Monday, December 26, 2016

''ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ή Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ του Α.Τ. 2008



Το κείμενο γράφτηκε τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του blog , που ετοιμάζεται να περάσει στην προσωρινή αθανασία του ΊΝΤΕΡΝΕΤ. Ήρθε η ώρα ενός νέου ''ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ'' που θα προσαρμοστεί στις δυνατότητες του χρόνου και της ηλικίας. Σας ευχαριστώ όλες και όλους που το συνοδεύσαττε , ως συνεργάτες και χρήστες..
Ένα κείμενό μου που δημοσιεύτηκε πολύ πριν την κρίση του 2010. Ίσως προφητικό. Ίσως βεβιασμένο μια και τότε δεν υπήρχε στον ορίζοντα ζήτημα κρίσης ομολόγων στην Ευρωζώνη. Αλλά δεν υπήρχε και σύστημα διάσωσης από την Ε.Ε. κι έτσι η τρίτη πρόβλεψη για έξοδο από το Ευρώ ήταν υπεραπαισιόδοξη. Φυσικά βρισκόμαστε στα όρια να πραγματοποιηθεί η πρόβλεψη ή όχι. Σε συνθήκες δυσμενείς.. Ο νέος χρόνος θα δείξει τι θα γίνει.. 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ  ΑΤΥΧΗΜΑ 


''Κάθε ατύχημα, όπως γνωρίζουν οι ειδικοί, είναι αποτέλεσμα πολλών αστοχιών. Σπάνια ένα ατύχημα συμβαίνει από μία μόνο αιτία. ΄Έτσι και στην οικονομία. Ελπίζω και εύχομαι να διαψευστώ. ΄Όμως θα τα πω: Ο συνδυασμός της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα συνυπάρξει με την ύφεση, συμπίπτει με την ελληνικού ενδιαφέροντος κρίση, η οποία έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος, την χαμηλή ανταγωνιστικότητα και την κρατική διάλυση και διαφθορά. Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που μας οδηγούν στο μεγάλο ατύχημα. Και το μεγάλο ατύχημα έχει τρία στάδια να διανύσει. Διαχρονικά η πολιτική, δημοσιογραφική και επιχειρηματική ελίτ απέδειξε την ανεπάρκειά της, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στο να χαράσσει στρατηγική και να μετασχηματίζει τη στρατηγική της σε δράσεις. Έτσι τα μαθήματα από τις δυο προηγούμενες κρίσεις το 1985 επί Παπανδρέου και το 1993 επί Μητσοτάκη, τότε που επενδυτές θεσμικοί και μη έστειλαν μήνυμα σαφές ότι θα πάψουν να μας δανείζουν..''

No comments:

Post a Comment