Saturday, October 31, 2015

Pascal Lamy discusses the Commission presidency and the EU's institution...

''Democrats, Republicans and Wall Street Tycoons'' Paul Krugman

Hillary Clinton and Bernie Sanders had an argument about financial regulation during Tuesday’s debate — but it wasn’t about whether to crack down on banks. Instead, it was about whose plan was tougher. The contrast with Republicans like Jeb Bush or Marco Rubio, who have pledged to reverse even the moderate financial reforms enacted in 2010, couldn’t be stronger.
For what it’s worth, Mrs. Clinton had the better case. Mr. Sanders has been focused on restoring Glass-Steagall, the rule that separated deposit-taking banks from riskier wheeling and dealing. And repealing Glass-Steagall was indeed a mistake. But it’s not what caused the financial crisis, which arose instead from “shadow banks” like Lehman Brothers, which don’t take deposits but can nonetheless wreak havoc when they fail. Mrs. Clinton has laid out a plan to rein in shadow banks; so far, Mr. Sanders hasn’t.
read more..

«Δίχτυ» ασφαλείας για τη Βρετανία η Ε.Ε. HUGO DIXON / THE NEW YORK TIMES

''Το βασικό συμπέρασμα από την ομιλία που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, είναι πως η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει τον οικονομικό δυναμισμό της Βρετανίας, αν και της δημιουργεί προκλήσεις στη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Το πρώτο επιχείρημα του Βρετανού κεντρικού τραπεζίτη είναι σωστό. Αντίθετα, το δεύτερο είναι λάθος. Μπορεί η Ε.Ε. να δημιουργεί προκλήσεις στη Βρετανία, παράλληλα, όμως, προσφέρει ευκαιρίες για μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα. Εάν η Βρετανία το αντιληφθεί, τότε η Ε.Ε μπορεί να παίξει θετικό ρόλο, απορροφώντας τις επιπτώσεις από κρίσεις..''
Διαβάστε περισσότερα..

Friday, October 30, 2015

ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΠΟΓΙΑΝΟΥ ''ΑΚΟΜΗ ΦΕΥΓΕΙ'' (ΠΟΛΙΣ) ''ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟΜ ΚΕΝΟ'' της ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Τ​​ο «Ακόμα φεύγει» είναι ένα μυθιστόρημα απουσίας. Οχι μόνον γιατί ο κεντρικός του ήρωας παραμένει απ’ την αρχή ώς το τέλος αφανής. Αλλά γιατί καθώς προχωράμε τις σελίδες του και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι έχει συμβεί, ποιο είναι το πρόβλημα, ποιο είναι το θέμα του, δεν τα καταφέρνουμε παρά μόνον φθάνοντας στο τέλος του βιβλίου. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου στρέφεται γύρω από ένα κενό ― ή γύρω από κάτι τόσο έντεχνα κρυμμένο που μοιάζει κενό. Παρά ταύτα το πρόβλημα υπάρχει και η περιέργεια να το εντοπίσουμε, να το αποκρυπτογραφήσουμε, να το αλώσουμε, κρατάει την ανάγνωση σε εγρήγορση, την παρακινεί να συνεχίσει. Το πρώτο μυθιστόρημα της 47χρονης Ευγενίας Μπογιάνου είναι γραμμένο με τέχνη και μας υπενθυμίζει πως αν υποθέσουμε πως οι περισσότερες απ’ τις ανθρώπινες περιπέτειες έχουν ήδη ειπωθεί, το θέμα της λογοτεχνίας είναι να ξέρει πώς θα τις γράψει..

CRIMEAA

The Slides...

Περί αγωγής του πολίτη

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες στιγμές της νεώτερης ιστορίας της. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει από το 2010. Από τη στιγμή που δεν μπορούσε να δανειστεί στις διεθνείς χρηματαγορές με λογικά επιτόκια. Από τη στιγμή που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τους δικούς της πόρους. Πώς αντιμετωπίστηκε αυτή η καταστροφή; Όπως θα αντιμετωπιζόταν ένας μεγάλος σεισμός, μια πλημμύρα, μια καταστροφική πυρκαγιά. Ζητώντας βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. 

Thursday, October 29, 2015

Wandering albatross (Diomedea exulans)

The impressive wandering albatross has the largest recorded wingspan of any bird, reaching up to a massive 3.5 metres across (2). Juveniles have chocolate-brown feathers and a white facemask but over time the white colouration expands, leaving only black at the edges of the wings and tail tip (4); they take up to nine years to reach adult plumage (5). The hooked bill is pink and the flesh-coloured legs end in webbed feet, reflecting the largely oceanic life-style of this bird (4). Unusually amongst birds, albatrosses have tubular nostrils on either side of their upper bill

ARKive video - Wandering albatross - overview

ΜΠΙΝΕ, ΛΟΡΕΝ ''Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ''( ΚΕΔΡΟΣ)

1942. Κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία.

