Friday, February 28, 2014

Η ΔΙΑΙΤΑ ..από τον FRAG.OS




Ερύσιμο το κορίνθιο Erysimum corinthium (Boiss.) Wettst. Syn. Cheiranthus corinthius

Το γένος περιλαμβάνει πάνω από 150 πολυετή ή διετή φυτά της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής καθώς και της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής.



Eνδημικό της Αττικής και της Κορίνθου. Έχει καταγραφεί στα δυτικά, στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και το Δέλτα του Αχελώου. (Flora Europaea, 2001)

Ο καθηγητής Α. Γιαννίτσαρος (2004) το βρήκε στα βορειοανατολική ακτή του νησιού των Κυθήρων που θεωρείται το νοτιότερο μέρος εξάπλωσής του φυτού στην Ελλάδα. Η φωτογραφία από τα δυτικά επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για άλλες τοποθεσίες εμφάνισης του στο νησί.
(http://floracytherea.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html
http://floracytherea.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html


DER DINO-CODE ZDF

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2098144/Der-Dino-Code?flash=off

Thursday, February 27, 2014

''Καλλικράτης ολλανδός και Καλλικράτης έλληνας'' του Γιώργου Σταματίου

Με αφορμή το άρθρο "Καρτέσιος και Καλλικράτης" του Αντώνη Τριφύλλη στα ΝΕΑ
http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=27743&sw=1440

"Ζούμε σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν μετρήσεις.. ή που δεν χρησιμοποιούνται" _ Ανδρέας Γαλανόπουλος

Ο Έλληνας, ατομικά ή συλλογικά, δεν έχει στη ζωή του, ούτε θέλει να υπάρχουν στη ζωή του, τρία πράγματα: Σχέδιο, Προϋπολογισμός, Επένδυση. Και τα τρία αυτά, αλλά και το καθένα χωριστά, τον καταθλίβουν. Τα νοιώθει σαν στενό κορσέ και κοιτάζει πώς θα τον αποβάλει.

Ο καρτεσιανός ορθολογισμός, αναδεικνύοντας το υποκείμενο, βρίσκεται στο κέντρο της συνείδησης του δυτικού ανθρώπου. Ο άνθρωπος αυτός νοιώθει καταξιωμένος αν "τα βάλει κάτω", αν σχεδιάσει δηλαδή, προϋπολογίσει, επενδύσει και επενδυθεί. Υπάρχει μέσα από τον ορθό λογισμό.
Αντίθετα, στο κέντρο της ψυχοδομής και των βιωμάτων του Έλληνα βρίσκεται ο απροσδιόριστος και εξωγενής παράγων. Η λογική την οποία επιτάσσει αυθαίρετα ο εκάστοτε ξένος και μακρινός επικυρίαρχος. Τις διακυμάνσεις αυτής της "λογικής" καλείται ο Έλληνας να μετουσιώσει σε ανάγκη, σε "κακό καιρό". Έτσι τάφερε η ανάγκη, αυτά έχει η ζωή...
Καλείται εν ολίγοις, να οικειωθεί την αστάθμητη έξωθεν βούληση και να την εξημερώσει, επιδεικνύοντας αυτοματισμό προσαρμογής. Επιζητώντας, αλλά και πειθόμενος για το ατελέσφορο των όποιων καθαρά δικών του επιδιώξεων.

Η βαθειά επιθυμία της απροσδιοριστίας κυβερνάει τη ζωή του Έλληνα. Καθετί στρωμένο και προγραμματισμένο, καθετί που πάει ενάντια στην ανατροπή, όταν αυτή δεν είναι αδήριτη, καθετί που μειώνει το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της συνθήκης, αποτελεί θανάσιμη απειλή μετάλλαξης και αλλοτρίωσης. Είναι ξένο σώμα και άρα εξοβελιστέο.

Ο παράγων χρόνος (διάρκεια), σύμφυτος σε κάθε σχέδιο, προϋπολογισμό ή επένδυση, έχει διαφορετική στίξη στον Έλληνα απ' ό,τι στον δυτικό άνθρωπο. Βιώνεται ουσιαστικά και σηματοδοτείται από τις ρήξεις και τις ανατροπές, οι οποίες πρέπει να υπάρχουν έστω και σαν δυνατότητα. Το ημερολόγιο αβίωτο. Παραπέμπει στην ατζέντα, στο πρακτέο, στον εξαναγκασμό. Όχι στον πειθαναγκασμό, στην αυτόβουλη δέσμευση.
Οι εκλογές σε τακτά διαστήματα, όπως οι δημοτικές, στερούν από τον Έλληνα τη χαρά να μπορεί να κάνει κάθε μέρα νέα αρχή ή να δίνει κάθε μέρα ένα τέλος. Δεν τον εμπνέει, τον καταθλίβει ο Καρτέσιος.
Ειδικά στην πολιτική.

Την επομένη των εκλογών, ο Έλληνας θέλει να μπορεί να προκαλέσει νέες εκλογές. Για να αλλάξει τη "συνθήκη". Για να αναπνεύσει έξω από τα δεδομένα. Για να μη δεσμεύεται από την ετυμηγορία της κάλπης. Για να ξανακάνει τον εκλεκτό της χθεσινής ημέρας, υποψήφιο της σημερινής.
Ο οποίος θα του τραγουδήσει έναν άλλο νέο σκοπό, έξω από τις καρτεσιανές συντεταγμένες των προγραμμάτων και των προϋπολογισμών. Οι καρτεσιανές συντεταγμένες και τα δεδομένα τους, δεν εμπνέουν.

