Saturday, May 31, 2014

AN ENGLISHMAN IN FRANCE


 
This happened to an Englishman in France who was totally drunk.
The French policeman stops his car and asks the gentleman if he has been drinking.
With great difficulty, the Englishman admits that he has been drinking all day, that his daughter got married in the morning to a French man, and that he drank champagne and a few bottles of wine at the reception and  quite a few glasses of single malt thereafter. 
Quite upset, the policeman proceeds to alcotest (breath test) him and asks the Englishman if he knows under French Law why he has just been arrested.
The Englishman answers With humour:  No! Do you know that this is a British car and that my wife is the driver... on the other side??? 

Zoom in den Bienenstock

http://www.zeit.de/wissen/2014-05/fs-bienen-honig-natur

German Finance Minister Schäuble: 'Europe Needs More Self-Confidence'

What does Eurovision Song Contest winner Conchita Wurst have to do with the Ukraine conflict? More than you might think, explains German Finance Minister Wolfgang Schäuble in a SPIEGEL interview. It demonstrates the EU's greatest strengths.

Friday, May 30, 2014

Νέκυια Μπότσογλου - Χατζόπουλος - Κουρουπός - Βέλτσος

Νέκυια
Μπότσογλου - Χατζόπουλος - Κουρουπός - Βέλτσος
 


Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Φωκίωνος Νέγρη 16
Αρχετυπικές ιστορίες και αφηγήσεις όπως η​​ Νέκυια γίνονται έμπνευση διαφόρων δημιουργών. Την Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο της έκθεσης του Χρόνη Μπότσογλου «Προσωπική Νέκυια», θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους του Τάκη Χατζόπουλου «Νέκυια» σε μουσική του Γιώργου Κουρουπού από το έργο «Οδύσσεια».

Θα  ακολουθήσει συζήτηση με τον ζωγράφο, τον σκηνοθέτη, τον συνθέτη, τον Γιώργο Βέλτσο και το κοινό.

Αυτό τo Σάββατο 31 Μαΐου στις 11.30 π.μ. ο Χρόνης Μπότσογλου θα ξεναγήσει το κοινό στην Προσωπική του Νέκυια.

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή: 18.00-21.00
Σάββατο-Κυριακή: 11.00-17.00

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή το Σάββατο 7/06 και την Κυριακή 8/06.


Είσοδος ελεύθερη

'Experiments in live montage: Wicked relationships' by IOANNA MANOUSAKI.

 The Video..

Ioanna Manoussaki-Adamopoulou is a visual anthropologist, engaged in participatory media, social research and filmmaking.
She was born in Greece, moving to Brussels at a young age, where she completed secondary education in a multicultural background. After completing her BA in Social Anthropology, she studied Visual Anthropology in London. She holds a Foundatio
 Who is Ioanna?

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Τ.ΚΑΜΠΥΛΗ ΣΤΟΝ 984 ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΛΥΝΟ

Ακούστε την εκπομπή..

ΛΟΥΚΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ''Η ΔΥΣΤΥΧΗΣ ΕΝΩΣΗ'' (ΠΑΤΑΚΗΣ)


''Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναρτήθηκε μία λίστα που περιέχει τα «100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη». Πρόκειται για βιβλία τα οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schultz, ελπίζει ότι «θα συμβάλουν στην παροχή ερεθισμάτων για την εξεύρεση λύσεων όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα η Ε.Ε.». Το μοναδικό ελληνικό όνομα που συναντούμε στη λίστα είναι του Λουκά Τσούκαλη, με το βιβλίο «The EU in a world in transition: Fit for what purpose? » (PolicyNetwork, 2009), το οποίο επιμελήθηκε.

Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς ο Λ. Τσούκαλης αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής του δραστηριότητας σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Εκτός όμως από αυτό, είναι και ένας διανοούμενος με συχνές πολιτικές παρεμβάσεις από τις σελίδες αυτής εδώ της εφημερίδας.

Το τελευταίο του βιβλίο, «Η δυστυχής Ενωση. Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία», που εκδόθηκε πρώτα στα αγγλικά και στη συνέχεια μεταφράστηκε σε πέντε ακόμη γλώσσες, συνδυάζει αυτές τις δύο ιδιότητες, του επιστήμονα και του διανοούμενου.
.''

