Sunday, January 31, 2010

ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΤΟ ΕΤΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια η επιβολή προγράμματος μείωσης των δαπανών που θα προτείνει η Ε.Ε. την εβδομάδα που έρχεται, όπως γράφουν οι σημερινοί ''Times''. Αν είναι έτσι, αυτό σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες και οι διαχειριστές ,έχουν την βεβαιότητα ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα από την Ελλάδα είναι ανέφικτο. Γιατί τα έσοδα υποχωρούν από τις προβλέψεις και οι δαπάνες αυξάνουν, το τετράμηνο της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Συνεπώς, θέλουν να προλάβουν το χειρότερο, δηλαδή την ανάγκη άμεσης διάσωσης. Εδώ παίζεται ένα δράμα και μια κωμωδία. Το δράμα έχει να κάνει με την ελληνική πραγματικότητα, όπως θα τη ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Δράμα κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό. Η κωμωδία έχει να κάνει με την διεθνή δοκιμασία της ΟΝΕ. Έχοντας εξοντώσει μια σειρά από χώρες και Επιχειρήσεις, τα κεφάλαια παίζουν τώρα στο πρόσκαιρο αλλά σημαντικό κέρδος που θα αποκομίσουν από την αποκάλυψη της αδυναμίας του ΕΥΡΩ ως αποθεματικού νομίσματος, με αφορμή την λεγόμενη ''ελληνική τραγωδία''. Και είναι κωμωδία, γιατί οι παίχτες τύπου Πώλσον που στοιχηματίζουν στην αποδυνάμωση ή την κατάρευση του ΕΥΡΩ θα χάσουν. Υποτιμούν την πραγματικότητα. Και την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι αντίπαλοι-δολλάριο και λίρα-είναι ακόμη πιο αδύναμοι και καταχρεωμένοι Το τρόπαιο του ασφαλέστερου καταφυγίου, δεν μπορούν πλέον να το κερδίσουν. Ωστόσο αν συνεχίσουμε ως είδος κατά Δαρβίνο να ανεχόμαστε τον κάθε διαχειριστή να παίζει ζάρια στις πλάτες των στρατιών των ανέργων παιδιών μας, και μάλιστα με τα λεφτά των ταμείων μας, η έκρηξη δεν θα αργήσει -σε ιστορικούς χρόνους-. Γιατί ακόμη κι αν χάσουν τα εγκληματικά στοιχήματά τους τώρα, σε λίγο θα επανέλθουν αναζητώντας νέα θύματα για αφαίμαξη. Γιατί αν δεν καταρεύσουμε εμείς , θα καταρεύσουν αυτοί. Και η κρίση θα είναι απείρως μεγαλύτερη από την προηγούμενη των Τραπεζών. Τώρα, τα θύματα θα είναι κράτη και η διάλυση συστημική. Δηλαδή θα κινδυνεύσει το ίδιο το σύστημα που τους εκτρέφει και οι πελάτες τους -κατά κύριο λόγο ασφαλιστικά ταμεία και κρατικά κεφάλαια -θα αφιππεύσουν αναγκαστικά.
Όμως, φτάνει πιά. Κανέναν δεν συμφέρει εκτός από τους διαχειριστές και τα μπόνους τους , η ανεξέλεγκτη κατάρευση είτε αυτών των κεφαλαίων, είτε των κρατών. Η ανοχή καθίσταται συνενοχή. Ας υιοθετιθούν. έστω μονομερώς από την Ε.Ε., κανόνες και απαγορεύσεις στην ασύδωτη και ανήθικη πρακτική του άυλου χρήματος. Και ο εχθρός έχει όνομα. Οσο και αν κρύβεται πίσω από τα ποικιλώνυμα hudge funds και άλλα παράγωγα. Αλλά μην ξεχνάμε, ότι ο εχθρός είμαστε και εμείς. Δηλαδή τα Ταμεία μας και οι Τράπεζές μας. Επί τέλους λίγος συντηρητισμός δεν βλάπτει.
A.T.
''EUROPEAN officials will this week set the Greek government a four-month deadline to impose a stringent regime of budget cuts and financial reforms.
The package includes demands to “cut average nominal wages, including in central government, local governments, state agencies and other public institutions”. It also suggests new taxes on luxury goods and proposals to speed up tax payments by the self-employed..''

EU sets tough targets for Greece rescue - Times Online

''José Manuel Barroso, President of the European Commission, said: “It is quite clear economic policy is not just a matter of national concern but of European concern.”

2 comments:

  1. Ωραία τα λές φίλε Αντώνη για αυτούς που κερδοσκοπούν με το ευρώ (αν και η υποχώρησή του έχει και θετικές πλευρές για την ευρωπαϊκή οικονομία). Το δικό μας όμως το πρόβλημα δεν οφείλεται στους κερδοσκόπους του άυλου χρήματος. Τα μεγάλα μας spread που σύντομα θα γίνουν μεγαλύτερα οφείλεται στην αδυναμία μας να βάλουμε φρένο στην ξέφρενη σπατάλη. Αν τα spread έπεφταν αύριο σε φυσιολογικά επίπεδα ή αν υπάρξει φτηνό ευρωομόλογο τι θα συνβεί; θα δανειστούμε άλλα 300 δις ευρώ για να υποθηκεύσουμε όχι μόνο α εγγόνια μας αλλά και τα δισέγγονά μας. "εκ του Βορρά"

    ReplyDelete
  2. Συμφωνούμε. Μόνο που στην ανάρτηση αυτήνξ εστίασα το ζήτημα στην επίθεση στο ΕΥΡΩ, όπως παλιότερα είχε γίνει με την λίρα και τον Σόρρος, το ρούβλι και το δολάριο σε μικρότερο βαθμό. Οι εχθροί ενός ΕΥΡΩ αποθετικού και ισχυρού είναι πολλοί. Κι αν δεν ήταν η χαοχαρούμενη χώρα μας η αφορμή θα βρίσκαν μιαν άλλη.Εξ άλλου η λίρα στέκεται με τα δόντια στην ιδεοληπτική της απομόνωση. Για την Ελλάδα τα έχω πει [πρόσφατα και πολλές φορές..εκ του Νότου

    ReplyDelete