Στα δύσκολα, ή μετά την καταστροφή, ο Έλληνας θέλει έναν Ζορμπά που θα κάνει την υπέρβαση χορεύοντας συρτάκι. Απεχθάνεται, βλαστημάει τη μοίρα του, όταν υποχρεώνεται να υπομείνει ως αναγκαίο κακό, ή να καμωθεί ότι υπομένει, έναν καθηγητή, έναν λογιστή σαν τον Σημίτη, ο οποίος έχει ατζέντα και δεν ρίχνει ζεμπεκιά. Για ολλανδικούς καλλικράτειους Δήμους θα μιλάμε τώρα;

IAN RANKIN ''ΟΙ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΙ'' (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

''Τον 19ο αιώνα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ήταν ήδη παγκόσμια γνωστή. Αλλά ένα Τμήμα Ανατομίας έχει, βέβαια, διαρκή ανάγκη πτωμάτων. Και τη σχετική προμήθεια είχαν αναλάβει, μεταξύ άλλων, οι συμμορίες των τυμβωρύχων, οι αλήστου μνήμης Resurrection Men (“οι αναστημένοι”, πιο σωστά, “οι άνθρωποι της ανάστασης”). Ο Ράνκιν επιλέγει τον όρο, για να ονομάσει την ομάδα των “δύσκολων” της Σκοτσέζικης Αστυνομίας, στους οποίους η Υπηρεσία θα δώσει μια τελευταία ευκαιρία μέσα από μια προσπάθεια προσηλυτισμού τους στον Κανονισμό και σε μια στοιχειώδη αίσθηση συνεργασίας.
Η ετερόκλητη ομάδα των έξη, που περιλαμβάνει από επιθεωρητές έως απλούς αστυφύλακες, θα σταλεί σε ένα κολέγιο-κώδωνα για να δοκιμαστεί, σαν ομοιογενής και αλληλέγγυα ομάδα, στην εξιχνίαση μιας παλιάς δολοφονίας. Έως εδώ όλα καλά, για να διαπιστωθεί, σχετικά γρήγορα, ότι ο καθρέφτης που προτείνει ο Ράνκιν δεν είναι παρά μικρό μέρος ενός συνόλου κατόπτρων, όπου το είδωλο δεν προσομοιάζει υποχρεωτικά με το..''
Αντώνης ΓκόλτσοςΔιαβάστε περισσότερα..

Niall Ferguson: Why Paul Krugman should never be taken seriously again » Spectator Blogs

YOU MAY WONDER WHY I AM BOTHERING  to ask these questions? royal_regiment_of_scotland_magnetI have three motives. The first is to illuminate the way the world really works, as opposed to the way Krugman and his beloved New Keynesian macroeconomic models say it works. The second is to assert the importance of humility and civility in public as well as academic discourse. And the third, frankly, is to teach him the meaning of the old Scottish regimental motto: nemo me impune lacessit (“No one attacks me with impunity”).
I am not an economist. I am an economic historian. The economist seeks to simplify the world into mathematical models – in Krugman’s case models erected upon the intellectual foundations laid by John Maynard Keynes. But to the historian, who is trained to study the world “as it actually is”, the economist’s model, with its smooth curves on two axes, looks like an oversimplification. The historian’s world is a complex system, full of non-linear relationships, feedback loops and tipping points.
Niall Ferguson: Why Paul Krugman should never be taken seriously again » Spectator Blogs

Wednesday, February 26, 2014

Beatbox brilliance: Tom Thum at TEDxSydney (+playlist)

ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ!!



Σκέψεις περί αχρωματοψίας και άλλων τινών

''Φαίνεται πως το μεγαλύτερο ιατρικό πρόβλημα στα μέρες μας είναι η αχρωματοψία, για να μη μιλήσουμε για τη σιδηροκεφαλιά …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 18 Φεβρουαρίου 2014)

Αχρωματοψία. Κυκλοφορώ πλέον καθημερινά στην Αθήνα και παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου. Διαπιστώνω λοιπόν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδίως οδηγοί, πάσχουν από αχρωματοψία. Δεν εξηγείται αλλιώς η τάση πολλών από αυτούς να περνούν συνειδητά ενώ το φανάρι είναι κόκκινο. Κινδύνεψα τουλάχιστον μία φορά όταν, αφού άναψε το πράσινο για τους πεζούς, και αφού είχαν σταματήσει τα αυτοκίνητα στις δύο από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, δύο αυτοκίνητα που κινούνταν στην τρίτη λωρίδα παραβίασαν εν ψυχρώ το κόκκινο..''
Διαβάστε περισσότερα..  