Δύο Τσεχοσλοβάκοι παρτιζάνοι σταλμένοι από το Λονδίνο πέφτουν με αλεξίπτωτο κοντά στην Πράγα. Αποστολή τους να δολοφονήσουν τον πιο επικίνδυνο άντρα του Γ’ Ράιχ: τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, «το ξανθό κτήνος», τον «δήμιο της Πράγας», τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, το δεξί χέρι του Χάινριχ Χίμλερ. Πρόκειται για την Επιχείρηση Ανθρωποειδές, μία από τις πιο τολμηρές και ηρωικές απόπειρες του Β’ Παγκόσμιου πολέμου.
Περιγράφοντας με καθηλωτικό τρόπο την απόπειρα δολοφονίας του Χάιντριχ, το HHhH συνθέτει μια πανοραμική εικόνα του Γ’ Ράιχ και της περιόδου του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Μια συναρπαστική ιστορία απροσμέτρητου ηρωισμού και συντροφικότητας, προδοσίας και εκδίκησης.

ᵀᴴᴱ Secret Life of Plants

Wednesday, October 28, 2015

ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΟΛΤΣΟΥ ΄΄ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ''

Δείτε τις φωτογραφίες..

''ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ '' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''


''Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές,
αμφιβολίες τρελές..''
Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Το ξέρουμε όλοι πια. Αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα κουρευτούν. Και επειδή, όπως φαίνεται, αυτές αφορούν κυρίως καταθέσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων - οι μεγάλες τα διαχειρίζονται σε ξένες τράπεζες και κάποιες έχουν μεταφέρει τις έδρες τους -, το πλήγμα θα είναι θανάσιμο για την οικονομία και την απασχόληση. Γιατί, θυμίζω, οι συστημικές μας τράπεζες περνάνε στις διαδικασίες της τραπεζικής ένωσης από τη νέα χρονιά. Γι' αυτό ο Ντράγκι έχει προτείνει τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση να αποσυνδεθούν από την πρώτη αξιολόγηση, μια και είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτήν.
Ο Γιώργος Σταθάκης, μετά την άκαρπη συνάντηση με τους δανειστές, έβγαλε από το τσεπάκι του την «πολιτική» διαπραγμάτευση, ως λύση για τη μη έγκαιρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης. Κάτι είπε και ο πρόεδρος Ολάντ για τα κόκκινα δάνεια, περπατώντας στο κόκκινο χαλί αγκαλιά με τον κόκκινο Τσίπρα. Και το EuroWorking Group ανεβλήθη.
Αμφιβολίες πολλές με κατέκλυσαν αν τελικά η καθυστέρηση είναι εσκεμμένη ή ελεγχόμενη. Θα μου πείτε, ποιος θέλει την κυπριακή τραγωδία στο σπίτι μας. Ολοι την ξορκίζουν. Μήπως όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα;
Το επόμενο ερώτημα είναι ποιοι θα επιθυμούσαν να συμβεί αυτή η καταστροφή, που θα πάει πίσω όχι μόνο την οικονομία, αλλά και το κύρος της Ενωσης. Για να ανιχνεύσουμε κάπως την κατάσταση, θα πρέπει να «ακολουθήσουμε» το χρήμα. Δηλαδή ποιος ωφελείται από μια τέτοια εξέλιξη.
Σίγουρα όχι οι καταθέτες. Σίγουρα ούτε οι τράπεζες, μια και η ισχνή επιστροφή των καταθέσεων, ακόμη και αυτή, θα σταματήσει.
Διαβάστε περισσότερα..

Social media users ask about data protection

Tuesday, October 27, 2015

''Πού είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης γνώσης; '' ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ FORTUNE

''
..ἐξόριστε Ποιητή, στὸν αἰώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;
Βλέπω τὰ ἔθνη, ἄλλοτες ἀλαζονικά, παραδομένα στὴ σφῆκα καὶ στὸ ξινόχορτο.
…Βλέπω τὴ διαρκῆ ἐπανάσταση φυτῶν καὶ λουλουδιῶν..’’
Οδυσσέας Ελύτης ‘’ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ’’

''Σήμερα αγαπητοί αναγνώστες δοκιμάστε μια διαφορετική ανάγνωση του παρακάτω κειμένου: Καθίστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα. Σβήστε τα φώτα και κλείστε τα πατζούρια. Αφήστε το tablet και κλείστε τα μάτια. Σηκώστε τα χέρια εισπνέοντας βαθιά και κατεβάστε τα στους μηρούς, εκπνέοντας αργά. Επαναλάβετε την άσκηση. Κάθε φορά ανοίγετε τα μάτια, κοιτάτε τι υπάρχει μέσα στο γραφείο σας. Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές.
Φανταστείτε ότι στο δωμάτιο εισβάλει ένα υλικό που σας καθηλώνει τα πόδια. Επαναλάβετε την άσκηση. Τώρα, με κλειστά τα μάτια, προσπαθήστε να σηκώσετε τα πόδια σας. Παρατηρείτε ότι τα πόδια αρνούνται να ακολουθήσουν την εντολή σας. Είστε καθηλωμένος, τσιμενταρισμένος στην πολυθρόνα. Και τώρα ανοίξτε τα φώτα και σκεφτείτε. Πώς φαντάζεστε πώς θα ήταν η ζωή σας, αν δεν μπορούσατε να πάτε στην τουαλέτα, να ανοίξετε τα φώτα, να ανάψετε την θέρμανση..''

