Friday, December 19, 2008

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ
Η δύναμη των αριθμών είναι ιστορικά γνωστή και αναμφισβήτητη. Ιδίως για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μια που σε τακτά χρονικά διαστήματα συμβολίζουν μέσω μισθοδοσίας τη συνεχή τους οικονομική… πρόοδο σε καιρούς πληθωρισμού ή λιτότητας. Για επενδυτές, αυτή την εποχή το 0 είναι σημαντικό σύμβολο, αν έχουν επενδύσει σε αξίες του κ. Μάγκντοφ ή της Λίμαν Μπράδερς. Το 7 πάλι, είναι ένα μυστικιστικό σύμβολο της κόλασης, των σοφών και των θαυμάτων . Τέλος, το 666 θα πρέπει να παρηγορεί διάφορους μοναχούς στο Όρος, ως πραγματική αιτία για τις ταλαιπωρίες τους στην εξεταστική της Βουλής.
Εκτός από τους αριθμούς, τους τελευταίους μήνες μεγάλη αξία έχουν αποκτήσει και τα γράμματα και μάλιστα της αγγλικής. Για όσους δεν έτυχε να τα διαβάσουμε, καιρός είναι να μάθουμε την άλφα βήτα της οικονομικής επιστήμης. Στο αγωνιώδες ερώτημα των Αλογοσκούφηδων και των απλών ανθρώπων αυτής της Γης σε σχέση με το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης, μετά τη μεγάλη έκρηξη της φούσκας των αμερικανικών ακινήτων και των αείμνηστων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της Γουόλ Στρητ, η απάντηση από τους απόφοιτους του Χάρβαρτ είναι απλή. Και αποτυπώνεται σε τέσσερα γράμματα. V, W, U, και –μπρρρ- L....
Λένε λοιπόν οι ειδικοί, ότι υπάρχουν τέσσερις πιθανές καταστάσεις, που μπορούν να απεικονίσουν τη συνέχεια της ύφεσης. Με την V η κρίση θα είναι απότομη και εξ ίσου απότομα θα επανακάμψει η οικονομία. Στην κατάσταση W η κρίση θα ανεβοκατεβαίνει. Στην U η διάρκεια της ύφεσης θα είναι σχετικά μεγάλη, μέχρις ότου ξαναφουσκώσει η οικονομία. Και, αλίμονο, στην κατάσταση L απλά θα βρεθούμε στον πάτο και δύσκολα, μετά από μη προβλέψιμο αριθμό ετών, θα επανέλθουμε, αν επανέλθουμε, στην παλιά καλή εποχή των εύκολων κερδών μέσω leverage-δανεισμού- και πληθωρισμού από φούσκες, όπως τις ζήσαμε- όσοι τη ζήσαμε- τα τελευταία ευτυχή 15 χρόνια. Αυτός ο τελευταίος, ο πληθωρισμός, είναι δανεισμένος από τη θεωρία του πληθωριστικού Σύμπαντος, σύμφωνα με την οποία τη Μεγάλη ΄Έκρηξη ακολούθησε η δημιουργία πολλαπλών Συμπάντων, που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και πορεύονται επάλληλα, αντί του ενός μόνο Σύμπαντος την ύπαρξη του οποίου βιώνουμε. ΄Έτσι και η κρίση. ΄Έσκασαν πολλές φούσκες που λειτουργούσαν εν αγνοία μας και εν αγνοία του κ. Γκρίνσπαν. Αυτές όμως αλληλοτροφοδοτούμενες. Η φούσκα των ακινήτων τροφοδοτήθηκε από την φούσκα την χρηματοπιστωτική μέσω τιτλοποιήσεων, και έπεται η φούσκα των hedge funds, των SWAPS, των CDO’s, των τιμών του πετρελαίου, των άχρηστων καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών κλπ. Οι πιο αισιόδοξοι λένε, ότι ο αέρας που εγκαταλείπει τα μπαλόνια εξαερώνεται, αλλά δεν χάνεται. Κάτι σαν την αρχή της διατήρησης της ενέργειας. Κι έτσι, πάλι με χρόνια με καιρούς..
Και πώς μπορεί τάχα να συμβολιστεί το μέλλον για μικρές, υπερχρεωμένες και με κακομαθημένη άρχουσα τάξη και γενικότερα κοινωνία, χώρες; Γι αυτές δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο γράμμα διαφορετικό. Αν όμως παρατηρήσουμε το ελληνικό αλφάβητο, έτσι για λόγους εθνικής υπερηφάνειας, μπορούμε να διακρίνουμε και ένα λίαν ενδιαφέρον γράμμα: Το Λ ελληνικό. Περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα μελλούμενα, είναι πιο εύηχο και η κάθοδος στη δεξιά πλευρά δεν έχει πάτο. Μακριά από μας βέβαια, μια κι έχουμε το ΕΥΡΩ, που σε λίγο θα συνωστίζονται να το υιοθετήσουν ακόμη και οι ΄Άγγλοι, οι Δανοί και οι Ελβετοί για να κρυφτούν από τις θύελλες που σαρώνουν το οικονομικό μας Σύμπαν.
Υφίσταται βέβαια και η πιθανότης να βρεθεί και μια χώρα, που φαντάζεται ότι ζει σε ένα από τα παράλληλα Σύμπαντα που λέγαμε και δεν καταλαβαίνει τίποτε αρμενίζοντας περήφανη στην ανέμελη μοναξιά της, και που οι ηγέτες της ατενίζουν ακίνητοι προς το μέλλον, όπου υπάρχει ένα τέλος: ο γκρεμός. Αλλά είπαμε αυτή είναι μια χώρα εξωτική, σε άλλο Σύμπαν, και δεν μας αφορά....
atrif@otenet.gr

No comments:

Post a Comment