Tuesday, February 25, 2014

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

«Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα».
Διονύσης Σαββόπουλος

''Λίγους μήνες πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κουβεντιάζαμε στο νησί, στο καφενείο. Θέμα η κρίση και οι δημοτικές εκλογές. Ηταν η σύντομη εποχή πριν από την κρίση της Ιρλανδίας που ανέτρεψε την ευρωπαϊκή αισιοδοξία. Η εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις δεν άντεχαν να κοιτάξουν τα αίτια της κρίσης μας, αλλά τροφοδοτούσαν το όνειρο επιστροφής στον παράδεισο των ελλειμμάτων - που μας έτρεφε και τα έθρεψε. Ρώτησα τους φίλους τι σκέφτονται για τις επερχόμενες εκλογές. Ποιον θα ψηφίσουν και γιατί. «Τον σημερινό δήμαρχο, επειδή κάνει έργα». Η αφελής ερώτησή μου γιατί τους ενδιαφέρουν τα έργα κι όχι αν υπάρχουν χρήματα γι' αυτά έμεινε αναπάντητη. Οι σχηματισμοί που κατέβαιναν ήταν οι παραδοσιακοί από την εποχή του διχασμού και ένας νεοσύστατος από νέους που επέστρεψαν στην πατρώα γη για να αναλάβουν τις δουλειές των γονιών ή να ανοίξουν δική τους. Η ανεργία βλέπετε είχε αρχίσει να πλήττει τους σπουδασμένους.

Η δεύτερη ερώτηση ήταν γιατί δεν κατεβαίνουν όλοι με ένα ψηφοδέλτιο. Να καταρτίσουν μαζί ένα πολυετές σχέδιο δράσης, στο οποίο θα στρατευθούν όσοι επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα σωρευμένα προβλήματα και την πολυετή κρίση που διαφαινόταν παρά την αισιόδοξη τότε ατμόσφαιρα. Εκεί τα πνεύματα ζωήρεψαν. Η ιδέα και μόνο ότι θα μοιραστούν την εξουσία με τον «αντίπαλο» έδινε αέρα στα πανιά τους. Τελικά επικράτησε ο αέρας ο κοπανιστός.

Τα επόμενα καλοκαίρια επικρατούσε οργή, απογοήτευση, φόβος. Παραλυτικά φαινόμενα και αντισυστημικές επιλογές εξοβέλισαν σταδιακά την τρυφερή κομματική ένταξη. Ακόμη και για την αντιπολίτευση, που έβλεπε ότι η αρχική δυναμική της όσο πλησίαζε προς την εξουσία απεκάλυπτε τις αδυναμίες της. Το βλέμμα στραμμένο προς το παρελθόν, θύμιζε όλο και περισσότερο νοσταλγία για ένα παρελθόν χωρίς μέλλον και ένα παρόν που τίποτε δεν είχε διδαχθεί από το παρελθόν..''


THE SLIDES


The Slides..

ΑΠΟΛΕΙΠΕΙΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΝ Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ

Zero Mostel " If I Were a Rich Man "

«Θα ράψουμε τα ρούχα μας με δέρματα Αλβανών»: Βίντεο-σοκ για τη δράση της ΧΑ - κοινωνία - Το Βήμα Online

«Θα ράψουμε τα ρούχα μας με δέρματα Αλβανών»: Βίντεο-σοκ για τη δράση της ΧΑ - κοινωνία - Το Βήμα Online

Monday, February 24, 2014

Bruegel's Jean Pisani-Ferry, Guntram Wolff: Assessing the Troika's programms brughel


The study..

Το στοίχημα της υπέρβασης του κυπριακού αδιεξόδου Ρένα Χόπλαρου

''Μα θα στηρίξουμε τους δεξιούς, τους «αιώνιους εχθρούς», τους υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων, τους νεοφιλελεύθερους;, λέει μια φωνακλάδικη μειοψηφία μέσα στο ΑΚΕΛ. Όχι. Όποιος το λέει αυτό νομίζω ότι επιμένει να κοιτάει την πραγματικότητα μόνο μέσα από το στενά κομματικό συμφέρον. Αυτά τα λόγια είναι πάλι υπεκφυγές, άλλος ένας τρόπος άσκησης πίεσης για να μην αναλάβει το ΑΚΕΛ τις ευθύνες του, μια εύκολη διέξοδος για να μεταθέσει το πρόβλημα στο μέλλον (μια εκδοχή τού «ασ’ το για αργότερα», «χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα»). Έχουμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ας κάνουν το επόμενο διάστημα αυτό που πρέπει στο Κυπριακό. Αν δεν το κάνουν τώρα, γιατί θα το κάνουν αργότερα;

«Ηγεσία ευθύνης με στόχο την επανένωση του τόπου» δεν σημαίνει να διαγράψουν τα δύο μεγάλα κόμματα τις διαφορές τους. Σημαίνει να συμφωνήσουν στον στόχο της επανένωσης του τόπου και στη συνέχεια να συζητήσουν ειλικρινά και επί της ουσίας, με αίσθημα ευθύνης. Πώς μπορεί να γίνει αυτό..''

La taxe sur les transactions financières à la dérive

''..La taxe sur les transactions financières (TTF) risque de terminer au cimetière des bonnes intentions européennes. Certes, officiellement, les onze pays de l’Union, dont l’Allemagne et la France, qui sont d’accord pour la créer via une « coopération renforcée », continuent à trouver que c’est une excellente idée, et ce, d’autant plus, qu’elle est populaire auprès des opinions publiques. Ainsi, mercredi, à l'issue du Conseil franco-allemand qui a eu lieu à Paris, François Hollande a affirmé que les deux pays avaient "la volonté d'aboutir avant les élections européennes", même si la TTF devait être "imparfaite". Pour Angela Merkel, il s'agirait d'un "signal important" qui "montrerait que les acteurs financiers ont une responsabilité". Mais cela, c’est pour la galerie..''