Thursday, May 29, 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΥΝΟΣ. ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ


ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ή ''ΖΟΧΑΔΑΣ'' alias ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος , γνωστός και ως - κατά τον Στεφ. Κασιμάτη του Βήματος - Χρυσόστομος ή "Ζοχάδας" συζητάει με το Βασίλη Βασιλικό για το βιβλίο του "Τα βήματα του Έστερναχ". Αναφέρεται με πάθος στην "κλεπτοκρατική" αστική τάξη και στους "λούμπεν" με λεφτά. Προχωράμε λέει τρία βήματα μπρος και δύο πίσω.
Πες τα Χρυσόστομε!
Η ελληνική αστική τάξη
http://www.youtube.com/watch?v=BAhABBnrjGA
Η σύγχρονη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία
http://www.youtube.com/watch?v=k-Xh14G0r-s
Χρηματοπιστωτική κρίση
http://www.youtube.com/watch?v=ou2M-nWZ-vM
Γ.Γλυνός

O ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΥΝΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΡΟΣ 1/3 ''ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΟΝΕ?''

Wednesday, May 28, 2014

''ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ?'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

«Είναι οι ρέγκες, κύριοι. Οι ρέγκες...».
Γιάγκος Πεσματζόγλου

''Ηταν Νοέμβριος όταν είχα την αίσθηση ότι κάτι άλλαξε. Μόλις είχαν αρχίσει να έρχονται οι φόροι ακινήτων ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κ.λπ. και η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι θα συνεχιστούν. Οτι, δηλαδή, το διάσημο χαράτσι θα μας συνοδεύει για όλη μας τη ζωή. Συνάντησα έναν κυβερνητικό ο οποίος με ρώτησε πώς βλέπω την κατάσταση. Του είπα ότι δεν βλέπω η κυβέρνηση να πάει καλά. Του εξήγησα ότι όλοι οι γνωστοί, που δεν ήσαν αριστεροί ή ψεκασμένοι, έχουν ανεβεί στα κεραμίδια των σπιτιών τους με τους φόρους ακινήτων. «Μα, είναι δίκαιοι φόροι», είπε. Το ξέρω, απάντησα. Γνωρίζω ότι παντού στην Ευρώπη υπάρχει φόρος ακινήτων. Ημουν ιδιοκτήτης διαμερίσματος 40 τ.μ. σε μεσοαστική περιοχή ευρωπαϊκής χώρας και πλήρωνα 650 ευρώ τον χρόνο. Αλλά γνώριζα πριν αγοράσω το ακίνητο τους φόρους.  Μου είπε, επίσης, ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο από το να παρατείνουν το χαράτσι. Του απάντησα ότι δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να το χωνέψει και, κυρίως, δεν μπορεί να ανταποκριθεί..''

PLAYBOY 1890

The Slides..

''ΒΙΑΙΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ'' του ΣΤΡΑΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΗ



Ο Αμερικανός καθηγητής της Φυσικής Thomas Kuhn - αρχικά στο Παν. Μπέρκλευ το 1961, αλλά τελικά, μετά το 1979, της φιλοσοφίας στο ΜΙΤ-, ανέπτυξε με το σύγγραμά του «The structures of scientific revolutions» (1962) την θεωρία της αλλαγής βασικών παραδοχών, ή «παραδειγμάτων» σε καθιερωμένες επιστημονικές αντιλήψεις. Η θεωρία του, γνωστή  ως “paradigm shift” ( “Αλλαγή Παραδείγματος» ή  «Προτύπου» κατά δική μου απόδοση) χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα για την ερμηνεία του φαινομένου, όχι μόνο στις θετικές κατά την αρχική της διατύπωση, αλλά και σε άλλες επιστήμες, όπως τις οικονομικές και κοινωνικές.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις  αλλαγής παραδείγματος στις θετικές επιστήμες ήταν π.χ. η ανακάλυψη και αποδοχή του ηλιοκεντρικού συστήματος του Κοπέρνικου, αντί του γεωκεντρικού του Πτολεμαίου και στην οικονομία η επικράτηση της λεγόμενης «Κεϋνσιανής επανάστασης» στα μακροοικονομικά..
Συνέχεια..

