Thursday, December 12, 2013

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5 ΚΑΙ Β6 ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. της ΕΛΕΝΗΣ ΧΕΛΜΗ





''Η βιταμίνη Β5 ανακαλύφθηκε από τον Richard Kuhn το 1939 και η σύνθεση της εργαστηριακά έγινε ένα χρόνο αργότερα από τον Roger John Williams. Αποτελεί δομικό συστατικό του συνενζύμου-Α, μιας ουσίας που κατέχει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.





Η βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ είναι απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού. Όλα τα κύτταρα του σώματος χρειάζονται παντοθενικό οξύ ιδίως τα κύτταρα του εγκεφάλου. Το παντοθενικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των ορμονών των επινεφριδίων ( οι οποίες είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση του στρες ). 





Επίσης βοηθά στον σχηματισμό των αντισωμάτων και ενισχύει την δράση άλλων βιταμινών. Προάγει την μετατροπή της χολίνης σε ακετυλχολίνη, η οποία είναι σημαντικός νευροδιαβιβαστής. Επίσης μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Τέλος μειώνει τα τοξικά αποτελέσματα πολλών αντιβιοτικών..''

No comments:

Post a Comment