Friday, February 21, 2014

ΤAKHΣ ΑNΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ* Τέλος της κακοδαιμονίας της κηδεμονίας''

''Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους, η πολιτική τάξη της χώρας καλείται να διαχειριστεί το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας μόνη της. Η κηδεμονία των ξένων ελάμβανε κατά καιρούς μορφή ανοιχτής επέμβασης ή διακριτικής παρακολούθησης. Η ίδια η τύχη του Αγώνα κρίθηκε με την καθοριστική επέμβαση των τριών ναυάρχων (Κόδριγκτων, Χέυδεν, Δεριγνύ) στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Kατά τη διάρκεια της Επανάστασης, αλλά και στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, οι Προστάτιδες Δυνάμεις διαφέντευαν τις τύχες του τόπου μέσα από τη δημιουργία κομμάτων με σαφή ξενική αναφορά (Αγγλικό, Γαλλικό, Ρωσικό). Τότε χτίστηκαν οι σχέσεις εξάρτησης. Τη μετατροπή της οθωμανικής επαρχίας της νότιας απόφυσης των Βαλκανίων σε σύγχρονο κράτος, κατά τα μοναρχικά πρότυπα του 19ου αιώνα, ανέλαβαν οι Βαυαροί..''

ART NOUVEAU


The Slides..

Flyboard Family Official

Thursday, February 20, 2014

''Ο Μπρουνέτι και ο κακός οιωνός'' Ντόνα Λεόν

Ούτε μια ώρα ανάπαυλα για τον αστυνόμο Μπρουνέτι ετούτο το καυτό καλοκαίρι…
Μια μέρα τον επισκέπτεται ο Μπρούσκα, ο παιδικός του φίλος που δουλεύει στο δημαρχείο. Του μιλάει για τη διαφθορά των δικαστών της Βενετίας. Άλλη μια ευκαιρία, λοιπόν, για τον Μπρουνέτι να αντιταχθεί στους ανωτέρους του, που δεν έχουν καμιά διάθεση να ψάξουν στα ενδότερα του δικαστικού συστήματος της Γαληνοτάτης. Προφανώς, κάποιοι υψηλά ιστάμενοι θα ενοχληθούν…
Μα και ο υπαστυνόμος Βιανέλο έχει μπελάδες.
Η θεία του, μια ευκολόπιστη ηλικιωμένη κυρία, μανιακή με τα ωροσκόπια, τις χαρτομαντείες και τις προβλέψεις κάθε είδους, τραβάει μεγάλα χρηματικά ποσά από την οικογενειακή επιχείρηση: θύμα κάποιου απατεώνα τσαρλατάνου που την εκμεταλλεύεται ή μήπως κάτι άλλο;
Όταν δολοφονείται ένας γραμματέας του δικαστηρίου, οι πενιχρές ελπίδες για τις πολυπόθητες διακοπές του Μπρουνέτι εξανεμίζονται…

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ 20/2




20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014/20:30

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ – ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, με ιδιαίτερη κλίση στη μουσική, αποφασίζουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε μεγάλες Ευρωπαϊκές Μουσικές Ακαδημίες με την ελπίδα να διεκδικήσουν μια θέση στο, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, διεθνές μουσικό πεδίο.
Το Μέγαρο Μουσικής καλωσορίζει τους νέους μουσικούς και προτείνει στο κοινό να απολαύσουν το ταλέντο των μελλοντικών πρωταγωνιστών της μουσικής σκηνής.

- Αλέξανδρος Δρόσος: Ακολουθία
- Olivier Messiaen: Vingt regards sur l'Enfant-Jésus, XV: Le baiser de l'Enfant-Jésus
- Αλέξανδρος Δρόσος: The Abundant Lake
- Simeon ten Holt: Canto Ostinato

Αλέξανδρος Δρόσος πιάνο

Ο Αλέξανδρος Δρόσος (Αθήνα 1989), συνθέτης και πιανίστας, ζει σήμερα στο Βερολίνο και έχει ήδη στο ενεργητικό του πολλές και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
Το πρόγραμμά του στο Μέγαρο, όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά, θα αναδείξει και τις δύο πλευρές -δημιουργού και σολίστ- της μουσικής του προσωπικότητας.

STUART NEVILLE ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΦΑΣΤ'' (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


''Οι πρώτες γραμμές του μυθιστορήματος μας μεταφέρουν σε μία παμπ, όπου ο Τζέρι Φέγκαν, ξεπλένει την γεύση του ουίσκι με αρκετές γουλιές Guinness, για να συνεχίσει με την αντίστροφη φορά. Πίνει με την παρέα του, για την παρέα του. Μια παρέα όμως που μόνο ο ίδιος μπορεί να βλέπει και να ακούει, έως την στιγμή που ημιλιπόθυμος από το ποτό,  ίσως καταφέρει να απομακρυνθεί από την παμπ και να κερδίσει λίγες ώρες ύπνου. Γιατί τον επέλεξε ως ήρωα ο Νέβιλ, γιατί επέλεξε ως χρόνο δράσης το 2005 και το Μπέλφαστ; Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο ερώτημα. Ο Φέγκαν, σαρανταπεντάρης πλέον, υπήρξε ‘εκλεκτός’ εκτελεστής του IRA , από τους ‘ήρωες’ της εποχής του. Η δωδεκαετής φυλάκιση, τον καθιέρωσε ως..''
Βάσω Παπαδοπούλου

Boardwalk Empire Soundtrack Volume 1 (BEST AUDIO)

ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ


Δείτε την Γαλλία..