Dissecting Brains

Tuesday, May 27, 2014

IN AFRICA

The Slides..

Ο κορυφαίος συνταγματολόγος Mark Tushnet (Harvard) σε ανοιχτές εκδηλώσεις στην Αθήνα, Τρίτη 27 Μαΐου

Την Αθήνα επισκέπτεται ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard Mark Tushnet, ένας από τους σημαντικότερους συνταγματολόγους της εποχής μας. Ο M. Tushnet έχει υποστηρίξει ρηξικέλευθες απόψεις. Η σκέψη του εντάσσεται στο ρεύμα των κριτικών νομικών σπουδών (critical legal studies) και στην υποστήριξη του Αριστερού ρεύματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Την ερχόμενη Τρίτη, 27 Μαΐου 2014 και ώρα 12:00, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου –Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και οι Εκδόσεις Παπαζήση διοργανώνουν ανοικτή ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστεί το βιβλίο του M. Tushnet: «Ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων. Η συγκριτική άποψη» που κυκλοφορεί στη σειρά Σύγχρονοι Στοχαστές για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο) και εκτός από τον ίδιο θα μιλήσουν οι Καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος, Βασίλης Βουτσάκης, Γιάννης Δρόσος και Ξενοφών Κοντιάδης.

Την ίδια ημέρα, στις 7 μμ. στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί αναγόρευση του Mark Tushnet σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Και οι δυο εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο κοινό.

Centre for European Constitutional Law (CECL)
43, Akadimias str.,

HOWARD SCHATZ

The Slides..

Monday, May 26, 2014

Το παρασκήνιο για το «κούρεμα» και το παιχνίδι με τη δραχμή

Το παρασκήνιο για το «κούρεμα»  και το παιχνίδι με τη δραχμή





 Στις 25 Μαΐου 2011 η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη αιφνιδίασε την Ελλάδα. Με γραπτή δήλωσή της επισήμαινε τα εξής: «Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Εχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του παρελθόντος μας, είτε επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Ολα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες».

Παρότι επρόκειτο για την πιο επίσημη ως εκείνη τη στιγμή επιβεβαίωση των σεναρίων για έξοδο από το ευρώ, οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν για την ίδια και όχι για την κυβέρνηση. Η δήλωσή της προκάλεσε σάλο και η ίδια λοιδορήθηκε από πολιτικούς και δημοσιογράφους. Τα αιτήματα για απομάκρυνσή της από την Κομισιόν έπεφταν βροχή. Την ίδια ημέρα οι «Αγανακτισμένοι» έκαναν την πρώτη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Συντάγματος. 


Συνέχεια..http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=599128

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα..

Η έρευνα για το μνημόνιο (τελευταίο μέρος)

''Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010. Το μεσημέρι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου φτάνουν ένα ένα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εχουν ειδοποιηθεί για μια άτυπη συνεδρίαση με θέμα την οικονομία, αλλά γρήγορα καταλαβαίνουν ότι το θέμα είναι άλλο. «Δεν θυμάμαι ποτέ τέτοια ατμόσφαιρα σε υπουργικό συμβούλιο», λέει υπουργός με εμπειρία από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θέλει ριζική αναθεώρηση για τα έτη 2011, 2012 και 2013, καθώς δεν δημιουργεί καμία αξιοπιστία στις αγορές», λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στο μέτωπο των εσόδων τα νέα δεν είναι καλύτερα.
Η αύξηση του ΦΠΑ –ένα από τα βασικά μέτρα των προηγούμενων μηνών της κυβέρνησης– έχει φέρει αναιμικά έσοδα. Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ασκούν πιέσεις για επιπλέον μέτρα, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα γίνεται σχεδόν πένθιμη. Είναι ξεκάθαρο πια ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης είναι θέμα ημερών, αλλά κανείς ακόμα δεν ξέρει το πότε. Υπάρχει παράλληλα μια αδικαιολόγητη προσδοκία από τα μέλη της κυβέρνησης ότι τα σκληρά μέτρα θα είναι σύντομης διάρκειας και από το 2011 θα είναι αισθητή η ανάκαμψη..''