Η μακρά ελληνιστική εποχή: Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό

Αγαπητοί φοιτητές
Όπως ήδη γνωρίζετε, το μάθημα Η μακρά ελληνιστική εποχή: Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό θα δοθεί ως ενεργό μάθημα από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά. Όμως για να πάρετε μια «πρώτη γεύση» του μαθήματος από τώρα, θεωρήσαμε χρήσιμο να θέσουμε στη διάθεσή σας την πρώτη του εβδομάδα και ίσως κάποιες ακόμα λίγο αργότερα.

Σημειώστε όμως ότι στη μορφή που θα δείτε τώρα δεν έχουν εισαχθεί οι Ερωτήσεις Κατανόησης καθώς και η κατάλληλη κατ' οίκον εργασία στο τέλος της εβδομάδας. Συγκρατείστε την ανυπομονησία σας μέχρι την επίσημη έναρξη του μαθήματος στις 25 Ιανουαρίου του 2016.
Διαβάστε περισσότερα..

'' Πανηγυρική οπισθοχώρηση'' Στάθης Ν. Καλύβας

Σε πρόσφατο άρθρο της «Γκάρντιαν» περιγράφεται με πλούσιες λεπτομέρειες η κρίσιμη τελική φάση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλιο που ακολούθησε το δημοψήφισμα και οδήγησε στην πλήρη μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Σε κάποιο σημείο του άρθρου περιγράφεται (πιστεύω για πρώτη φορά) η εντελώς σουρεαλιστική σκηνή, όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξε την ιδέα να ζητηθεί από τους Ελληνες υπάλληλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αφήσουν τα πόστα τους και να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα ώστε να αναλάβουν την ανοικοδόμηση της ελληνικής κρατικής μηχανής, αφού «αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχει περισσότερο ανάγκη το ελληνικό κράτος». Αναμφίβολα επρόκειτο για μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εκ μέρους του Γερμανού υπουργού χωρίς κάποιου είδους επεξεργασία και η οποία άλλωστε απορρίφθηκε αμέσως μόλις εκφράστηκε. Δεν απέχει όμως και τόσο από το είδος της ρηξικέλευθης πρωτοβουλίας που θα πρέπει να αναλάβει η χώρα για να μπορέσει να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο βυθίζεται με ταχύτερους πλέον ρυθμούς..''

Monday, October 26, 2015

''Ο ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ'' ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ν.ΚΑΖΑΜΙΑΚΗ


ΠΑΛΙΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ

''Ανάμεσα στα πολλά παλαιά και με ιστορία καφενεία της Αθήνας, που δεν υπάρχουν σήμερα, ήταν ακόμη το καφενείο του “Γαμβέττα”, που στεγαζόταν στο κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στη συμβολή της οδού Κοραή με την Πανεπιστημίου, το “Βυζάντιον” της Πλατείας Κολωνακίου, που στεγαζόταν σ’ ένα παλαιό νεοκλασικό κτίριο με θαμώνες του, ανάμεσα σ’ άλλες προσωπικότητες, τον Γεώργιο Παπανδρέου, την Ελένη Βλάχου και το Μάνο Χατζηδάκι
Το “Μπραζίλιαν” της οδού Βουκουρεστίου, στέκι του Κώστα Ταχτσή και του Αλέκου Φασιανού, το “Ηραίον” στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Πατησίων, προσφιλές στέκι του Οδυσσέα Ελύτη, το καφέ-ζαχαροπλαστείο του “Φλόκα” επί της οδού Πανεπιστημίου, δίπλα ακριβώς σ’ αυτό του “Ζόναρ’ς”, το καφενείο του “Λουμίδη”, γνωστό ως “Το Πατάρι του Λουμίδη”, επί της οδού Σταδίου..''

Η στιγμή που ανεμοστρόβιλος «χτυπά» τα βόρεια προάστια

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ.

''Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύγλωσση εκ κατασκευής αφού από την αρχή όλες οι γλώσσες των κρατών μελών της καθιερώθηκαν ως επίσημες γλώσσες και γλώσσες εργασίας. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι πολυτέλεια αφού η Ένωση παράγει δίκαιο άμεσα εφαρμόσιμο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν στη γλώσσα τους το νόμο που πρέπει να εφαρμόσουν και πρέπει να μπορούν να επικοινωνήσουν με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης στην γλώσσα τους.
Έτσι σήμερα, η Ένωση έχει 24 επίσημες γλώσσες. Και σε αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε τις 36 περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες που είναι επίσημα αναγνωρισμένες στα κράτη μέλη. Για να μην αναφέρουμε τις εκατοντάδες διαλέκτους που μιλιούνται στην Ευρώπη χωρίς να έχουν κάποια επίσημη αναγνώριση …''

Sunday, October 25, 2015

TARANTELLA 2015 ORA BALLA e CANTA NAPOLI

La Cité Interdite : l'animation L'animation de la Cité Interdite:


Animation interactive Cité Interdite :
Idee et concept: Susanna Lotz, ARTE France
Conception, Graphisme, Réalisation : Incandescence, Paris
Amusez-vous à découvrir la Cité Interdite de manière ludique. A l'aide d'une petite carte naviguez sur la surface du plan. Les principaux bâtiments sont accompagnés d'un texte explicatif et de photos prises sur place.
L' animation..