Wednesday, February 19, 2014

LIVE MAYDAN KIEV

http://www.ustream.tv/channel/euromaydan-falcon

''ΚΡΗΤΗ ΜΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ Σ' ΕΝΑ ΝΗΣΙ'' ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΡΗΣ-ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ



''Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση του πολυαναμενόμενου βιβλίου για τη φύση της Κρήτης με τίτλο "ΚΡΗΤΗ, ΜΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ Σ'ΕΝΑ ΝΗΣΙ". Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα μακροχρόνιο συγγραφικό πόνημα του Δήμου Τσαντίλη, συγγραφέα και εκλαϊκευτή επιστημονικών κειμένων, σε συνεργασία με ολόκληρο το ερευνητικό δυναμικό του Μουσείου και πλαισιώνεται με περισσότερες από 350 έγχρωμες φωτογραφίες (και αρκετά σχέδια).

Σε περίπου 280 σελίδες μεγάλου σχήματος (28×24 εκ.) σκληρής βιβλιοδεσίας, παρουσιάζονται: η πολύπλοκη γεωλογική ιστορία της Κρήτης, τα απολιθώματα και η σύγχρονη γεωποικιλότητα του νησιού, τα φυτά, τα ζώα και τα οικοσυστήματα της Κρήτης, καθώς και ο ρόλος της μακροχρόνιας επίδρασης των κατοίκων του νησιού σε αυτά. Η πλούσια και εξαιρετικής ποιότητας εικονογράφηση παρέχει μοναδική εικαστική εμπειρία στους λάτρεις της κρητικής φύσης, αλλά και πολύτιμο υλικό σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φυσιοδίφες.
Η παραπάνω θεματολογία αναπτύσσεται διεξοδικά σε 21 κεφάλαια.''
Διαβάστε περισσότερα..

''Πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών'' του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΕΒΑΝΤΗ

Η υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων μου έκανε την τιμή να με καλέσει να την ενημερώσω για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ευαίσθητο αυτό τομέα (Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 28 Ιανουαρίου 2014)
Οι πλημμύρες αποτελούν αντικείμενο δύο νομοθετικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ) που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο 3199/2003 και το Προεδρικό Διάταγμα 51 του 2007. Και της οδηγίας 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, που έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο με την υπουργική απόφαση, H.Π. 31822/1542/Ε103 του 2010. 

ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ?



The slides..

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΥΡΝΑΣ

Φωκίωνος Νέγρη 16, Αθήνα
Πρόσκληση: Τετάρτη,
19 Φεβρουαρίου 2014 στις 20.00
 
 
Είσοδος Ελεύθερη

Tuesday, February 18, 2014

TEA TIME


ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ. Η Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΤΟΥΛΑΣ. του ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΑΡΔΑΚΑ

Η Ελληνική κοινωνία και το Ελληνικό Κράτος μου θυμίζουν την ιστορία της κυρίας Τούλας. Η κυρία Τούλα πρόσεχε ως εσωτερική οικιακή βοηθός κάποιον χήρο  ηλικιωμένο και ασθενή συγγενή μου εξ αγχιστείας.
Όλη την ημέρα έβλεπε τηλεόραση και κυρίως τις εκπομπές telemarketing
Οι γίγαντες και φωστήρες της πολιτικής και οικονομικής σκέψεως της τότε Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ (Σημίτης και company) και της Τραπέζης της Ελλάδος (Γκαργκάνας κλπ)  «απελευθέρωσαν» το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Άρχισαν τότε να χορηγούνται αφειδώς από τους πανηλίθιους Τραπεζίτες  (που έπαιρναν τα ρευστότητα με ελάχιστο τόκο από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα) σε όποιον είχε δελτίο ταυτότητος ή και διαμονής στην δύστυχη Χώρα μας καταναλωτικά δάνεια, διακοποδάνεια, δάνεια γάμου (αλλιώς ονομάζονταν αυτή στην τραπεζική πρακτική) κλπ ..

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ



Διαφάνειες..