ESTIMATION


Sunday, May 25, 2014

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΕΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

http://euroelect14.ekloges.dolnet.gr/iframe.htm

Διαδικασίες και θεσμική κρίση για την επιλογή του προέδρου της Κομισιόν

''..Ήδη κυκλοφορεί η πληροφορία, ότι ο Κάμερον αρνείται κατηγορηματικά την υποψηφιότητα τόσο του Γιούνκερ όσο και του Σουλτς θεωρώντας τους υπέρμαχους της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και ο ξένος τύπος αναφέρει ότι η Μέρκελ θα λάβει σοβαρά υπόψη τις βρετανικές αντιρρήσεις ενόψει του πολιτικού αδιέξοδου που έχει περιέλθει ο βρετανός πρωθυπουργός με την δέσμευσή του για δημοψήφισμα το 2017 με ερώτημα για έξοδο ή παραμονή στην ‘Ένωση. Κι αυτό γιατί όχι μόνο δέσμευσε την Αγγλία με ένα δημοψήφισμα που αφορά ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, όχι μόνο το εργατικό κόμμα και το φιλελεύθερο κόμμα είναι ριζικά αντίθετο, αλλά και ο σύνδεσμος βρετανών βιομηχάνων δήλωσε ανοιχτά την αντίθεσή του. Πάρ΄ότι είναι ευρωσκεπτικιστές. Επιπλέον και παρά την άνοδο των αντιευρωπαίων του Φάρατζ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν για πρώτη φορά να προηγούνται, όσοι δεν επιθυμούν της έξοδο από την Ευρώπη....''

Les enjeux des Européennes version 2014

''..Le souverainisme est désormais massivement associé à la droite radicale, même si une partie de la gauche radicale n’en est pas très éloignée, notamment en France. Selon les sondages, la droite europhobe et eurosceptique devraient rafler entre 20 et 25 % des sièges. S’agit-il d’un raz de marée ? Pas vraiment puisque les souverainistes ont toujours pesé entre 10 et 20 % du Parlement depuis 1979, date de la première élection au suffrage universel. En revanche, si la France envoie à Strasbourg une vingtaine de députés FN, ce sera un choc, aucun grand pays n’ayant jamais élu une telle cohorte d’extrême droite. Son influence en sera d’autant réduite puisqu’elle pèsera peu au sein des deux principaux groupes que sont les conservateurs (PPE) et socialistes (environ 200 députés chacun sur les 751 que compte le Parlement), ceux qui comptent lors de l’adoption des lois européennes..''

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΟ Ε.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΤΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

 20:30 CET. Join us on EuroparlTV for the live results and reactions from a host of experts and MEPs to perhaps the most important elections for a generatio

http://www.europarltv.europa.eu/en/player.aspx?pid=30450db1-a232-4125-b213-a334012c7a91

Τρομακτική και αλλόκοτη ομορφιά Empusa pennata Thunberg, 1815

F
Flora Cytherea..

31 Haunting Images of Abandoned Places That Will Give You Goose Bumps (1/31)

The Slides..

Saturday, May 24, 2014

ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 6.4 ΡΙΧΤΕΡ

http://www.earthquakenet.gr/

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΝΕΡΑ ΑΡΚΑΣ


Delors : "Nous n'allons pas nous payer une crise institutionnelle

Le prochain président de la Commission européenne devrait être issu de la majorité désignée par les élections de dimanche et pas un autre choisi par le Conseil composé des chefs d'Etats et de gouvernement, a estimé mardi 20 mai l'ex-président de la Commission Jacques Delors.
"Nous avons tant de problèmes à résoudre, nous n'allons pas nous payer une crise institutionnelle !", s'est inquiété Jacques Delors sur le perron de Matignon, au terme d'une entrevue avec le Premier ministre français Manuel Valls.
La Suite..

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΔΙΑΦΑΝΟ

The Slides..

Friday, May 23, 2014

POUR ET CONTRE L' EUROPE EN FRANCE


''Επαναλαμβάνεται η Ιστορία;'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

«Κάτι πρέπει να καπνίζουν όσοι πιστεύουν ότι η κρίση στην Ευρώπη τελείωσε».