[Documentary] The Rise and Fall of Western Han Dynasty

Saturday, October 24, 2015

Three days that saved the euro

''Late on the afternoon of Friday 10 July, as European finance ministers were packing their bags for Brussels to attend yet another meeting on the Greek debt crisis, a shocking email from Berlin landed in the inboxes of a very small number of top officials. Earlier that week, the Greek prime minister, Alexis Tsipras, had been given an ultimatum by his fellow European leaders: deliver a radical new blueprint for economic reform and spending cuts – or face bankruptcy.
Tsipras had delivered a new set of proposals, but before officials could meet in Brussels to discuss them, the German finance minister, Wolfgang Schäuble, delivered a preemptive strike: if the Greek government would not undertake more drastic reforms, the German email said, “Greece should be offered swift negotiations on a time-out from the eurozone.” There had been speculative talk that Greece might have to quit the single currency – and sentiment among other euro members had hardened against Athens in the six months since Syriza, Tspiras’s leftwing movement, came to power – but until now, no one had formally proposed pushing the country out..''

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 16 10 15 B ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΒ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Friday, October 23, 2015

Ποίηση και Πίστη Απόκριση στον φίλο μου Άγγελο Καλογερόπουλο του ΑΝΤΩΝΗ ΖΕΡΒΑ

Ρουφάω τον κόσμο με το καλαμάκι
μα η γρανίτα μες στα ροζ στενάζει.
Ολα τα ηρωϊκά , στενές φούστες και ψηλά τακούνια,
σαν τα δημοτικά αντιλαλούν πως είμαι γέρος.


Αλλοτε θύμωνα με τους γλουγλουκισμούς
κι ας ήταν νόστιμη εκείνη που ρουφούσε,
πλην τώρα θέλοντας και μη, πενθώ,
φοράει δεν φοράει τα στενά της.

.......

''ΝΟΤΕΣ ΖΩΗΣ'' PANOS AND CRESSIDA FOR LIFE



Thursday, October 22, 2015

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ''ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ''

Όταν η καλή φίλη Γεωργία, βιβλιοπώλης στα Χανιά, μου συνέστησε το συγκεκριμένο βιβλίο, ως μία χαριτωμένη, ευφυή και διασκεδαστική άσκηση, με έντονα  στοιχεία παρωδίας και αυτοσαρκασμού, σχετικά με το έργο της μεγάλης Άγκαθα Κρίστι, δεν μπορούσα να προβλέψω ότι, σε μια δεύτερη πιο εμβριθή προσέγγιση, το μυθιστόρημα αυτό θα εμπεριείχε τέτοιο βαθμό δυσκολίας, ώστε να καταλήγει τελικά σε μία σπουδή ή σε ένα δοκίμιο, για τη συγγραφή έργων αστυνομικής λογοτεχνίας.
 Ο μύθος, υπεραπλουστευμένα: Ο για λόγους υγείας πρόωρα συνταξιοδοτημένος επιθεωρητής της αστυνομίας Ασίλ Ντυνό, καλείται να συνδράμει την αστυνομία και να διενεργήσει έρευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ και του εραστή της, Στεφάν Ροζέ. Βασικός, αν όχι μοναδικός ύποπτος, για την εξαφάνιση των δύο εραστών, ο καθηγητής Κλωντ Μπρυνέ, σύζυγος και μοναδικός κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας της Εμιλί, διάσημος νευρολόγος και αλαζόνας, στο έπακρο.
 Ο τέως επιθεωρητής της αστυνομίας έχει να επιδείξει εξαιρετικό έργο καθόσον έχει διαλευκάνει όλες τις υποθέσεις που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα. Όμως, η νέα του αποστολή θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη. Ο Ντυνό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (που αποτελεί και το “κλειδί” του μυθιστορήματος), καθόσον πάσχει από προχωρητική αμνησία, από τότε που, στην προσπάθειά του να ανασύρει από το ράφι μία ανθολογία αστυνομικού μυθιστορήματος, η βιβλιοθήκη έπεσε στο κεφάλι του! Σαν αποτέλεσμα του ατυχήματος αυτού διατηρεί τις γνώσεις και θυμάται τις εμπειρίες της μέχρι τότε ζωής του, αλλά αδυνατεί να θυμηθεί οτιδήποτε διαδραματίστηκε την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Αυτό τον αναγκάζει να κρατά σημειώσεις σε ένα τετράδιο και να καταγράφει κάθε βράδυ τα πεπραγμένα, τις σκέψεις και τις υποθέσεις του, για την ημέρα που πέρασε, ενώ κάθε πρωί διαβάζει το ημερολόγιό του προκειμένου να προχωρήσει στη διεκπεραίωση της αποστολής του.
Διαβάστε περισσότερα..

