Wednesday, September 11, 2013

''Το νέο κόμμα: ρήξη με το παρελθόν; '' Του Λουκα Τσουκαλη* και η απάντηση του Νίκου Μπίστη

Φούντωσε η συζήτηση για τη δημιουργία νέου κόμματος που θα έρθει να καλύψει το κενό που αναμφίβολα υπάρχει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, το ΠΑΣΟΚ, που είναι και η κύρια αιτία του κενού που δημιουργήθηκε λόγω της δικής του ραγδαίας συρρίκνωσης τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, θέλει να λειτουργήσει ως μαμμή, αν όχι ως το θείο βρέφος από το οποίο θα αναδειχθεί και ανδρωθεί το νέο πολιτικό σχήμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτικό κενό μετά το ισχυρότατο χτύπημα που υπέστησαν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου και από το οποίο δύσκολα (μάλλον αδύνατο) να μπορέσουν να ανακάμψουν. Η χρεοκοπία της χώρας, με την ευρύτερη έννοια του όρου γιατί δεν πρόκειται απλώς για οικονομική χρεοκοπία, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος που ανέλαβαν τα δύο κόμματα για τη διαχείριση της κρίσης όταν η χώρα είχε πλέον φτάσει στο χείλος μιας μεγάλης εθνικής καταστροφής, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια, κυρίως για το ΠΑΣΟΚ που είχε την ατυχία (;) να βρεθεί, παντελώς ανέτοιμο και με σημαντικό (όχι όμως το μεγαλύτερο) μέρος της ευθύνης στην πιο μεγάλη δίνη της κρίσης.
Σίγουρα, η κρίση θα οδηγήσει (και πρέπει να οδηγήσει) σε ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η αναδιάταξη δεν θα περιοριστεί στην ενίσχυση παλαιοκομμουνιστών, ψεκασμένων και ναζιστών.''

No comments:

Post a Comment