Monday, February 17, 2014

''ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

''Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποτυπώσουν με τον καλύτερο τρόπο τις προσδοκίες και τις αμφιβολίες των πολιτών για τη λειτουργία του θεσμού. Θα δώσουν επίσης μια απάντηση στο ερώτημα που προέκυψε από την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αν δηλαδή η ΕΕ και η ΟΝΕ είναι σε θέση να παίξουν τον ρόλο που τους αναλογεί στη διεθνή ισορροπία που κλυδωνίζεται. Αρχές του 1990, το σύστημα Ντελόρ και τα Ηνωμένα Εθνη είχαν καταλήξει στα τρία σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας την επόμενη πεντηκονταετία - τα ακόλουθα:
1. Η δημογραφική εξέλιξη. Εως τις αρχές του 19ου αιώνα η αύξηση του πληθυσμού της Γης ήταν σχεδόν ευθύγραμμη. Σε μια χιλιετία ο πληθυσμός είχε αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο. Από τότε ώς σήμερα η καμπύλη αύξησης έλαβε εκθετική μορφή και η αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες είχε ρυθμό 1 δισ. κάθε δέκα χρόνια. Την ίδια περίοδο και για τις βιομηχανικές δυνάμεις (ΗΠΑ,ΕΕ, Ιαπωνία) η αύξηση προβλεπόταν μηδενική και η ηλικιακή πυραμίδα ανεστραμμένη. Είναι εύλογο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές συνέπειες οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές..''

''Τα διδάγματα από την παραβολή της Αργεντινής'' THE ECONOMIST ανάρτηση του Γ.Κωτσορίδη

Πριν από έναν αιώνα, όταν το Ηarrods αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο του κατάστημα στο εξωτερικό, διάλεξε να εγκατασταθεί στο Μπουένος Αϊρες. Το 1914 η Αργεντινή ξεχώριζε ως χώρα με μέλλον. Η οικονομία της είχε σημειώσει τέσσερις δεκαετίες ταχύτερης ανάπτυξης από ό,τι η αμερικανική, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Ιταλίας. Για τους νέους και φιλόδοξους, η επιλογή ανάμεσα στην Αργεντινή και την Καλιφόρνια ήταν δύσκολη.

Η Αργεντινή παραμένει αξιαγάπητη – μόνο που τώρα έχει τα χάλια της. Το Harrods έκλεισε το 1998, ενώ η χώρα βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο μιας κρίσης των αναδυόμενων αγορών. Η κρίση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην ανικανότητα της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ, μόνο που η Κίρχνερ είναι απλώς η τελευταία σε μια σειρά λαϊκιστών, αστοιχείωτων στα οικονομικά, με πρώτο διδάξαντα τον Χουάν Περόν. Ο ανταγωνισμός με τη Γερμανία έχει πάει περίπατο και τώρα οι Χιλιανοί και οι Ουρουγουανοί είναι πλουσιότεροι από τους Αργεντίνους.

Γιατί όμως να σταθεί κανείς σε μία μεμονωμένη εθνική τραγωδία; Διότι ο πραγματικός κίνδυνος για μια χώρα είναι να γίνει η Αργεντινή του 21ου αιώνα. Δεν είναι δύσκολο να εισέλθει μια χώρα σε σταθερή τροχιά παρακμής. Δεν χρειάζεται κάτι το ακραίο, οι αδύναμοι θεσμοί, οι επαρχιώτες πολιτικοί, η οκνηρή εξάρτηση από μερικές πλουτοπαραγωγικές πηγές και η συστηματική άρνηση της πραγματικότητας αρκούν..

TURTLE LIFE CYCLE EDUCATION BY ARKIVE FOR CHILDREN 7-11


The Slides..

Saturday, February 15, 2014

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ 2013 Rodrigo de Matos

Portuguese cartoonist Rodrigo de Matos has won the “Press Cartoon Europe Grand Prix” with a cartoon published in Expresso, a Lisbon based weekly.
The winning cartoon, published in November of 2013, takes on football and the economic crisis in Portugal. The piece depicts a beggar holding a ladled with a football, in reference to the economic crisis in Portugal and the country’s qualifying for World Cup finals in Brazil.
“Among the growing poverty and the hard austerity measures, the people of Portugal have found a reason to smile: the national football team qualifying for the World Cup in Brazil, 2014,” the cartoon reads.
The competition was sponsored by Press Cartoon Belgium to distinguish the best cartoons published in newspapers, magazines and websites based in Europe.
Facebook..

Defying the Oracle? The 2014 Greek Presidency of the EU Council

    The Greek government would like to promote the idea that the country is an equal partner in the EU system of governance, despite the country's economic, political, and social implosion. This presidency is characterised by poor leadership and a lack of vision. It is being called upon to coordinate a presidential agenda without being substantially involved in its drafting; it simply mediates between European institutions. This trend has a negative impact on the behaviour and trust of public administrators, whose personal investment is vital for the smooth functioning of the presidency. The paper concludes that Greece’s presidency of the Council of the EU cannot be the standard-bearer for a pro-European message.
Filippa Chatzistavrou is an external collaborator in the Faculty of Political Science and Public Administration, University of Athens, and Research Fellow at the Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP) in Athens.
read more..