Willem Buiter
Η πρώτη κρίση της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης εκδηλώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Με αυτή έκλεινε ο κύκλος που άρχισε με την πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση στα μέσα του 19ου αιώνα, τότε που η Μεγάλη Βρετανία, κυρίαρχη στη βιομηχανική παραγωγή και τις μεταφορές, χρησιμοποίησε ακόμη και τα όπλα για να ανοίξουν τα σύνορα στις εξαγωγές των προϊόντων της. Η δημοκρατία, που άρχισε να επικρατεί ως πολίτευμα πρώτα στις ΗΠΑ και μετά στη Γαλλία με βίαιες επαναστάσεις, έφερε στο προσκήνιο δύο κυρίως πολιτικές δυνάμεις. Τους φιλελευθέρους και τους σοσιαλδημοκράτες. Το τέλος της πρώτης παγκοσμιοποίησης και των αυτοκρατοριών άρχισε με την αγγλική οικονομική κατάρρευση το 1885 και ολοκληρώθηκε με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δεύτερη κρίση άρχισε με την οικονομική κατάρρευση πολλών χωρών μετά το 1929 και ολοκληρώθηκε με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ενδιάμεση περίοδο, στην Ευρώπη κυριάρχησαν το κομμουνιστικό και το φασιστικό κόμμα. Το ισχυρό κράτος που αντικατέστησε τις αυτοκρατορίες και η κλειστή οικονομία περιθωριοποίησαν φιλελευθέρους και σοσιαλδημοκράτες.
Μετά τον πόλεμο, σταδιακά υπερίσχυσαν τα λεγόμενα κόμματα της κοινωνικής δημοκρατίας, τα λαϊκά-χριστιανοδημοκρατικά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ενώ περιθωριοποιήθηκαν το κομμουνιστικό και τα φασιστικά-ναζιστικά κόμματα. Τα κόμματα της κοινωνικής δημοκρατίας συνεχίζουν να κυριαρχούν. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη συνεργάστηκαν, ενώ σε άλλα εναλλάσσονται στην εξουσία, δημιούργησαν συνθήκες ειρήνης και ελεύθερου εμπορίου, σταθερότητας και ευημερίας. Αιχμή του δόρατος υπήρξε η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Thursday, May 22, 2014

ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ ''Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ'' (ΨΥΧΟΓΙΟΣ) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε..

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

For 8 years, Michael Marten has been taking photos from different spots of the British coast line, documenting the daily rhythms of the tides. This gave way to a special landscape project. Marten took photos of the same locations 8 and 16 hours apart, and showed the contrast between those images, a work displaying the dynamic nature of the tides and how landscape can be drastically different on a daily basis.

To see the change, click on any of these photos of low tide to see what they look like during high tide! 

Europe’s Crisis Treadmill

BERKELEY – This month marks the fourth anniversary of the May 2010 financial rescue of Greece. Previously, the idea that a eurozone member would seek emergency assistance from the International Monetary Fund, along with the European Commission and the European Central Bank, was unthinkable. The rescue thus marked Europe’s descent into full-blown crisis.
Four years later, European officials are assuring everyone that the crisis is over. The IMF has raised its forecast for eurozone growth this year to 1.2%. Even Greece is forecast to grow by a modest but not insignificant 0.6%.
Bond markets, too, are indicating that the crisis is over. Yields on Irish government bonds have fallen below 3%. Last month, Portugal was able to issue ten-year bonds at 3.57%. Even Greece has been able to sell five-year bonds at rates below 5%.
Clearly, the supposed experts who predicted the imminent disintegration of the eurozone have been proved wrong. But it is equally likely that those now declaring that the crisis is over will be proved wrong as well.

Read more at http://www.project-syndicate.org/commentary/barry-eichengreen-takes-issue-with-those-who-claim-that-the-eurozone-crisis-is-over#6TaMqTeTY6irqs5C.99

Wednesday, May 21, 2014

TAKE-A-LOOK-EU elections barometer of voter disenchantment

The graphics..

Τρία ελληνικά κόμματα στο «Top 5» των πιο φιλοευρωπαϊκών της ΕΕ


Τρία ελληνικά κόμματα στο «Top 5» των πιο φιλοευρωπαϊκών της ΕΕ

Στην κορυφή της πανευρωπαϊκής λίστας Ελιά, Το Ποτάμι και Δράση
Τρία ελληνικά κόμματα στο «Top 5» των πιο φιλοευρωπαϊκών της ΕΕ

1

εκτύπωση 
 
Σε μια λίστα 232 κομμάτων, στην οποία την πρώτη θέση σε αντιευρωπαϊσμό καταλαμβάνει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν, τρία ελληνικά κόμματα βρίσκονται στην πεντάδα των πιο φιλοευρωπαϊκών της Ένωσης, όπως καταγράφει το EUvox.

Κόμματα κυρίως προερχόμενα από τα παλιότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, είναι εκείνα που τάσσονται περισσότερο κατά της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως προκύπτει από την ανάλυση των θέσεων των 232 κομμάτων, τις οποίες επεξεργάστηκε η ομάδα του EUvox.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα φαίνεται πως διαθέτει μερικά από τα πιο φιλοευρωπαϊκά κόμματα, με τρία από αυτά -την Ελιά, Το Ποτάμι και τη Δράση- να βρίσκονται στην κορυφή της πανευρωπαϊκής λίστας.

Διαβάστε περισσότερα..

Tuesday, May 20, 2014

ECB Plans Negative Rate on Bank Deposits

European Central Bank executive board member Peter Praet of Germany is expected to recommend that the bank cut its main refinancing rate from the current 0.25 percent to a record low of 0.15 percent when the bank's Governing Council meets on June 5.
In addition, the bank also wants to introduce a negative rate on bank deposits of -0.1 for the first time in its history. The ECB's deposit rate is currently at zero, and a further cut would mean that banks would effectively have to pay a fee to park their money. Normally they would be paid interest to do so. Under the new punitive rate, if a bank were to deposit €100 million in a central bank account, the ECB would withhold €100,000. The measure..

Your Favourite Sir David Attenborough Moments! #AttenboroughWeek - BBC E...

Monday, May 19, 2014

ΚΛΕΙΣΤΟ ΒΟΥΡΓΟ της Ε.ΧΑΡΟΥ


ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΒΟΥΡΓΟ (BORGO SERATO) ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Εις την πρωτεύουσα των Κυθήρων υπάρχει ένας οικισμός ονομαζόμενος Κλειστό Βούργο, ή Μέσα Βούργο, που εκτείνεται στους πρόποδες του Βενετικού φρουρίου του Καψαλίου. Το Φρούριο με το Κλειστό Βούργο άλλοτε επικοινωνούσαν με μια πύλη και αποτελούσαν την παλιά πόλη, στην οποία μεταφέρθηκε η έδρα της Βενετικής διοίκησης μετά την καταστροφή της Βυζαντινής πρωτεύουσας των Κυθήρων από τον Βαρβαρόσα το 1537. Το Κάστρο κατοικείται από τη Βυζαντινή εποχή και σιγά σιγά με την αύξηση του πληθυσμού οι κάτοικοι απλώθηκαν και γύρω από το Κάστρο. Έτσι δημιουργήθηκε ο συνοικισμός του Βούργου, που από τα μέσα του 16ου αι. τειχίστηκε με ένα εξωτερικό καστρότοιχο που κατέληγε στα τείχη του Φρουρίου. Σύμφωνα με τις απογραφές του 18ου και 19ου αι. καθώς και από τα νοταριακό και ληξιαρχικό αρχείο των Κυθήρων το Κλειστό Βούργο κατά το 16ο-19ο αι. έσφυζε από ζωή με 4 ενορίες. Οι 14 ιδιόκτητοι ναοί του Κλειστού Βούργου έχουν εξαίρετα δείγματα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών τοιχογραφιών πολυτιμότατα μνημεία της Κρητικής Σχολής. Εκ των ναών αυτών άλλοι διατηρούνται και λειτουργούν μέχρι σήμερα, άλλοι διατηρούνται αλλά δεν λειτουργούν, 2 είναι ερειπωμένοι και 3 είναι εξαφανισμένοι και γνωρίζομε την ύπαρξή τους από την προφορική παράδοση, από αρχειακές μαρτυρίες και κάποια ίχνη που σώζονται μέχρι σήμερα.