Μαριλένα Πολιτοπούλου ''Η Πηνελόπη των τρένων''

1965: Ο Στέλιος Καζαντζίδης φτάνει στον σταθμό του Μονάχου για να δώσει μια σειρά από συναυλίες σε όλη τη Γερμανία. Σε μια γωνιά του ίδιου σταθμού ο Στρατής
Κοκκινίδης, ένας έλληνας μετανάστης, βρίσκεται νεκρός. Ο φόνος του δεν θα εξιχνιαστεί ποτέ.
Πενήντα χρόνια αργότερα, ο ερευνητής και σκιτσογράφος Παύλος Γ., ως οφειλή στον αστυνόμο πατέρα του, θα ασχοληθεί με την υπόθεση. Τα ίχνη θα τον οδηγήσουν στη
Νάουσα, τόπο καταγωγής του Κοκκινίδη, και πίσω στα χρόνια της Κατοχής, για να ανακαλύψει ερωτικά μυστικά, δωσίλογους, λίρες, προδοσίες και επαναστάτες. Θα αφήσει για λίγο την αγαπημένη του τζαζ για να ακούσει τα τραγούδια του Στέλιου και θα ανταμειφθεί από την κόρη της Πηνελόπης των τρένων με είκοσι 45άρια δισκάκια. Και όταν όλα θα έχουν πια τελειώσει, ο κόσμος της μετανάστευσης δεν θα του είναι πια ξένος. 

Wolfgang Schäuble : «Il n’y a pas de diktat allemand» Par Jean Quatremer, à Berlin

''Le grand argentier allemand est un homme rare. Wolfgang Schäuble s’exprime, en effet, avec parcimonie, dans la presse internationale. C’est dans le cadre du documentaire Grèce, le jour d’après (1), narrant les six mois de folles négociations entre la Grèce et la zone euro, que Libération a pu l’interroger longuement, en exclusivité.
Comment avez-vous perçu la victoire de Syriza, en Grèce, lors des élections du 25 janvier ?
Cela ne m’a pas surpris, à la fois parce que les sondages avaient largement annoncé cette victoire et parce qu’Antónis Samarás [le chef de gouvernement sortant, ndlr] s’était montré très hésitant dans sa politique au cours des six mois précédents l’élection...

Wednesday, October 21, 2015

Βραχοσαλάτα, Σαλάτα του Γυαλού και Σταμναγκάθι Chichorium spinosum L.

Πυκνός, αγκαθωτός χαμόθαμνος που φτάνει σε ύψος 20-25 πόντους. Εξαπλωμένος σε όλες τις ακτές της Μεσογείου από τη Μάλτα έως την Κύπρο. Ανθίζει από Ιούνιο έως Αύγουστο. Τα φύλλα του λεία, σαρκώδη και οδοντωτά βγαίνουν κοντά στη βάση του φυτού ενώ τα εξωτερικά κλαδάκια έχουν αγκαθωτή απόληξη. Ανθίζει από τέλη Μαίου έως Σεπτέμβριο. Τα μωβ άνθη στις μασχάλες των βλαστών μοιάζουν με αυτά του κοινού ραδικιού (cichorium intybus) 

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΑΡΤΙΝΟΣ. ΕΓΚΑΙΝΙΑ


''ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ'' του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (ΨΥΧΟΓΙΟΣ)


12 ΜΗΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑ. σΕΙΡΑ ΑΠΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΑΡΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΡΙΖΑ

Alexis  Tsipras et son parti de gauche ont remporté les élections législatives  anticipées du dimanche 20 septembre. Le peuple grec a une nouvelle fois  accordé sa confiance au Premier ministre sortant. Avec 35,5% des  suffrages et une majorité relative des voix, alors que Tsipras n'a pas  tenu sa promesse d'effacer la dette grecque. On lui accordera au moins  d'avoir livré un valeureux combat lors des négociations avec les  créanciers.

THEMA revient sur les évènements des neuf  derniers mois, grâce à notre dossier, dans lequel nous vous proposons de  revoir le film "Grèce, le jour d’après" ..
lE DOCUMENTAIRE  EN WEBDOC.

Alexis Tsipras et son parti de gauche ont remporté les élections législatives anticipées du dimanche 20 septembre. Le peuple grec a une nouvelle fois accordé sa confiance au Premier ministre sortant. Avec 35,5% des suffrages et une majorité relative des voix, alors que Tsipras n'a pas tenu sa promesse d'effacer la dette grecque. On lui accordera au moins d'avoir livré un valeureux combat lors des négociations avec les créanciers.
THEMA revient sur les évènements des neuf derniers mois, grâce à notre dossier, dans lequel nous vous proposons de revoir le film "Grèce, le jour d’après" ..

- See more at: http://info.arte.tv/fr/grece#sthash.0C9pYynW.dpuf

Tuesday, October 20, 2015

Το ευρώ δεν μας περιμένει Αντώνης Π. Τριφύλλης ''ΤΑ ΝΕΑ''

