Wednesday, December 30, 2009

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤH ΛΙΣΑΒΩΝΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΄΄37΄΄?


Καλοκαίρι 1990.. Η Γερμανία έχει επανενωθεί. Η κρίση στον κόλπο με το Ιράκ αναγκάζει τον τότε Πρόεδρο Ντελόρ να καταφύγει σε επείγουσες διαβουλεύσεις με τους Επιτρόπους για το μέλλον της Ένωσης. Η μετά το ΕΥΡΩ εποχή βάζει ζητήματα πολιτικής ενδυνάμωσής της. ''H Eυρώπη, ένας οικονομικός γίγας με πήλινα πολιτικά πόδια''. Έλεγε. Η εισβολή στο Ιράκ με τις διαφοροποιημένες θέσεις μας, εστιάζει στον προβληματισμό για το ποιάν Ευρώπη θέλουμε. Κάποιοι εισηγούνται άμεση διεύρυνση, ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας ως απάντηση στα προβλήματα, που απαιτούν μια Ήπειρο ισχυρή. Για την ασφάλεια και την ευημερία όλων, αλλά και για την ολοκλήρωση της πολιτικής μας πορείας. Από τότε βήματα έγιναν. Δειλά και αργά, όπως απέδειξε ο δεύτερος πόλεμος του Ιράκ και η οικονομική κρίση. Η συνθήκη της Λισαβόνας άνοιξε την πύλη για την περαιτέρω πορεία.
Ο σπουδαίος δημοσιογράφος της ''Liberation'' Qutremer μιλάει για την Ευρώπη των 37 μέχρι το 2020.
Από το στόμα του και στης Μέρκελ και του Σαρκοζί τ΄αυτί. Το πρόβλημα με τον Κάμερον, ας το ιδούμε αργότερα. Και μια Ευρώπη χωρίς Μ.Βρετανία δεν θα μας κακόπεφτε, αν δεν της αρέσει το όραμά μας ή αν νομίζει ότι δεν την συμφέρει. Όμως παράλληλα πρέπει να προχωρήσει και ο αμυντικός χώρος που τόσο επιθυμούμε ως χώρα για ευνόητους λόγους. Η προοπτική ας ελπίσουμε να δυναμώσει την αποφασιστικότητά μας να συμμαζέψουμε τα του Οίκου μας, που τα έχουμε κάνει σαλάτα.
''..Bref, l’Europe élargie à dix nouveaux États membres n’est plus très éloignée dans le temps. Le train étant lancé, il faut espérer que ces nouveaux élargissements seront un peu mieux préparés que les précédents, tant sur le plan des opinions publiques occidentales, que sur le plan financier et budgétaire..''
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment