους που ασχολούνταν με υποθέσεις της ελευθερίας του λόγου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας είπε ότι μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται κατά βάση δικηγόροι αλλά και διάσημα πρόσωπα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ακτιβιστές. Κατηγορούνται για «διατάραξη της κοινωνικής τάξης και απληστία»..''
Διαβάστε περισσότερα.. 

China’s Communist party-controlled press has broken its silence on the 50th anniversary of Chairman Mao’s Cultural Revolution, urging readers to consign the decade of turmoil to the history books and claiming it gifted the country a “certain immunity” from civil unrest.
Beijing almost completely ignored Monday’s anniversary, fearing that any discussion of the party’s responsibility for those disastrous years might undermine its grip on power.

Tuesday, May 17, 2016

P vs. NP and the Computational Complexity Zoo




Τι είναι το πρόβλημα Ρ=ΝΡ?..

Refugee Wrangling: Merkel's Deal with Turkey in Danger of Collapse

''On the other side, the European Commission says that, if Turkey ceases patrolling its coastline and the number of refugees crossing the Aegean increases as a result, the hotspots on the Greek islands are ready. Because the Macedonian border would likely remain sealed, Greece would then become a gigantic refugee camp. Additional funding and assistance for the Greek administration are on standby for such an eventuality. Rejected asylum-seekers would then have to be flown home from Greece, but doing so would require repatriation deals with the source countries, and such deals currently exist only with some of them. Syrian refugees, of whom some 2 million are currently living in Turkey, couldn't be sent back to their war-torn country anyway. They would remain in the EU..''

Monday, May 16, 2016

' 'WHERE DID THE GREEK BAILOUT MONEY GO?'' JÖRG ROCHOLL,AXEL STAHMER ESMT

   
The question on how to treat Greek government debt has resulted in major
discussions among policy
makers, academics, financial specialists, and the general
public at least since the outbreak of the Greek government debt crisis in early
2010. This holds in particular for the question of where the money flew that was
designated for the Greek bailout. The analysis of this question has resulted in
vastly differing estimates by different individuals and institutions. The reported
values for the share of the funds from the first and second Greek bailout
programmes to go to creditors cover a range from 33% to almost 100%. But what is
the correct value?
read more.. 
2.. Griechenland in der Dauerkrise: Warum helfen die Hilfspakete nicht?
 Henrik Hübschen im Gespräch mit Prof. Jörg Rocholl, Präsident ESMT Berlin und Mitglied des wissenschaftlichen Beirat Bundesfinanzministerium
Das Video (auf Deutsch)