Γιατί είναι στα σημερινά πρωτοσέλιδα των Guardian και Times αυτό το κορίτσι; Πηγή: www.lifo.gr

 Μέσα από χιλιάδες φωτογραφίες η εφημερίδα Guardian επέλεξε σήμερα για το  πρωτοσέλιδο της την φωτογραφία αυτού του κοριτσιού. Συμπτωματικά το  ίδιο έκαναν και οι Times.  Πρόκειται για μια φωτογραφία του Muhammed Muheisen. Είναι η 6χρονη Iaiba  Hazrat, μια πρόσφυγας από το Αφγανιστάν η οποία ζει σε μια συνοικία του  Islamabad την πρωτεύουσα του Πακιστάν. Τα πορτραίτα του Muhammed  Muheisen είναι πορτραίτα φτωχών ανθρώπων. Ο Muheisen φωτογραφίζει συχνά  παιδιά τα οποία παίζουν ή δουλεύουν. H εφημερίδα αναφέρει ότι είχε να  διαλέξει ανάμεσα από 25.000 φωτογραφίες και επέλεξε αυτή και από τα 21  πορτραίτα του φωτογράφου την προσοχή της κέρδισε αυτό το κορίτσι.  «Διαλέξαμε αυτό το παιδί για το βαθύ βλέμμα του. Όπως οι περισσότεροι  άνθρωποι στις φωτογραφίες του Muheisen κοιτάζουν κατάματα την κάμερα.  Είναι δύσκολο να αγνοήσεις την δυστυχία που κρύβει αυτό το βλέμμα» λέει η  Fiona Shields της Guardian..

ΠΟΙΟ ΠΟΥΛΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?

Χτές βράδυ ένα πουλί χάλαγε τον κόσμο απέναντι.. Υστερα χάθηκε. Ξέρει κανείς να μου πει το όνομά του? Αγνοήστε τους ήχους του δρόμου. Εξ άλλου είχε μια απίστευτα δυνατή φωνή.



http://www.youtube.com/watch?v=KAkDWoF-Dac&feature=share&list=UUxFUnpTJ4mFTxM7a2NITcOQ

Friday, February 14, 2014

Handel - "Messiah"/ The Choir of King's College, Cambridge.

Ο ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΒΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ''ΜΑΠΟΥΤΣΕ''

Is the Troika really the solution?

The video..

The New Old Age posted by P.Blanchard

People of a certain age (and we know who we are) don’t spend much leisure time reviewing the research into cognitive performance and aging. The story is grim, for one thing: Memory’s speed and accuracy begin to slip around age 25 and keep on slipping.
The story is familiar, too, for anyone who is over 50 and, having finally learned to live fully in the moment, discovers it’s a senior moment. The finding that the brain slows with age is one of the strongest in all of psychology.
Lisa Haney
Over the years, some scientists have questioned this dotage curve. But these challenges have had an ornery-old-person slant: that the tests were biased toward the young, for example..

Intimate Portraits of Bees


Bees are the workhorses of the insect world. By transferring pollen from one plant to another, they ensure the next generation of the fruits, nuts, vegetables, and wildflowers we so enjoy.
There are 4,000 species of North American bees living north of Mexico, says Sam Droege, head of the bee inventory and monitoring program at the U.S. Geological Survey (USGS).
Only 40 of them are introduced species, including the European honeybee...
The bee pictured above is a species of carpenter bee from the Dominican Republic known as Xylocopa mordax. It nests in wood or yucca stems, and is closely related to the U.S. species that chews through the wood in backyard decks.

Wednesday, February 12, 2014

A trip to Epirus GREECE!!


The Slides..

ΓΚΕΟΡΓ ΤΡΑΚΛ..Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΥΛ ΤΣΕΛΑΝ. Η ΙΩΑΝΝΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΘΥΜΙΖΕΙ.


Photo: Δελτίο Τύπου
Γκέοργκ Τράκλ
Παράξενα εἶναι τὰ νυχτερινὰ μονοπάτια τοῦ ἀνθρώπου.
Τὴν Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014, ὥρα  8μ.μ., στὸ σπίτι τοῦ Τάκη Σινόπουλου, στὴν ὁδὸν Τάκη Σινόπουλου ἄρ. 22, στὸν Περισσό, ἡ μεταφράστρια τοῦ Γκέοργκ Τράκλ Ἰωάννα Ἀβραμίδου θὰ μιλήσει γιὰ τὴ ζωὴ καὶ τὸ ἔργο τοῦ ποιητῆ. Θὰ ἀκολουθήσει συζήτηση.
Ποιήματα θα απαγγείλει η φίλη της φιλόλογος και ποιήτρια Βικτωρία Καπλάνη
ΓΚΕΟΡΓΚ ΤΡΑΚΛ
1887-1914
13+14 χρόνια ἔζησε ὁ Γκέορκ Τρακλ
τὰ πρῶτα ἀνήκανε στὸν δέκατο ἔνατο
καὶ τὰὑπόλοιπα στὸν εἰκοστὸ αἰώνα.
Τραυματιοφορέας, πρόλαβε νὰ δεῖ τὴ μάχη τοῦ Γκροτέκ,
προσπάθησε ν’ αὐτοκτονήσει αὐτοπυροβολούμενος,
πέθανε στὸ ψυχιατρικὸ νοσοκομεῖο τοῦ στρατοῦ.
Τὸν γνώρισα πολὺἀργότερα–
κάτω ἀπὸ τὰ μάτια τοῦ εἶχε μαῦρο φῶς.
Ἔλεγε, οἱ νύμφες ἐγκατέλειψαν τὰ χρυσαφένια δάση,
στὰ δάση μόνο οἱ λέξεις κατοικοῦνε.
Ἔλεγε, οἱ ποιητὲς κι ὅταν αὐτοπυροβολοῦνται ἀστοχοῦνε
Καὶ βρίσκουν καταφύγιο στὶς ἄδειες λέξεις.
Καὶ ὅλο θυμότανε τὴν ποθεινὴ πατρίδα του
ἐκεῖ ψηλὰ στὰἐπουράνια δάση.
Χρίστος Ρουμελιωτάκης
Ἀπὸ τὴ συλλογὴ “Δὲν εἶναι τίποτα”, ἔκδ. Τυπωθήτω, 2008Δελτίο Τύπου
Γκέοργκ Τράκλ
Παράξενα εἶναι τὰ νυχτερινὰ μονοπάτια τοῦ ἀνθρώπου.
Τὴν Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014, ὥρα 8μ.μ., στὸ σπίτι τοῦ Τάκη Σινόπουλου, στὴν ὁδὸν Τάκη Σινόπουλου ἄρ. 22, στὸν Περισσό, ἡ μεταφράστρια τοῦ Γκέοργκ Τράκλ Ἰωάννα Ἀβραμίδου θὰ μιλήσει γιὰ τὴ ζωὴ καὶ τὸ ἔργο τοῦ ποιητῆ. Θὰ ἀκολουθήσει συζήτηση.
Ποιήματα θα απαγγείλει η φίλη της φιλόλογος και ποιήτρια Βικτωρία Καπλάνη
 