Φίλε θεατή, έξοδος
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Οι ψίθυροι έγιναν υποψίες. Κι αυτές με τη σειρά τους απορίες. Και μετά τις εκλογές βεβαιότητες. «Η Ευρώπη στηρίζει Τσίπρα» ψιθύριζαν τότε. «Γι' αυτό δεν μας βοηθάει. Τους λέμε,  δώστε μερικές μνημονιακές υποχρεώσεις να κλείσουμε το πακέτο πριν από τις εκλογές». Αλλιώς θα έχετε τον Τσίπρα. Κι αυτοί ψυχρά τους απαντούσαν πως οι συμφωνίες γίνονται με κράτη και όχι με κόμματα.
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Τρύγησαν ψήφους αγανακτισμένων  κι έφεραν την Αριστερά. Πρώτη φορά. Κι ύστερα - παρά το μπάχαλο Βαρουφάκη και τα 80 δισ. καπέλο - δεύτερη φορά. Και τότε όλοι κατάλαβαν ότι αυτά ήταν παγιωμένες πολιτικές τουλάχιστον μετά τις ευρωεκλογές: τα φιλιά του Γιούνκερ, οι αγκαλίτσες της Μέρκελ και του Ολάντ, τα σκληρά του Σόιμπλε, όλα ήταν όψεις του ίδιου μηνύματος: «Κυρίες και κύριοι, τελειώνετε. Ολα αυτά τα χρόνια αποδείξατε ότι δεν θα τα καταφέρετε όπως οι υπόλοιποι. Ο μουντζούρης θα πέσει λοιπόν στον ονειροπαρμένο. Κι αυτός, ή θα μας αδειάσει τη γωνιά με τον Λαφαζάνη του ή θα σκάσει ανώμαλα και σαν καρπούζι θα αποκαλύψει τα κόκκινα εντόσθιά του. Και μάλλον το δεύτερο θα συμβεί, αφού το καρπούζι είναι μεν κόκκινο απ' έξω, αλλά φοβισμένος Δον Κιχώτης μέσα».

Γ. Παράσχης: «Απαιτείται συνέργεια ιδιωτικού και δημοσίου» Γενικό διευθυντής του Αεροδρομίου της Αθήνας

Με την πρώτη ματιά μπορεί να αντιληφθεί κανείς σχεδόν διαισθητικά, ποιο είναι το μεγάλο του προσόν. Αποπνέει τον αέρα της αυτοπειθαρχίας, της ψυχραιμίας και της οργάνωσης, όντας ταυτόχρονα προσηνής.
Εχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό προτού αναλάβει αυτό το καίριο πόστο, με γερμανική παιδεία, ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία σε Ευρώπη και Αμερική, ο 55άρης μάνατζερ ενσαρκώνει τον ιδεώδη τύπο συμπατριώτη μας που θα ήθελε κανείς να δει σε θέση ευθύνης στον τόπο μας. Κοσμοπολίτης στο μυαλό και στους τρόπους, Ελληνας στη ζεστασιά. Η πρώτη ερώτηση είναι αυτονόητη: πώς αισθάνθηκε μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του; «Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα είναι ότι η διάκριση δεν αφορά μονάχα εμένα αλλά έναν ολόκληρο φορέα εθνικής σημασίας. Και μέσα στο αρνητικό κλίμα για τη χώρα, αποδείξαμε ότι έχει γίνει, γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται δουλειά με συνέπεια και σωστή στρατηγική, η οποία αξίζει διεθνή αναγνώριση, ιδιαίτερα, λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε» λέει ο Γιάννης Παράσχης.

Architectures Wa Shan, la maison d’hôtes


Tapie au pied de la "colline de l’éléphant", dans la province chinoise du Zhejiang, la Wa Shan, littéralement "montagne de tuiles", est une maison d’hôtes particulière, construite de 2011 à 2013 par l’architecte Wang Shu. Conçue avec des matériaux de récupération et en terre damée, elle représente une "provocation" dans un pays qui bétonne à tout-va, et fait le pari d’une architecture durable.

CHINAX HARVARD : Invasions, Rebellions, and the End of Imperial China part7


The Opium Wars is a collective term for two wars in the mid-19th century involving Anglo-Chinese disputes over British trade in China and China's sovereignty. The disputes included the First Opium War (1839–1842) and the Second Opium War (1856–1860). The wars and events between them weakened the Qing dynasty and reduced China's separation from the rest of the world.
Read the notes..

Monday, October 19, 2015

''A few moments from the Greek crisis'' YIORGOS PAPAGEORGIOU


 Yorgos Papageorgiou I was in Paros this year when the Greek crisis was in full swing. Every day I was following the news and working in my atelier. A series of 60 paintings emerged (40x40cm on wood). This book contains 47 of these paintings. My intention is not to link each work with a political event. But, as I was very affected by the "Greek" events they necessarily infused my work
The e-Book...

La France sauvage


La France sauvage (810)_Arte_2012_04_18_19_00 από robert_le_heros

Saturday, October 17, 2015

AΝΤΟINE BELLO ''EΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΙΛΙ ΜΠΡΥΝΕ'' (ΠΟΛΙΣ) - ΒΙΝΤΕΟ και Κριτικές Σημειώσεις, Γ. Κωτσορίδης.