«Καλό κουράγιο», τα λόγια του Ρεν έδειχναν ΔΝΤ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΧΙΑ 4η

Γιώργος Παπανδρέου και Αγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους, στις 5 Μαρτίου 2010, στο Βερολίνο.
1η Μαρτίου 2010. Πέντε μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, πριν ταξιδέψει σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον. Στην Αθήνα βρίσκεται ο καινούργιος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν. Παρόλο που το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα γίνει δεκτό επισήμως στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, μαζί με τον επίτροπο είναι και ο υποδιευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ – εκπρόσωποι των θεσμών που θα μετεξελιχθούν σε λίγες εβδομάδες στην τρόικα. Ο σκοπός τους είναι να συζητήσουν ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει ένα ενδεχόμενο πακέτο στήριξης για τη χώρα μας, αλλά και να διαπιστώσουν τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ελλάδα.

Ο κ. Τόμσεν θυμάται αυτή τη συνάντηση καλά. Οπως είχε πει στους «Νέους Φακέλους»: «Το σημαντικότερο ήταν ότι δεν υπήρχε η εικόνα ενός δωματίου γεμάτο από καπνό, όπου εμείς λέγαμε θέλουμε αυτό και η κυβέρνηση έλεγε “όχι, δεν το θέλουμε”. Τίποτα τέτοιο. Σκεφτόμασταν όλοι τα ίδια, από την αρχή».

Trade relations between the EU and its Eastern neighbours

Saturday, May 17, 2014

2014 European elections: latest projections of seats in the Parliament

How will the European Parliament look after the European elections on 22-25 May? No one has the answer, but the question is on everyone’s mind. Based on the current state of play of public opinion in the EU member states, the European Parliament and its contractor TNS Opinion propose a weekly projection of seats in the Parliament’s hemicycle.

Please note that this is not a poll on voting intentions, but a snapshot of the current state of play of the public opinion in EU member states on the 2014 European elections. The final and official composition of the new European Parliament will only be known by its constitutive session on 1-3 July 2014..

100 Years in 10 Minutes (1911 - 2011 in 10 Minutes)

HISTOIRE DE L' AUTOMOBILE

The Slides..

10+1 λόγοι που θα ψηφίσω στις Ευρωεκλογές

Στις Ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε υπέρ ή κατά της κυβέρνησης αλλά για κάτι μεγαλύτερο, σοβαρότερο, βαθύτερο που αφορά την καθημερινότητά μας και το μέλλον των παιδιών μας!
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 13 Μαΐου 2014 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-152)

1 - Ειρήνη. Η μεταπολεμική Ευρώπη μέσα από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιέρωσε μια μοναδική διαδικασία επίλυσης διακρατικών διαφορών με βάση το διάλογο και το κράτος δικαίου. Και όταν οι διαφορές είναι σημαντικές υπάρχει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφασίζει τελεσίδικα. Ψηφίζω λοιπόν για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω το σύστημα αυτό, στο οποίο επιθυμούν διακαώς να προσχωρήσουν οι λαοί της ευρύτερης περιοχής.
Διαβάστε περισσότερα..

Friday, May 16, 2014

Η ΦΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ. ΠΕΡΣΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ ΕΦΕΥΓΕ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ. ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΔΙΠΛΟ..

Στεφανος Κασσιματης: 
''Από την κ. Γιάννα Γλυνού έλαβα την παρακάτω επιστολή:
«Στις 29 Μαΐου κλείνει ένας χρόνος από τον θάνατο του συζύγου μου Γιώργου Γλυνού. Σκέφθηκα να κάνω μια μικρή συγκέντρωση στη μνήμη του, στα Εξάρχεια όπου ζω και κατοικώ. Μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσα να βρω χώρο, γιατί προέκυψε η αδιανόητη δυσκολία να μη μου διαθέτουν για τον σκοπό αυτό τις αίθουσες οι ιδιοκτήτες τους, φοβούμενοι επιθέσεις των “υπερασπιστών της ελευθερίας”, επειδή ανάμεσα στους καλεσμένους μας θα ήσαν και ορισμένοι πολιτικοί. Σήμερα, ακόμη αναποφάσιστη και απογοητευμένη, αναρωτιέμαι σε ποιον να απευθυνθώ. Είναι δυνατόν να είμαστε σε τέτοιο βαθμό έρμαια της τρέλας, της ιδεοληψίας ή και του μίσους μικρών δυναμικών μειονοτήτων; Τι άλλο να πω; Αν βρεθεί κάποιος να μπορεί να μου απαντήσει, ας το κάνει».

