Wednesday, June 22, 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ''ΑΓΑΠΗΤΙΚΗ''

Ομιλία - Υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα. Ενωτική. Βαθιά πολιτική. Αγαπητική θα έλεγα. Δεν άφησε τίποτε έξω. Με ιστορικές αναφορές. Με σεβασμό στους αντιπάλους και στους φίλους. Τα σημεία που δεν κατάλαβαν όλο αυτόν τον καιρό οι πολιτικοί και οι άλλοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. ''Ναι έχουμε διαφορές. Αλλά έχουμε πολύ περισσότερες συμφωνίες από αυτές που νομίζουμε. Ασχέτως του πώς ψηφίζουμε στην Βουλή. Κι αυτές πρέπει να προβάλουμε και έξω.. Την κοινή ευρωπαϊκή πορεία. Το λιγότερο και καλύτερο, αλλά κοινωνικό  Κράτος. Την πίστη στη Δημοκρατία. Την επιθυμία για πρόοδο. Την συμμετοχή στον πόνο όσων θίγονται από την κρίση. Την επιθυμία για να δώσουμε ελπίδα. Στον νέο, στον άνεργο, στον δοκιμαζόμενο επιχειρηματία''... Όλη η θεωρία των ''εννέα σημείων'' του Watzlawick σε ρητορική εφαρμογή. ''Όχι, το μνημόνιο δεν είναι το πρόβλημα. Αυτό δεν είναι παρά μια δανειακή σύμβαση για να στηριχτούμε. Το πρόβλημα είναι η μεταπολιτευτική αντίληψη για την ανάπτυξη. Που όμως υπήρξε και από τις ευτυχέστερες στιγμές του ελληνισμού..''κλπ Ακούστε το απόσπασμα μιας ομιλίας που πιστεύω έλυσε τα μάγια. Ίσως τα καταφέρουμε μετά από αυτήν..Μερικές στιγμές αδυναμίας, ομολογώ μου έλειψε η πολεμική της αντιπαράθεσης στη Βουλή..Όπως την είχα συνηθίσει στη Βουλή και στα παράθυρα..Που την κατηγορούσα ως άσφαιρη, ανούσια και αναποτελεσματική. Θα το ξεπεράσω. Μένει να δούμε αν η ρητορική συμαβαδίσει με την πράξη.


Greek Parliament / Confidence vote from Evaggelos Venizelos on Vimeo.

2 comments:

  1. Μα κάπως αλλιώς τα έλεγε μέχρι της ορκομωσίας του ως Υπουργού Οικονομικών και για το μνημόνιο και για τις φορολογίες και για όλα τα μέτρα!!
    Τι έγινε;
    Άλλαξε άποψη;

    ReplyDelete
  2. Έχει τα κλά της η Δημοκρατία. Άλλος κρατάει τις αρχές του μέχρι να πέσουμε σύσσωμοι κι άλλος προσαρμόζετε στην πραγματικότητα μ΄[εχρι να πέσουνε σύσσωμοι. Διαλέγετε και.. Α ναι υπάρχει και η καλή αριστερή που θέλει να αλλάξει τον κόσμο και να τον κάνει ίδιο όπως αυτός που έφυγε.

    ReplyDelete