Wednesday, October 26, 2011

''Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ'' της ΦΙΛΙΠΠΑ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ

''Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η σχέση μεταξύ κρατών μελών και Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε σταδιακά σε μια ιδιάζουσα τροχιά έντονης έλξης και απώθησης.
Πολύ μελάνι έχει χυθεί για αυτήν την σχέση. Για δεκαετίες αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης. Διάφορες ερμηνείες έχουν δοθεί: το κυρίαρχο Έθνος-κράτος, το μετα-εθνικό Κράτος, το Κράτος-εταίρος κτλ. Ανάλογα με την συγκυρία και το πνεύμα των καιρών, κάποιες από αυτές δυναμώνουν, ενώ άλλες χάνουν την επιρροή τους. 
Στην παρούσα κρίση, επίμονα ερωτήματα εγείρονται σε διεθνές επίπεδο για την ικανότητα των κρατών να ανταπεξέλθουν σ’ένα άκρως επιθετικό παγκόσμιο περιβάλλον όλο και περισσότερο επιταχυνόμενων και ανέλεγκτων συναλλαγών. Η καλπάζουσα αμφισβήτηση της διαχειριστικής τους ικανότητας τα βάζει στο στόχαστρο επισπεύδοντας τον περιορισμό του χώρου δράσης τους. Η παραδοσιακή πρακτική των ‘μεταρρυθμίσεων’ αποκτά πλέον επιτακτικό χαρακτήρα υπηρετώντας όχι την βελτιστοποίηση των δημόσιων πολιτικών και υπηρεσιών, αλλά κυρίως την μείωση της δημόσιας δράσης..''  

No comments:

Post a Comment