Saturday, December 28, 2013

Το σημείο «εκκίνησης» της Αλτσχάιμερ - science - Ιατρική – Βιολογία - Το Βήμα Online

 
Το σημείο «εκκίνησης» της Αλτσχάιμερ
Αυτή η εικόνα που παρήχθη από υπολογιστή δείχνει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ ξεκινά στον πλευρικό ενδορινικό φλοιό (κίτρινο χρώμα) και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού (κόκκινο χρώμα)



Ουάσινγκτον 
Ερευνητές ανακάλυψαν το ακριβές σημείο στον εγκέφαλο από το οποίο ξεκινά η Αλτσχάιμερ, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Κολούμπια «σάρωσαν» τον εγκέφαλο 96 συνταξιούχων και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 3,5 χρόνια. Κανένας από τους εθελοντές δεν εμφάνιζε προβλήματα μνήμης στην αρχή της μελέτης, ωστόσο 12 εξ αυτών παρουσίασαν ήπιας μορφής Αλτσχάιμερ ως το τέλος της.
Ο πλευρικός ενδορινικός φλοιός
Η εξονυχιστική εξέταση έδειξε ότι ενώ ο εγκέφαλος των 84 εθελοντών που δεν εμφάνισαν Αλτσχάιμερ παρέμενε φυσιολογικός, εκείνος των 12 ατόμων που εκδήλωσαν συμπτώματα της νόσου παρουσίαζε μείωση της μεταβολικής δραστηριότητας σε μια περιοχή που ονομάζεται πλευρικός ενδορινικός φλοιός (Lateral Entorhinal Cortex, LEC

No comments:

Post a Comment