Monday, June 27, 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ ''ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΚΑΣ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ''

Η φρέσκια, τρυφερή ρόκα μαζί με αντζούγιες και καλό ξύδι μπαλσάμικο, οταν συνδυάζονται σωστα, νομιζω οτι δινουν μια απο ττις πιο ωραίες πράσινες σαλάτες που θυμίζουν έντονα  Ιταλια,  πατριδα του μπαλσάμικο. Νομίζω του πάει πολύ να προσθέσετε και ελαφρά καβουρντισμένα κουκουνάρια οπότε η σαλάτα αποκτά μιά άλλη γευστική "διάσταση" ! Διαλέξτε για να την   σσυνοδέψετε ένα κρασί με έντονη οξύτητα, ένα φρέσκο ασύρτικο Σαντορίνης.


ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΚΑΣ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
    ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ
400  γραμμ  τρυφερά φύλλα ρόκας
12 λιαστές ντομάτες από βαζάκι μέσα σε λάδι
40 γραμμ  αντζούγιες στραγγισμένες
5 κουτ σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας εξ παρθένο ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κοφτή κ. γλ. καλή μουστάρδα
½ κ. γλ.  ζάχαρη
4 γεμάτες κ.σ.  κουκουνάρι
12 ντοματίνια
Αλάτι – Φρέσκο πιπέρι
  1. Ετοιμάστε τη ρόκα αφαιρώντας όλα τα κοτσάνια και αφήνοντας μόνο τα φρέσκα τρυφερά φύλλα. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε να φύγουν τα νερά.
  2. Βγάλτε τα κομμάτια της λιαστής ντομάτας από το λάδι που έχουν στο βαζάκι, τινάξτε τα λιγο να φύγουν  τα πολλά λάδια και βάλτε τα σε ενα μπολ με χλιαρό νερό. Κουνήστε με ενα πηρούνι τα κομμάτια της ντομάτας για να φύγει το πολύ αλάτι τους. Βγάλτε τα και στεγνώστε τα με απορροφητικό χαρτί.
  3. Ξεβγάλτε σε ενα μπολάκι με λιγο νερό τις αντζούγιες ώστε να φύγει το αλάτι τους. Στεγνώστε τις σε απορροφητικό χαρτί και ρίξτε τους από πάνω λίγες σταγόνες ελαιόλαδο για να πάρουν πάλι μια ωραία γυαλιστερή όψη.
  4. Καβουρντίστε ελαφρά τα κουκουνάρια σε ενα ταψάκι η σε τηγάνι  προσέχοντας να μην παραψηθούν.
  5. Σε ένα μούλτι ρίξτε μέσα τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο, την μουστάρδα και το μπαλσάμικο. Ανακατέψτε τα υλικά καλά ώστε όλη η λιαστή ντομάτα να κοπεί σε μικρά κομμάτια.
  6. Σε ενα μεγάλο μπολ βάλτε τη ρόκα και ρίξτε όλο το περιεχόμενο από το μούλτι. Ανακατέψτε καλά με δύο κουτάλια ώστε το ντρέσιν να πάει σε όλη τη ρόκα.Προσθέστε όσο αλάτι πρέπει.
  7. Σε κάθε πιάτο σερβιρίσματος βάλτε από λίγη ρόκα , ρίξτε κομματάκια αντζούγιας, προσθέστε από 2-3 ντοματίνια κομμένα στη μέση και τελειώστε με λίγα καβουρντισμένα κουκουνάρια και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Scribd..


No comments:

Post a Comment