''Όταν η καλή φίλη Γεωργία, βιβλιοπώλης στα Χανιά, μου συνέστησε το συγκεκριμένο βιβλίο, ως μία χαριτωμένη, ευφυή και διασκεδαστική άσκηση, με έντονα  στοιχεία παρωδίας και αυτοσαρκασμού, σχετικά με το έργο της μεγάλης Άγκαθα Κρίστι, δεν μπορούσα να προβλέψω ότι, σε μια δεύτερη πιο εμβριθή προσέγγιση, το μυθιστόρημα αυτό θα εμπεριείχε τέτοιο βαθμό δυσκολίας, ώστε να καταλήγει τελικά σε μία σπουδή ή σε ένα δοκίμιο, για τη συγγραφή έργων αστυνομικής λογοτεχνίας.   Ο μύθος, υπεραπλουστευμένα: Ο για λόγους υγείας πρόωρα συνταξιοδοτημένος επιθεωρητής της αστυνομίας Ασίλ Ντυνό, καλείται να συνδράμει την αστυνομία και να διενεργήσει έρευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ και του εραστή της, Στεφάν Ροζέ. Βασικός, αν όχι μοναδικός ύποπτος, για την εξαφάνιση των δύο εραστών, ο καθηγητής Κλωντ Μπρυνέ, σύζυγος και μοναδικός κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας της Εμιλί, διάσημος νευρολόγος και αλαζόνας, στο έπακρο
Διαβάστε περισσότερα..

Der nächste Schock Eine Kolumne von Wolfgang Münchau

''..Doch wenn man in diesen Tagen über den nationalen Tellerrand hinausschaut, sieht man weiteres Ungemach am Horizont auftauchen: die Verlangsamung der Weltwirtschaft, bedingt durch einen radikalen Strukturwandel in China. Deutschland war bislang der große Nutznießer. Aber eine Umschichtung von Investitionen hin zu privatem Konsum ist längst überfällig, denn China leidet schon seit Jahren an einer staatlichen verordneten Überinvestition im Immobilienbereich und vor allem in der Infrastruktur. Diese Investitionen wurden durch Billigzinsen finanziert, die wiederum zu Lasten der Sparer gingen - eine durch die Zentralregierung bewusst betriebene Fehlallokation...''

Friday, October 16, 2015

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ''ΕΝΑΣ ΦΤΩΧΟΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ''


Οι διαφάνειες..

ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΜΕ ΨΑΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Basic Mandarin Chinese - Level 1 | MandarinX | Course About Video

Για όσους ενδιαφέρονται να εντρυφίσουν στην κινέζικη γλώσσα η εκπαιδευτική διαδικτυακή πλατφόρμα edx που έχει δημιουργηθεί από τα μεγάλα πανεπιστήμια-Harvard-MIT κλπ, μπορούν να εγγραφούν πολύ απλά -email and password- και να παρακολουθήσουν σε βίντεο εβδομαδιαία την διαδασκαλία δωρεάν, ή με απονομή βεβαιωσης έναντι ελάχιστων χρημάτων.Basic Mandarin Chinese -Mandarin


Thursday, October 15, 2015

ΣΟΥΠΕΡΚΡΑΧ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Darryl Cunningham (ΚΡΙΤΙΚΗ)

Τι κάνουμε όταν δεν θέλουμε να μιλήσουμε ή όταν προτιμάμε να μιλήσουμε με διαφορετικό τρόπο; Να μιλήσουμε σκληρά και ονειρικά μαζί, όπως ίσως κάνουν τα παιδιά με τις απόκοσμες πολλές φορές ζωγραφιές τους για τα πράγματα που τους προκαλούν φόβο, αμηχανία και θυμό; Που όμως θέλουμε να τα ξορκίσουμε και να διεκδικήσουμε απαντήσεις;

O καλλιτέχνης Darryl Cunningham είναι καλός δάσκαλος σε αυτό, καθώς με το πρόσφατο graphic novel του μας ταξιδεύει στα άδυτα της πολιτικής του δυτικού κόσμου και της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανιχνεύοντας τις ρίζες της οικονομικής κατάρρευσης στις πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων και στους ανθρώπους που τις δημιούργησαν.
Σχεδιάζει μάλιστα ένα συναρπαστικό πορτραίτο της Νέας Αμερικανικής Δεξιάς και της χαρισματικής φιλελευθερίστριας Άιν Ραντ, που υπήρξε μέντορας του Άλαν Γκρίνσπαν στα νεανικά του χρόνια. Δείχνει πώς οι Νεο-Συντηρητικοί σφετερίστηκαν τη δημόσια συζήτηση περί οικονομίας οδηγώντας τον κόσμο σε ένα καθεστώς κυριαρχίας των μη ρυθμισμένων αγορών, όπου οι φτωχοί, όπως πάντα, πληρώνουν για τα λάθη των πλουσίων – με καταστροφικά αποτελέσματα.

Développement : le cas Mozambique

À l'occasion de son 70e anniversaire, l'ONU transmettra le bilan détaillé de ses "Objectifs du millénaire pour le développement", lancés en 2000. Éradication de la grande pauvreté, éducation, santé, égalité hommes-femmes… : construit comme une sorte de jeu de l’oie au Mozambique, l’un des pays les plus pauvres du monde, ce documentaire passe au crible les principaux objectifs du programme. Loin des clichés sur les "populations assistées" ou du misérabilisme, il donne la parole à des représentants de l'ONU et d'ONG, des acteurs de terrain et de simples citoyens, témoignant de l’inépuisable énergie à l’œuvre sur le continent africain.