Από πλευράς μου, να θυμίσω ότι ο αείμνηστος Γιώργος Γλυνός ήταν ένας άνθρωπος με σπάνια καλλιέργεια. Η σταδιοδρομία του στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν λαμπρή και την ολοκλήρωσε ως επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της Κομισιόν. Είχε σπουδάσει Οικονομικά στην Αθήνα και το Παρίσι (Σορβόννη). Η ειρωνεία -την οποία, δυστυχώς, τα κτήνη που τρομοκρατούν τα Εξάρχεια αδυνατούν να τη συλλάβουν- είναι ότι ο Γλυνός υπήρξε από τους λίγους πραγματικούς αντιστασιακούς την περίοδο της χούντας. Οτι ποτέ δεν το εξαργύρωσε απλώς μαρτυρεί την ποιότητα του ανθρώπου...''

Public Support for EU Rebounding - The Wall Street Journal By Viktoria Dendrinou



BRUSSELS -- Support for the European Union is rebounding from lows reached at the peak of the bloc's economic crisis, but a majority of citizens still feel the EU doesn't understand their needs, according to a survey of public opinion released Monday.

Sentiment toward the bloc improved in six of the seven countries surveyed, led by a 13-percentage-point surge in France of people viewing the EU favorably compared with 2013.

Even in the U.K., where the anti-EU U.K. Independence Party is riding high in opinion polls ahead of elections for the European Parliament in two weeks, pro-EU sentiment jumped by nine percentage points to 52%.

Thursday, May 15, 2014

JONATHAN RABB ''ΡΟΖΑ'' (ΠΟΛΙΣ)

Στις 31 Μαΐου 1919, έναν χρόνο μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το πτώμα μιας γυναίκας βρέθηκε να επιπλέει στο κανάλι Λάντβερ (παράλληλο στον ποταμό Σπρε) του Βερολίνου. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ανήκε στην ηγετική μορφή των γερμανών κομμουνιστών (των σπαρτακιστών), τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, η οποία είχε δολοφονηθεί στις 15 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς. Οι δύο ακροδεξιοί δολοφόνοι της, ο υπολοχαγός Βόγκελ και ο τυφεκιοφόρος Ρούνγκε, σε μια παρωδία δίκης, τιμωρήθηκαν με αστείες ποινές.

Η εξέγερση των σπαρτακιστών συνετρίβη με τη βοήθεια των Φράικορπς, των σωμάτων της εθνικιστικής πολιτοφυλακής που εξαπέλυσε εναντίον τους ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Φρίντριχ Εμπερτ. Αλλά και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, η οποία προέκυψε μετά την ήττα της Γερμανίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την απομάκρυνση του Κάιζερ Γουλιέλμου, θα άντεχε ως το 1933 που ήλθε ο Χίτλερ στην εξουσία. 

The Piketty phenomenon: big picture economics

Asked whether economists had to be mathematicians too, Keynes said no. What was needed was not maths as such, but rather "a sense of proportion". The discipline has since inverted this Keynesian rule. Honours are obtained, doctorates earned and tenure secured not by soaring up to see the big picture but more often by crunching endless data on this or that market, or postulating the arithmetic that supposedly governs particular relationships in very particular circumstances.
When the maelstrom surrounding Thomas Piketty's Capital in the Twenty-First Century dies down, as all such publicity storms do in the end, its lasting achievement may be to give economics back its sense of proportion. Diligently and unnoticed outside his field, Mr Piketty – together with Emmanuel Saez and Tony Atkinson – spent years mining international tax records to demonstrate how, in Britain and the US, the portion of the national output gobbled up by the richest had first fallen by two-thirds or more in the 60 years after the first world war, but had then, from the 1970s on, more than doubled again. Having settled one century-long story, in the new book the professor moves on from top incomes to (even larger) top wealth and traces this through more than 200 years of data, while discussing how population growth and the march of technology have shaped capital's place in society since antiquity. This long view discourages worry about passing matters such as individual elections, or for that matter recession

IMAGES D'HISTOIRE

The Slides..