Monday, December 9, 2013

''Το Βραβείο Ζαχάρωφ, η Μαλάλα και εμείς'' της Τέτας Παπαδοπολου













''Στρασβούργο. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2013 στη Μαλάλα Γιουσαφσάι, ένα κορίτσι δεκαέξι ετών από το Πακιστάν που μάχεται για να μπορούν τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο⋅ το αυτονόητο δεν είναι παντού αυτονόητο. Πανηγυρική τελετή, στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας, στα τέλη Νοεμβρίου.

Ορθιοι όλοι -βουλευτές, επισκέπτες, δημοσιογράφοι- τιμούν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τη Μαλάλα καθώς εκείνη ανεβαίνει στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία της. Μιλά με ένταση αλλά και άνεση. Αφιερώνει το βραβείο στους «άγνωστους ήρωες του Πακιστάν που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Έχω βρεθεί και άλλη φορά στο Στρασβούργο σε απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ. Εχω δει να βραβεύονται οι Ρώσοι της σπουδαίας μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial», άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας (αντιφρονούντες τότε επί Σοβιετίας, αντιφρονούντες και τώρα επί Πουτινοκρατίας). Σε κάθε περίπτωση, όλοι όσοι έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάρωφ, νέοι ή λιγότερο νέοι, ήταν πάντως ενήλικες. Αυτή τη φορά, όμως, μπροστά μας στεκόταν ένα κορίτσι δεκαέξι ετών..''

No comments:

Post a Comment