Tuesday, October 13, 2015

''Μια προφητεία που επαληθεύεται'' Η νέα «φούσκα» που απειλεί την παγκόσμια οικονομία ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ 11/10/2015 FORTUNE.GR

«Απληστία (= πλεονεξία.. Κάποιος που θέλει όλο και περισσότερα.)»
Από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα
Πάπας Γρηγόριος ο Α΄
Νταβός, χειμώνας 2011. Το χωριό σκεπασμένο από χιόνι. Έξω το κρύο είναι διαπεραστικό. Μέσα στις αίθουσες που διεξάγεται το ετήσιο Forum, η ατμόσφαιρα «θερμαίνεται». Οι μεγάλοι της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων αισιοδοξούν για το μέλλον του καπιταλισμού. Ύστερα από τέσσερα χρόνια βαθιάς κρίσης. Ύστερα από μεταστάσεις της κρίσης του 2007 από τα στεγαστικά αφερέγγυα δάνεια, στην κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος και από αυτήν στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, οι παρόντες διατυπώνουν σεμνά και συγκρατημένα την άποψη ότι η κρίση παρήλθε. Το μεγάλο τσουνάμι συγκρατήθηκε. Φυσικά με απώλειες θέσεων εργασίας και ύφεση.
Τα κράτη διέσωσαν τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στην Αμερική και τις συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη με δάνεια από χρήματα φορολογουμένων. Το νεοφιλελεύθερο λάθος της πτώχευσης της Lehman δεν επανελήφθη. Οι επενδυτικές τράπεζες ενσωματώθηκαν στις καταθετικές, οι οποίες λειτουργούσαν σε ρυθμισμένο περιβάλλον. Παράλληλα εξαγγέλθηκε η πρόθεση για λήψη μέτρων για τα προϊόντα εκτός ρυθμίσεων, όπως τα Hedge funds, τα CDO’s, οι «πονηρές» τιτλοποιήσεις και άλλα εξωτικά προϊόντα το ύψος των οποίων είχε φτάσει μέσα σε μια δεκαετία να είναι ισοδύναμο με το παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ και το παγκόσμιο χρέος. Δηλαδή τα 63 τρισ. δολάρια.

ΒΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ




Φωτογραφίες..

Monday, October 12, 2015

ΦΑΙΔΩΝ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ ''Η ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ'' (ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ) ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ


''Αχ οι απέραντοι έρημοι ωκεανοί! Αχ τα μακρινά ταξίδια με ιστία! Αχ τ’ αθάνατα ξύλινα σκαριά! Αθεράπευτα ονειροπόλος, ο διαζευγμένος πενηντάχρονος ήρωας του Φαίδωνα Ταμβακάκη σχεδιάζει να επαναλάβει το περίφημο ταξίδι που έκανε τη δεκαετία του ’30 το διάσημο ιστιοφόρο «Τάι Μο Σαν» από το Χονγκ Κονγκ στο Ντάρτμουθ, μέσω του αρκτικού Βερίγγειου Πορθμού. Εχει ανακαλύψει το ιστορικό σκάφος και το αγόρασε σε καλή τιμή, χωρίς μες στον ενθουσιασμό του να υπολογίσει τα υπέρογκα έξοδα της συντήρησής του. Ετσι, βρίσκεται σήμερα παροπλισμένος στο συριανό καρνάγιο, καθώς στα ανοικτά της Κέας αντιλήφθηκε πως το παλιό σκαρί μπάζει νερά. Αρμενίζοντας ανάμεσα στα παλαίμαχα ιστιοφόρα της Σύρου, στους έμπειρους παραδοσιακούς μαστόρους και στις νοσταλγικές του αναμνήσεις, ο Κωνσταντίνος φτάνει μέχρι τον νεανικό άδοξο ερωτικό δεσμό του με τη μικρόσωμη σπινθηροβόλα Συριανή αρχιτεκτόνισσα Πηνελόπη. Ετσι, όταν θα ξαναβρεθούν, η ιστορία θα επαναληφθεί, υπολογίζοντας ωστόσο αυτήν τη φορά μες στο σενάριό της το βάρος του χρόνου – την ωριμότητα, την εμπειρία, την τρυφερότητα και μια κάπως μεγαλύτερη δόση ρεαλισμού...''

ΠΕΡΙ ...ΚΗΦΗΝΩΝ (DRONES)

Τα λένε drones (προφ. ντρόουνς), δηλαδή «κηφήνες» από τη μελισσοκομία. Αποτελούν εξέλιξη των τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων αεροσκαφών που άρχισαν σιγά-σιγά να αποκτούν δυνατότητες αυτόνομης πτήσης με τη βοήθεια συστημάτων αυτόματης πλοήγησης. Φυσικά, όπως συχνά συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία, χρησιμοποιήθηκαν για πολεμικούς σκοπούς όπως για εκτελέσεις τρομοκρατών σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα χρησιμοποιούνται επίσης και ως κινούμενοι στόχοι π.χ. για την εκπαίδευση στις βολές πυροβολικού ή πυραύλων εδάφους-αέρος ή αέρος-αέρος. Μάλιστα, στα Χανιά λόγω γειτνίασης με το Πεδίο Βολής Κρήτης, έχει αναπτυχθεί και σχετική τεχνογνωσία από ελληνικές εταιρείες όπως π.χ. η ALTUS LSA