ΓΚΕΟΡΓΚ ΤΡΑΚΛ
1887-1914
13+14 χρόνια ἔζησε ὁ Γκέορκ Τρακλ
τὰ πρῶτα ἀνήκανε στὸν δέκατο ἔνατο
καὶ τὰὑπόλοιπα στὸν εἰκοστὸ αἰώνα.
Τραυματιοφορέας, πρόλαβε νὰ δεῖ τὴ μάχη τοῦ Γκροτέκ,
προσπάθησε ν’ αὐτοκτονήσει αὐτοπυροβολούμενος,
πέθανε στὸ ψυχιατρικὸ νοσοκομεῖο τοῦ στρατοῦ.
Τὸν γνώρισα πολὺἀργότερα–
κάτω ἀπὸ τὰ μάτια τοῦ εἶχε μαῦρο φῶς.
Ἔλεγε, οἱ νύμφες ἐγκατέλειψαν τὰ χρυσαφένια δάση,
στὰ δάση μόνο οἱ λέξεις κατοικοῦνε.
Ἔλεγε, οἱ ποιητὲς κι ὅταν αὐτοπυροβολοῦνται ἀστοχοῦνε
Καὶ βρίσκουν καταφύγιο στὶς ἄδειες λέξεις.
Καὶ ὅλο θυμότανε τὴν ποθεινὴ πατρίδα του
ἐκεῖ ψηλὰ στὰἐπουράνια δάση.
Χρίστος Ρουμελιωτάκης
Ἀπὸ τὴ συλλογὴ “Δὲν εἶναι τίποτα”, ἔκδ. Τυπωθήτω, 2008

Get the picture: Fundamental Rights




http://europarltv.europa.eu/en/player.aspx?pid=d4d18c34-2fa7-4846-bb96-a2c901098456





"Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα: Ρεαλιστική Προοπτική ή Ουτοπία;"

Mε την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Γ. Σταμάτη "Ελληνοπάθεια"

"Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα: Ρεαλιστική Προοπτική ή Ουτοπία;"

Αντώνης Ζαΐρης - Γ.Δ, ΣΕΛΠΕ, Λέκτορας Δημοκρίτειο Πανεπιστ. Θράκης
Γιώργος Σταμάτης - Συγγραφέας, Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων

Συντονίζει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος – Director, Institute of Diplomacy & Global Affairs


Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, 6.30μμ
Οδός Ηπίτου 17β, Πλάκα, Αθήνα
Πληροφορίες: 210 600 9800 | εσωτ. 1332

Συντονίζει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος – Director, Institute of Diplomacy & Global Affairs

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, 6.30μμ
Οδός Ηπίτου 17β, Πλάκα, Αθήνα
Πληροφορίες: 210 600 9800 | εσωτ. 1332

Tuesday, February 11, 2014

ΑΡΚΑΣ ''ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ''


Anant Agarwal: Why massive open online courses (still) matter

2013 was a year of hype for MOOCs (massive open online courses). Great big numbers and great big hopes were followed by some disappointing first results. But the head of edX, Anant Agarwal, makes the case that MOOCs still matter -- as a way to share high-level learning widely and supplement (but perhaps not replace) traditional classrooms. Agarwal shares his vision of blended learning, where teachers create the ideal learning experience for 21st century students.
Through blended courses Anant Agarwal is pairing online education with face-to-face student-faculty interactions, reshaping the university campus experience. Full bio »
 

ΣΥΝΕΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ''ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ''


http://www.kathimerini.gr/752890/article/proswpa/synentey3eis/mario-monti-to-krisimo-htan-na-apofygw-thn-ypagwgh-sthn-troika

http://www.kathimerini.gr/752889/article/epikairothta/politikh/mpernar-koysner-nomizame-oti-eimaste-to-kentro-toy-kosmoy

http://www.kathimerini.gr/752886/article/epikairothta/politikh/masimo-nt-alema-allhleggyh-me-tameio-e3agoras-xreoys

http://www.kathimerini.gr/752973/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/dixazei-o-energeiakos-8hsayros-ths-eyrwphs